MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : juni

440 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Maandag 15 Juni 2009 Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - JUNI 2009 WEEK 26


deze_week_25_2009.jpg

Meteorologisch is de zomer op 1 juni begonnen maar nu komt de astronomische zomer er ook aan. Op zondag 21 juni om 7.45u om precies te zijn, en hij duurt tot 22 september 2009. 21 juni is ook de langste dag. De zon komt op om 5u19 om dan 16u en 45 minuten later om 22u04 terug onder te gaan.

1.

 

OPEN TUINEN

De periode van de Open Tuinen komt eraan. In Kortrijk stellen naar aanleiding van het project SECRET GARDENS op 20 en 21 juni meer dan 20 bijzondere tuinen hun deuren open voor het publiek. De tuinen van het Terca Open Tuinen Weekend zijn geselecteerd omwille van hun bijzondere ligging in de stad of de omgeving. MEER INFO

2.

 

UITSTAP

1. Op 21 juni is er het Rozenfeest in het Vrijbroekpark in Mechelen. Van 10-18u Gratis. MEER INFO

2. In de Japanse Tuin in Hasselt is er op 20 en 21 juni de Belgium KOI meeting. MEER INFO

3. Op 19-21 juni zijn er de Internationale Kwekerijdagen op de Buitenplaats van landgoed Bingerden. Dit jaar is het thema 'Inheems of Exoten'. Een buitenkans om een aantal topkwekers bij elkaar te zien. MEER INFO

4. Op 20 juni 'Siergrassen in de tuin' bij Lianne's Siergrassen - De Wilp (Nl). Welke siergrassen zijn er en hoe kan ik ze toepassen in de tuin. MEER INFO

5. 21 juni Rozenzondag op Kasteel Middachten- De Steeg (Nl) Medewerkers van rozenkwekerij De Wilde geven deskundig advies over snoeien en verzorgen van rozen. MEER INFO

3.

 

SNOEIEN VOOR HET GOEDE DOEL

Wie taxus heeft staan kan tussen 15 juni en 15 september het snoeisel naar het containerpark brengen en op die manier de aktie Kom op tegen kanker steunen.  Klik op de banner voor meer info.  

 
4.

 

LAVENDEL

Lavendel is een veelzijdige plant die in veel tuinen wordt toegepast, zowel in volle grond als in potten. Veel soorten beginnen nu reeds in bloei te komen. Tijd dus om gebruik te maken van de geurige bloemen die vers kunnen gebruikt worden of gedroogd worden voor geurzakjes of potpourri's. Bloemen en blaadjes kunnen ook in de keuken gebruikt worden. MEER INFO Liefhebbers van lavendel moeten alvast de Lavendeldagen bij Kwekerij Bastin op 11 en 12 juli in hun agenda noteren. MEER INFO

5.

 

OOGSTEN

Bladeren van kruiden voor culinair gebruik pluk je best net voor ze gaan bloeien, op dat moment hebben ze nog de volste en beste smaak. Pluk steeds kleine hoeveelheden die je vers verwerkt. Bepaalde kruiden hebben zo'n sterke smaak dat je er maar weinig van nodig hebt. Pluk 's morgens voor de zon teveel warmte geeft.

ROZEN

Als je lang wilt genieten van rozen in een vaas moet je alle bladeren die onder water staan verwijderen. Hou de rozen ook uit de buurt van rijpend fruit. Daarbij komt ethyleengas vrij, dat het verouderingsproces van de rozen versnelt.

6.

 

FRISSE LUCHT

Een serre of kas wordt best regelmatig gelucht. Ook al is de temperatuur buiten minder, achter glas kunnen de temperaturen flink oplopen.

7.

 

ONDER CONTROLE HOUDEN

1. Een klimplant zoals blauwe regen is een sterke groeier. Hou planten die tegen een huisgevel zijn geplant in de gaten. De lange takken kunnen zich in de goten slingeren en de afvoer verstoppen of onder de dakpannen kruipen. Hetzelfde geldt voor bruidssluier.

2. Als je teveel planten hebt van smeerwortel, kamille en duizendblad, dan kan je deze gewoon op de composthoop kwijt. Deze planten zijn natuurlijke compostversnellers en zorgen ervoor dat het rottingsproces wordt versneld. Juni compostmaand.

8.

 

WORMSTEKIGHEID De rupsen van de kleine nachtvlinders vreten zich via de schil een weg tot aan het klokhuis MEER INFO

9.

 

In de moestuin moet je de tomaten in het oog houden en regelmatig dieven. Meer daarover lees je in onze aparte moestuinrubriek. De moestuin deze maand.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen