MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : maart/april

722 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - MAART - APRIL 2009 WEEK 14


'Het boeiende van ons klimaat vind ik dat het bij machte is vier seizoenen in één week te leveren'  (Simon Carmiggelt). De zomer is er helaas nog niet bij in de komende dagen.

 maart_04_09.jpgIn de nacht van zaterdag op zondag schakelen we over op zomeruur en wordt de klok een uur vooruit gezet: dus 2 uur wordt 3 uur.

TIP:Heeft u problemen om te onthouden of u bij zomeruur de klok vooruit of achteruit zet, dan kan je gebruik maken van volgend ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur  vooruit.

   


• Ecologische tuin Wie op zoek is naar inheemse wilde planten en kruiden, kan dit weekend terecht in Halle bij het lente-opendeurweekend van Ecoflora. Je vindt er ook fruitbomen en biologische zaden en plantgoed. MEER INFO

SURPLUS: als je toch in de buurt van Halle bent moet je zeker een bezoek brengen aan het Hallerbos.  In de lente is een wandeling door het Hallerbos een unieke belevenis. Vanaf half maart bloeien de bosanemonen, een maand nadien staan duizenden blauwe hyacinten in bloei, weldra gevolgd door geurige meiklokjes. MEER INFO  Hallerbosb.jpg

Nog meer opendeurdagen: -Ferdinandushof - Overslag (Nl) -5de plantenmarkt in De Tuinen van Hoegaarden -Bruckeveld in Merchtem MEER INFO

• Vanaf 1 april worden in Dedemsvaart (Nederland) de Tuinen Mien Ruys opnieuw opengesteld voor het publiek. Zeker de moeite waard als je interesse hebt voor tuinontwerpen en beplanting. Er zijn ook tal van activiteiten voorzien. MEER INFO

• Liefhebbers van bloembollen kunnen hun hart ophalen in de Keukenhof in Lisse. Dit jaar is men reeds aan de 60ste editie toe. MEER INFO

  • Het gras begint te groeien maar een eerste maaibeurt is waarschijnlijk nog niet nodig. Het vochtige weer is echter wel ideaal om meststoffen te strooien op het gazon en in de siertuin. De grond wordt door de buien vochtig gemaakt en dan kunnen de meststoffen optimaal worden opgenomen door de wortels. Het gazon zal na de lange winter zo’n opkikker wel kunnen gebruiken. Gebruik organische meststoffen met een indirecte werking tegen mos. Deze meststoffen zijn verrijkt met bacteriën die resten van gras, mos en dood plantenmateriaal omzetten in nuttige voedingsstoffen en humus. Deze meststoffen worden steeds gebruikt in combinatie met kalk. Eerst wordt de kalk uitgestrooid en na een 7-10 tal dagen strooi je dan de gazonmeststof. Hou er rekening mee dat jena zo’n strooibeurt het gazon best een week met rust laat. Ga in ieder geval niet direct daarna het gras maaien.
  • Plannen voor een nieuw gazon? Met grasrollen kan je nu alvast van start gaan. Belangrijk is dat de grond van het terrein goed wordt voorbereid. Zorg voor een rijke bodem met een goede structuur.
  • Van planten en verplanten is waarschijnlijk nog niet veel terecht gekomen. De achterstand kan je nu volop inlopen. Vooral groenblijvende heesters zoals buxus, taxus, osmanthus, kunnen nu op hun definitieve plaats worden gezet. (Regelmatig water geven bij droge, zonnige periodes.) Ook vaste planten en bladverliezende heesters kunnen nu geplant worden. Indien nodig kunt u vaste planten waarvan de groei en bloei teruglopen, scheuren en de buitenste delen herplanten. Voorzie het plantgat van meststoffen of bodemverbeteraar die je onder de grond mengt. Zomerbloeiende bolgewassen zoals lelies, gladiolen en ranonkels mag je nu planten. De meeste lelies geven de voorkeur aan een standplaats waar ze met de voeten in de schaduw en het hoofd in volle zon staan.
  • Snoeien: Wat kan er nu gesnoeid worden : -Zomerbloeiende of in het najaar bloeiende heesters zoals bijvoorbeeld Buddleia. -Rozen kunnen hun definitieve snoei krijgen. Struikrozen en klimrozen. -Bladverliezende hagen kunnen bijgeknipt worden (Lonicera nitida, Stephanandra incisa, Hypericum hidcote, Symphoricarpus …) -Hydrangea Annabelle   -Leibomen en bolbomen. Controleer ook alle lei- en bindwerk. Vervang versleten bindingen of boompalen. -Blauweregen (indien er nog te wild uitgegroeide zijtakken zijn, kan je deze eventueel nog terugsnoeien tot op zo'n 10cm terug. De hoofdsnoei gebeurt weliswaar na de bloei) -Clematissoorten die na juni bloeien, -Klimop. -de groenblijvende bodembedekker vinca minor of maagdenpalm kan je flink terugsnoeien als de bloei begint te minderen. -Lavendel: snoei niet te diep maar geef de plant zijn vorm. Maak van de gelegenheid gebruik om stekken te nemen. -Heide (Erica) 
  • In de moestuin kan gestart worden met de teelt van diverse groenten in volle grond: spinazie, radijs, wortelen, erwten Plantuitjes moeten worden geplant en ook jonge zomerprei.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen