MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : maart

605 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - MAART 2009 WEEK 12


 tuin_maart09.jpg

Het wordt leuk in de tuin. Bijna dagelijks schiet er iets uit de grond en verschijnen  er nieuwe kleuren. De tuincentra staan vol met bloeiende planten om bloembakken en potten te vullen in de tuin en op het terras.

WEEKENDKLUS

Tijdens de winterperiode ziet uw gazon af. Het kan er dan ook vaak arm en vergeeld bij liggen. Door het verzuren van de bodem en te weinig voedsel wordt het gras dunner. Het mos kan zonder enige hinder groeien en neemt de plaats van het gras in.  LEES MEER

PROBLEMEN IN DE TUIN

Preventief handelen geeft altijd het beste resultaat bij problemen. Aandachtspunten voor deze maand   LEES MEER

BEURZEN

Tuin- en woonbeurzen bieden de bezoeker een perfecte cocktail van de nieuwste producten, kant-en-klare inspiratie en persoonlijk advies. Bekijk het allemaal met een open maar kritische blik. Dit weekend kan je in Hasselt terecht voor de TUINBEURS en in Gent is er SFEER waar de nadruk ligt op het interieur, de tuin (verticale tuinen) en het zwembad. Niet te missen. LEES MEER

IN DE SCHADUW

In de tuinen beginnen de knoppen van de Magnolia's te ontluiken. Hoewel de omvang van deze 'kleine bomen' nog meevalt zijn ze wel niet geschikt voor elke tuin. Gelukkig zijn er ook een aantal kleinere cultivars verkrijgbaar die wel in kleinere tuinen toepasbaar zijn. Vaak is het moeilijk om planten te vinden die onder forse of grotere heesters willen groeien. Die lege plekken die meestal weinig zonlicht krijgen zijn ideaal voor bodembedekkers zoals PachysandraVinca minorTellima.

Maar ook hoger groeiende planten zoals Geitenbaard (Aruncus dioicus), Kirengeshoma en Rodgersia (Schout-bij-nacht) een schitterende bladplant met ook nog luchtige bloempluimen, voelen zich prima in de schaduw van hoge heesters of kleine bomen.

ROZEN EN EENJARIGEN

Wie rozen in de tuin heeft staan en deze op een natuurlijke manier gezond wil houden kan ze eventueel bestuiven met basaltmeel. Dit verhoogt de weerstand tegen ziekten en plagen. Een andere mogelijkheid is om Tagetes (Afrikaantjes) in de buurt van rozen te planten. Afrikaantjes vermijden bodemziektes die worden veroorzaakt door bodemaaltjes. Om de juiste soorten te hebben kan je best zelf zaaien. LEES MEER

VERTICUTEREN

In het voorjaar is het gazon zowat het eerste waar aandacht aan besteedt wordt. Verticuteren is een karwei die voor de eerste maaibeurt wordt afgehandeld. Al of niet verticuteren is dan echter de meest gestelde vraag. Hoewel het nog door velen jaarlijks wordt toegepast, wordt het nut ervan door anderen betwist. Het is inderdaad de snelste oplossing om mos en dood gras te verwijderen. Tegenstanders beweren dat je daarmee het mos wel wegneemt maar de oorzaak niet. Na et verticuteren zal het mos terugkomen of komt er onkruid in de plaats. Ook de humusvoorraad in de bodem daalt waardoor het gras minder goed groeit en  mos zich opnieuw beter kan ontwikkelen. Wie twijfelt kan uiteraard gebruik maken van alternatieve middelen zoals de combinatie van kalk strooien en organische meststoffen waaraan antimosproducten zijn toegevoegd zoals bijvoorbeeld micro-organismen die het mos omzetten in vruchtbare humus.

TUINIEREN IN POTTEN

Niet iedereen beschikt over een grote tuin. Dat is ook niet nodig om toch te genieten van groen. Door enkele potten of bloembakken te beplanten heb je al direct een stukje groen in de buurt. Vele plantensoorten doen het goed in potten: vaste planten, bloembollen, kruiden zelfs groenten... Ook de keuze aan potten is groot: terracotta, hout, plastic, glasvezel, zink...

 

NIEUWE GRASMAAIER

Ben je toe aan een nieuwe grasmaaier, overweeg dan misschien eens de aankoop van een mulcher. Het belangrijkste voordeel van mulchen is tijdwinst omdat er geen maaiafval moet afgevoerd worden en het scheelt uiteraard ook in het tuinafval. De grassnippers geven ook terug voeding af aan het gras, waardoor je een mooier gazon krijgt. Als we enkele nadelen moeten noemen: -Je moet vaker maaien (het gras wordt steeds gevoed waardoor het sneller groeit) -Voor een goede versnippering moet het gras goed droog zijn. -Er kan grasmaaisel aan je schoeisel blijven kleven (als je dat al erg vindt uiteraard!)

 

SLAKKEN

Het vochtige weer zorgt ervoor dat slakken behoorlijk actief worden. Jonge scheuten van planten zijn vaak het slachtoffer omdat er verder nog niet veel voor handen is. Enkele preventieve maatregelen:

  • schoffel regelmatig in de tuin, hierdoor droogt de bovenste grondlaag uit waardoor slakken zich moeilijker kunnen verplaatsen.
  • slakken schuilen zich graag op ruige, donkere, vochtige plekjes en in hoog gras. Vermijd dergelijke schuilplaatsen en vermijd tuinafval.
  • hang nestkastjes om natuurlijke vijanden aan te trekken. Merels en lijsters hebben slakken op hun menu staan.
  • maak gebruik van stekelig en ruw materiaal rond de planten, basaltmeel bijvoorbeeld of lavagruis of sparrennaalden. Ook een laag cacaodoppen aanbrengen is een aanrader. Slakken vinden het akelig om over de scherpe randjes van de doppen te manoeuvreren. Naast een bodembedekker zijn cacaodoppen ook een echte bodemverbeteraar. Ze bevatten veel organische stikstof en sporenelementen zoals boor die aan de plantenwortels wordt doorgegeven.
  • ook kippen en eenden lusten slakken.
  • lok slakken in een hinderlaag en vang ze weg door bijvoorbeeld onder een dakpan stukjes appel, pompoen of ander fruit te leggen. Met de gevangen slakken zou je een gier kunnen maken door de slakken in water te koken en dit mengsel in de tuin te spuiten. De geur zou slakken weghouden.
  • potjes met bier ingraven.
  • een andere natuurlijke vijand van slakken is het aaltje (nematode) Phasmarhabditis hermophrodita, dit aaltje werkt best als de bodemtemperatuur zo’n 15°C bedraagt.
  • Escar-go is een slakkenbestrijdingsmiddel dat niet giftig is voor huisdieren, egels en vogels. LEES MEER

 

In de handel zijn producten verkrijgbaar die werken op het principe van ‘lokaas’ Edialux heeft in zijn assortiment 2 slakkenlokazen: het standaardproduct Slakkendood en het professionele middel Skipper. Beide lokazen zijn regenbestendig en bevatten een afweermiddel, zodat de korreltjes niet opgegeten worden door huisdieren. Vermelden we nog dat Slakkendood, mits uitgelegd in vallen, ook kan gebruikt worden in de biologische teelt. Een vroege bestrijding is essentieel om te voorkomen dat slakken zich massaal zouden vermenigvuldigen. Strooi daarom reeds een eerste maal Slakkendood of Skipper uit in maart. Zo belet u de afleg van eitjes door slakken die de winter hebben overleefd. Leg de korrels niet op hoopjes want dit bevordert geenszins een goede werking. Gelijkmatig uitstrooien is de boodschap.

 

ONKRUID IN TOOM HOUDEN

Naast de slakken vormen ook onkruiden een probleem in de tuin. Veel vroeger dan de sierplanten steken deze de kop op. Het is niet aan te raden om te wieden bij vochtig en nat weer omdat dan teveel grond aan de wortels blijft hangen. Schoffel en wied op een droge dag. Het jonge onkruid draagt nu nog geen zaad en kan gerust gecomposteerd worden. Na het wieden breng je een mulchlaag aan rond de planten.

VERPLANTEN

Vooral groenblijvende planten kan je nu verhuizen. Zijn ze te groot geworden of staan ze niet op de juiste plaats, haal ze dan nu uit de grond, voorzien van een flinke wortelkluit en zet ze op hun nieuwe plaats. Werk je op arme grond dan kan je best ook meteen de grond verbeteren.

KIESERIET

Er zijn een behoorlijk aantal meststoffen verkrijgbaar in de handel. Nu is er ook voor de particuliere tuingebruiker Kieseriet beschikbaar. DCM Kieseriet is een 100% natuurlijke bron van magnesium (26% MgO) en is toegelaten voor gebruik in de biologische landbouw. Magnesium is een belangrijk voedingselementen voor een goede fotosynthese van planten en speelt tevens een cruciale rol in de groene kleur van bladeren. Bladeren met een flets gele kleur, coniferen met bruine naalden… allemaal mogelijke symptomen van magnesiumgebrek. Zowel bladgewassen als sierplanten zullen donkergroen kleuren door gebruik van DCM KIESERIET.

Meng DCM KIESERIET in de bodem van uw groentetuin of strooi het aan al uw planten die extra magnesium vragen (coniferen, hagen…). Kieseriet wordt in de groentetuin voornamelijk aangeraden voor bladgewassen zoals sla, spinazie, kruiden zoals peterselie en prei en selder voor een intensere groenkleuring van het blad. Maar ook vruchtgewassen zoals tomaten, komkommer en courgette (grote bladeren!) zullen voordeel hebben aan een bemesting met kieseriet.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen