Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Deze week in de tuin : maart04

Deze week in de tuin - MAART 2009 WEEK 13


 tuin_maart_20.jpg

Vrijdag 20 maart begint de astronomische lente. De waslijst aan tuinkarweien zal in het weekend moeten afgewerkt worden want volgende week hangen er meer maartse buien dan lente in de lucht.


• PLANTKALENDER
Het is volop planttijd. Planten in pot geteeld kunnen in principe het hele jaar door geplant worden. Voor alle duidelijkheid een overzicht van wanneer welke planten in het voorjaar best geplant worden. -bladverliezende heesters (blote wortel): tot eind april -bladhoudende heesters (blote wortel): tot eind april -bomen: best voor midden april. Best voordat ze blad vormen. -vaste planten: tot eind april, op het moment dat ze net uitlopen. -rozen (blote wortel): voor midden april -zomerbloembollen: tot half april -coniferen: tot eind mei.

Opgelet: tijdens periodes met droogte (zoals de voorbije week) moeten de aangeplante planten regelmatig water krijgen. Vooral groenblijvende planten die vocht blijven verdampen.  


• PULMONARIA IN DE GLORIA
Kwekerij Bastin in Aalbeek (Nl) stelt dit weekend (21-22 maart) de Pulmonaria in de belangstelling onder het motto 'Pulmonaria in de gloria'.
• Meer info over Pulmonaria:
• Kwekerij Bastin:


• GAZON VERTICUTEREN
Je kan het gazon een opkikker bezorgen door de eventuele viltlaag te verwijderen. Die viltlaag wordt gevormd door afgestorven gras, mos. Door die laag kan water, voedsel en lucht niet tot bij de graswortels. Door te verticuteren haalt u die viltlaag weg. Als er na de verticuteerbeurt grote kale plekken verschijnen kan je bijzaaien. Je kan de ondergrond ook beluchten door met een spitvork op regelmatige afstand in het gazon te prikken.


VERMEERDEREN DOOR AFLEGGEN Buig jonge scheuten naar beneden zodat ze in contact komen met aarde; Breng een kleine verwonding aan op het punt waar de scheut de grond raakt. Zet de tak vast met een pen of gebogen draad. Wanneer er zch wortels hebben gevormd kan je de jonge scheut scheiden van de moederplant. Je kan dit met kamperfoelie, winterjasmijn, klimop, clematis.


• BESCHERMING
Opletten met jonge planten. Niet alle planten wennen even vlug aan de soms nog koude weersomstandigheden buiten. Vooral planten die binnen werden voorgezaaid hebben nog bescherming nodig. Gebruik hiervoor vliesdoek of beschermingskappen uit kunststof. Bescherming is niet alleen nodig tegen de koude maar ook om te voorkomen dat vogels, duiven enz. aan het jonge plantgoed pikken.


• VASTE PLANTEN SCHEUREN.
Na een aantal jaren kunnen vaste planten kaal worden in het hart, waardoor ze ondermeer minder gaan bloeien. Daarom kan u best om de drie jaar de planten uit de grond halen en scheuren of splitsen.


• BOMEN PLANTEN
Bomen zijn onmisbaar in een tuin. Kwekers hebben zich de laatste jaren toegelegd om bomen te ontwikkelen voor diverse tuinsituaties. Zo zijn er uiteraard de lei- en parasolbomen die als afscheiding of aan een terras worden geplant. Tot voor kort hadden we bij bomen ook het beeld in het achterhoofd van grote kolossen die te dicht bij het huis groeien of teveel schaduw geven. Tegenwoordig zijn er echter ook zeer mooie boomsoorten die klein(er) blijven en daardoor ook bijvoorbeeld in voortuinen kunnen aangeplant worden. Wie een boom aanplant moet wel de nodige voorzorgen nemen. Voorzie een flink plantgat zodat de wortels ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en te verankeren.


• SNOEIEN
Zomerbloeiende heesters kunnen in het voorjaar kort worden teruggesnoeid. Soorten die tot bij de basis kunnen worden gesnoeid: Buddleia (vlinderstruik) Hypericum (hertshooi) Hibiscus (Altheastruik) Ceanothus (herfstsering) Perovskia Potentilla fruticosa (struikganzerik) Ook bodembedekkers hebben soms een snoeibeurt nodig


• VIJVER AANLEGGEN
Wie een vijver wil aanleggen kan zich best eerst goed documenteren. Ga eens langs bij vijvercentra.


•   Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden deze maand.

22 maart

Maan in klimmende knoop

26 maart

Nieuwe maan

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te                   verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te                           zaaien of te planten.

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 


• MEER TUINTIPS

blanco_80(1).jpg


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen