MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : mei

829 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - MEI


 beervelde_kindjes.jpg 

We wensen alvast alle mama's een fijne moederdag toe met veel bloemen en groen.   Verwen moeder met zomerbloeiende planten en iedereen geniet een zomerlang van kleur.

 
  • Nachtvorst is niet direct in zicht maar toch nog even de ijsheiligen voorstellen: 11 mei: Sint-Mamertus (of Gangulvus) 12 mei: Sint-Pancratius 13 mei: Sint Servatius Meestal wordt ook nog Sint-Bonifatius op 14 mei meegerekend. Die ijsheiligen ontlenen hun naam aan het gevaar dat nog kan bestaan op koud voorjaarsweer. Veel gewassen staan nu in bloei en een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten. Na 13-14 mei is de kans gering op late nachtvorst. Hoewel we nog niet zo lang geleden (2006) konden ervaren dat het nog mogelijk is. Dat in deze periode nog dergelijke koude mogelijk is komt door het feit dat het vasteland in deze periode al flink kan opwarmen, maar de lucht uit de poolstreken blijft nog behoorlijk koud
     

BLOEMENWEIDE

  • U heeft nog wat ruimte vrij in de tuin of u verkiest een meer 'natuurlijke' oplossing voor het gazon? Dan is een bloemenweide zeker een optie. MEER INFO

  • Als je nog kale plekken in de border hebt kan je deze nu opvullen. Je kan nog volop vaste planten aanplanten maar je kan ook gebruik maken van éénjarigen en zomerbloeiende bloembollen. Maak alvast een boodschappenlijstje, dat kan handig zijn bij een bezoek aan de Tuindagen van Beervelde op 9,10 en 11 mei.
  • Er zijn nog niet echt zware regenbuien op komst. Dat betekent dat planten in potten en ook nieuwe aanplantingen zeker tijdig moeten voorzien worden van water. 
  • Je moet nu ook vooruit denken en tweejarigen zoals Alcea (stokroos), Digitalis (vingerhoedskruid) en Lunaria (judaspenning) zaaien. Deze zullen pas volgend jaar bloemen geven.
  • Bloembollen die zijn uitgebloeid laat je best nog staan. Laat het loof volledig afsterven. Op deze manier geef je de bollen de mogelijkheid om reserve op te slaan. Bij tulpen snij je best de uitgebloeide bloemen weg om te voorkomen dat er zich zaad vormt wat de bol veel energie kost.
  • Niet alleen de schadelijke maar ook de nuttige insecten zijn nu actief in de tuin. Honingbijen verzamelen volop nectar. Hou hiermee rekening als je schadelijke insecten wilt bestrijden.

Van plaagdieren gesproken! Mieren en slakken zijn volop in de weer in de tuin.

Mierennesten kunnen in een gazon storende hoopjes aarde doen verschijnen. De plaatsen in het gazon waar mieren voorkomen worden meestal zodanig ondergraven dat het gazon op termijn kale plekken gaat vertonen. Spelende kinderen hebben dikwijls last van mierenbeten en vogels pikken het gazon kapot. Bestrijding: KLIK HIER   of   KLIK HIER

Slakken vreten aan allerlei vaste planten tot er soms niets van overblijft. Vooral hosta's worden aangevreten. Kijk ook onder uw potten met terrasplanten. Dit is ook een ideale schuilplaats. Middelen om slakken te bestrijden werken volgens een principe dat inwerkt op de slijmproductie. Slakken hebben deze slijmen nodig om niet uit te drogen door de zon. Bestrijding : KLIK HIER of KLIK HIER

De beukenbladluis is een parasiet die haar eitjes aflegt in het najaar op de jonge twijgen van uw beuken. Nu zijn deze eieren volop aan het ontluiken. Door nu een behandeling uit te voeren kan u heel wat schade voorkomen. 

 

De moestuin in mei.  LEES MEER

 Zorgen voor gezonde en mooie rozen -  Weekendklus

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen