MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : mei

422 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Hoewel de lente in mei op sommige dagen verstek geeft, blijft het   toch een maand waarin veel verandert en gebeurt. De bouwstenen van de tuin - de planten - groeien en/of bloeien dat het een lieve lust is.Maar ook onkruid schiet overal uit de bodem. Stilzitten is er in deze periode niet bij.

deze_week_mei

 

1.

De voorbije strenge winter (of was hij eerder normaal?) heeft zeker niet alle plaagdieren dood of klein gekregen. De gewasbeschermingsspecialisten van 'Garden Alert' doen regelmatig waarnemingen en proberen op die manier de problemen in te dijken. We willen hier zeker geen propaganda maken voor bestrijdingsmiddelen maar we geloven wel in de aanpak van 'Garden Alert' namelijk: door de tuinproblemen doelgericht of preventief aan te pakken bekomt men een perfect resultaat en een verantwoord gebruik van bestrijdingsmiddelen.

-Problemen die (kunnen) voorkomen in mei: KLIK HIER

2.

 

Bewolkt en regenachtig weer. Een ideaal tijdstip om aan het snoeiwerk te beginnen. Meer bepaald wintergroene hagen van buxus en taxus bijvoorbeeld. Dat snoeiwerk gebeurt best op een bewolkte dag en dat zal de eerste dagen niet echt een probleem vormen. Buxushaagjes kan je recht snoeien of rond. Om een mooie rechte lijn te bekomen, span je best eerst een touw. Na het snoeien geef je de planten wat extra meststof of kalk. Ook voorjaarsbloeiende heesters die zijn uitgebloeid kunnen nu worden gesnoeid.
3.

 

Omdat de bodem nu vochtig ligt is het ook een goed moment om een mulchlaag rond de planten aan te brengen. Een mulchlaag van gehakselt hout, sierschors, cacaodoppen... zal voorkomen dat de grond uitdroogt en remt ook de onkruidgroei. Uiteraard moet je eerst wel alle onkruid verwijderen vooraleer de laag aan te brengen.
4.

 

De keuze aan (kuip-)planten voor een zonnige plaats op het terras is zeer uitgebreid. Maar voor een minder zonnige plek kunnen we u Acer palmatum aanraden. De veelzijdige Japanse esdoorn moet het niet van kleurrijke bloemen hebben maar van de decoratieve, handvormige en diep ingesneden bladeren. Vooral de vormen met fijn verdeeld blad zoals 'Dissectum' doen het goed in de halfschaduw om het blad te beschermen en om de bladkleur nog meer tot zijn recht te laten komen. In het najaar schitteren deze kleine bomen nogmaals door hun herfstkleuren.
5.

 

Wie denkt aan de aanleg van een vijver of waterpartij kan de graafwerken starten. Laat je goed informeren en vraag de ervaring en raad van mensen die reeds een vijver hebben. LEES MEER

6.

 

Ook op een terras kan je een waterpartij of waterspektakel voorzien. In kuipen of tonnen kan je werken met een paar goed uitgekozen waterplanten (er zijn ook dwergwaterlelies verkrijgbaar) die niet te sterk groeien of woekeren. Zorg ook voor wat meer schaduw of afkoeling, want een kleine hoeveelheid water kan sneller opwarmen.

7.

 

Vergeet niet het regenwater regelmatig op te vangen. Het kan nog van pas komen.
8.

 

Wie klimplanten aan een muur wil planten, houdt er best rekening mee dat het aan de voet van een muur meestal vrij droog kan zijn. Geef daarom regelmatig water. Zorg voor een voldoende ruim plantgat en voorzie dat van humusrijke grond of flink wat compost. Bij Clematis is het noodzakelijk dat je de basis van de plant afschermt. Dat kan door er bijvoorbeeld lage plant rond te zetten.

9.

 

Van hortensia’s kan je nu stekken nemen. Snijd aan de bovenkant van een tak een stuk van 15 cm af en haal de onderste bladeren weg. Steek de stekken in potjes of bakjes met zaai- en stekgrond. Goed water geven. Ook van Penstemon en Fuchsia's kan je nu stekken nemen.


•  De moestuin deze maand

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen