MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : november02

666 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Hoewel er nog behoorlijk wat decoratiemateriaal voor handen is in de tuin, wordt het toch stilaan duidelijk dat veel vaste planten de  strijd opgeven en zich terugtrekken onder de grond.  Het is nu al heel vroeg donker en dat betekent dat het tuinwerk vooral in de weekends moet gebeuren.

Deze week in de tuin - NOVEMBER 2009 WEEK 46

november(1).jpg

   

brugmansia_b.jpg
1. BRUGMANSIA SNOEIEN
Brugmansia of engelentrompet is de officiële en correcte naam van de terrasplant die we nog altijd het best kennen als 'Datura'. De engelentrompet wordt het best gesnoeid in het najaar, als de plant naar binnen wordt gehaald. Dit is het moment dat de plant in rust gaat. Je mag de plant flink terugsnoeien. Bij oude exemplaren kan je de dikke stammen terugsnoeien tot op 30-50cm.  LEES MEER
   
vogels_voederen.jpg
2. ROZEN PLANTEN
Rozen met blote wortel worden best in november geplant. Zo kunnen ze nog inwortelen voor de winter. Rozen in pot kunnen (in principe) jaarrond worden geplant. Geef ze een zonnige en goed verluchte plaats. Rozen kunnen wat wind verdragen. Een goede luchtcirculatie door de planten voorkomt ook ziekten en aantastingen van insecten. Klimrozen plant je best zo’n 10cm weg van een muur. Rozen op stam worden best voorzien van een steunstok. Beschik je over stalmest, leg dan een dun laagje rond de planten om ze te beschermen tegen winterkou. Plant geen rozen op een plaats waar reeds rozen stonden, of als het niet anders kan, vervang dan de grond volledig.
   
aspergeloof.jpg
3. BLOEMSCHIKKEN
Hoewel reeds veel planten zijn afgestorven, biedt de tuin en de natuur nog behoorlijk wat materiaal voor winterse bloemstukken. Vooral takken, vruchten, noten en bessen waar je decoratieve kransen, bollen en biedermeiers mee kan maken om de tuintafel een winterse aankleding te geven. Wie asperges heeft staan in de moestuin, kan nu het loof wegknippen om er een flink 'natuurlijk' boeket mee te maken.
   
knuppelpad.jpg
4. CREATIEF MET SNOEIHOUT
Met snoeihout kan je alle kanten uit. Je kan het met de hakselaar tot fijn materiaal herleiden om het te composteren of om er een 'tijdelijk' tuinpad mee te maken.

LEES MEER

   
karton_ok.jpg
5. HARDNEKKIG ONKRUID
Je kan de tuin verlossen van hardnekkig onkruid door gebruik te maken van karton. Je kan datzelfde karton ook gebruiken om een gazon te 'ontgrassen'. LEES MEER
   

lithops4_nb.jpg

6. EEN LEVEND STEENTJE

Sommige mensen zien een stapeltje stenen in een pot. Maar de Lithops is in werkelijkheid een Afrikaans vetplantje dat zich qua vorm en kleur volledig heeft aangepast aan zijn oorspronkelijke natuurlijke omgeving, rotsachtige gebieden in Zuid-Afrika en Namibië. Bij ons op tafel is het 'levende steentje' bijzonder decoratief.  LEES MEER

   
fruitbomen_130.jpg
7. FRUITBOMEN PLANTEN

De beste periode om fruitbomen te planten is de maand november.   LEES MEER

TIP:  wie reeds fruitbomen in de tuin heeft staan kan best nu boomlijmbanden rond de stam aanbrengen om aantasting van insecten te voorkomen. Te gebruiken tegen ondermeer wintervlinder bij fruitbomen, maar ook tegen de mineermot bij paardenkastanje.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen