MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : november week 4

4772 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Terwijl we stilaan het tuinmateriaal in de kast mogen opbergen, haalt november alles uit de kast en breekt records met erg zachte temperaturen. Er is nog helemaal geen winter in zicht en dan is het moeilijk om onder dit soort omstandigheden niet meer aan tuinieren te denken en passief te zitten afwachten.  

dezeweeknovember4.jpg

 

herfst_winterbloeier_hamamelis_130.jpg
1. WINTERBLOEIERS PLANTEN
Het zachte weer nodigt uit om nog steeds te planten en verplanten. Denk hierbij ook eens aan winterbloeiende vaste planten en heesters. Met deze planten mag je de komende maanden al bloei in de tuin verwachten. 

LEES MEER

   
terrasplanten_overwinterennb(1).jpg
2. TERRASPLANTEN OVERWINTEREN

Er is geen sluitende stelregel die aangeeft wanneer de kuipplanten naar binnen moeten. Het juiste moment hangt af van de soort maar ook van de weersomstandigheden in het najaar. En die schommelen de laatste jaren behoorlijk.

LEES MEER

   
egel_130.jpg
3. HET JAAR VAN DE EGEL

De egel dreigt op de Rode Lijst van meest bedreigde zoogdieren te komen. Het gaat slecht met die dieren en niet alleen doordat ze in grote aantallen sneuvelen onder autobanden. Hun meest ideale leefgebieden (kleinschalige cultuurlandschappen) verdwijnen ook steeds meer. Er moet wat gebeuren! Vandaar extra aandacht voor de egel in 2009. Overleven wordt makkelijker voor de egel waar heggen, takkenbossen, vrij dichte onderbegroeiing zijn en bijvoorbeeld een vijvertje zonder steile randen. Dat kan in particuliere tuinen, maar zeker ook in bedrijfs- en kantoortuinen. Met vrij kleine aanpassingen zijn al vaak al grote leefverbeteringen voor de egel mogelijk. Zo hebben egels voldoende aan een hoop dorre bladeren om te overwinteren.
LEES MEER

   
aardperen.jpg
4. AARDPEREN

De week van de smaak loopt op zijn einde maar we besteden toch nog even aandacht aan een speciale 'ouderwetse' groente: de aardpeer.

LEES MEER

   
herfst_snoeischaar.jpg
5. SNOEIEN

Indien dit nodig is, kunnen bolbomen zoals de Catalpa bignonioides gesnoeid of zelfs geknot worden. Deze trompetboom wordt tegenwoordig veel toegepast in voortuinen, langs paden die naar de voordeur leiden. Soorten zoals de dwergvorm ‘Nana’ zijn geënte vormen en worden best om de 2 à 3 jaar tot op de entplaats geknot. Dit kan je doen van eind november tot eind februari. Hetzelfde geldt voor de Acacia (Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’) en Salix (wilg). Ook de leibomen zoals linde, plataan, die aan een frame groeien kunnen nu op vorm worden gesnoeid. Bomen zoals de berk, kastanje, notenboom of esdoorn snoei je best nu zo snel mogelijk want deze bomen kunnen bij latere snoei gaan bloeden. Je kan deze ook in juni nog snoeien.

   

advent_130.jpg

6. ADVENTSKRANS

Donkere dagen hoeven niet somber te zijn. Het accent ligt in de komende dagen en weken dan ook op gezelligheid. Het worden hoogdagen voor allerlei decoraties zoals kransen, guirlandes... Het begint al met de adventskrans. Advent begint altijd op de zondag die valt tussen 27 november en 3 december en eindigt op 24 december. De lengte van de adventperiode is dus verschillend, maar telt altijd 4 zondagen. In deze adventperiode is het misschien een idee om een adventskrans te maken. De traditionele en makkelijke adventskrans bestaat uit dennengroen met vier kaarsen (advent is de periode van vier weken voor Kerstmis) waarvan er elke zondag één word aangestoken. Ook strokransen kunnen worden gebruikt.  Decoratiemateriaal ligt soms voor het grijpen in de tuin: klimop, ilex, buxus, laurier, coniferengroen... Een originele, geurende krans maak je met blaadjes van salie, tijm, rozemarijn, lavendel, laurier- of olijfbomen. Als je in zo’n krans maïskolven, rozenbottels, zonnebloempitten en vetbollen verwerkt , kan het ook gebruikt worden als decoratieve voederkrans voor de vogels.

LEES MEER

   
bestrijdingsmiddelen.jpg
7. BESTRIJDINGSMIDDELEN  OPBERGEN

Bestrijdingsmiddelen moeten met de nodige voorzichtigheid worden behandeld. Op het einde van het seizoen moeten ze veilig worden opgeborgen. Zet ze op een droge, vorstvrije plaats en zorg er voor dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen. Bewaar ze in de originele verpakking en de bijsluiters. Vervallen middelen kun je waarschijnlijk kwijt op het containerpark (klein gevaarlijk afval). Spuittoestellen, rugsproeiers, handspuiten moeten ook gereinigd worden.

 


WAT TE DOEN IN DE MOESTUIN?  LEES MEER

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen