MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : september

565 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Dinsdag 1 September 2009 Volg Eddy G.

September komt eraan en dat betekent terug naar school en na de vakantieperiode ook weer opnieuw aandacht voor de tuin. Hopelijk kunnen we in september nog wat nazomeren en wordt het een prima tuinmaand. Wie nog wat heimwee heeft naar palmbomen en/of zuiderse planten, kan dit weekend (29 en 30 augustus) terecht in één van de Open Exotentuinen in België en Nederland. Je krijgt er de kans om kennis te maken met alle exotische planten en hun toepassing in de tuin.

Deze week in de tuin - SEPTEMBER - WEEK 36


lavendel_490.jpg

 

 

1. BLOEMBOLLEN

Het seizoen is nog niet voorbij of er kan al opnieuw aan het voorjaar worden gedacht: de bloembollen zijn er weer.  Meer en meer begint men bloembollen als volwaardige tuinplanten te aanvaarden. Er zijn dan ook diverse schitterende soorten verkrijgbaar, denk maar aan Allium-soorten, en de vele soorten die voor verwildering kunnen worden toegepast. Zowel in de vasteplantenborder, rots- en heidetuin, watertuin, of natuurlijke tuin komen ze tot hun recht en kunnen ze gecombineerd worden met vaste planten en heesters. 

Aansluitende artikels

2. CLEMATISSEN PLANTEN

Clematissen worden best voor half september aangeplant. Zo geef je de planten de kans om nog een flink wortelstelsel aan te maken. Bij clematiskwekerij Böttcher in Anzegem zijn het opendeurdagen. Meer info op  www.clematis-bottcher.be In Tielt-Winge houdt clematiskwekerij Van Nuffelen opendeurdagen. www.clematis.be

3. FATSOENEREN

Diverse winterharde, kruidige planten zoals lavendel, rozemarijn, wijnruit, hyssop, tijm, salie, santolina, helichrysum, mag je nu nog eens snoeien om ze in vorm te houden en om te voorkomen dat ze te houterig worden. Snoei niet te diep.

 

4. ZONNEBLOEMEN

Wenst u het zaad van zonnebloemen te oogsten, dan kan u de planten best beschermen. Vogels zijn er gek op en kunnen u te snel af zijn. Bewaar enkele zonnebloemharten op een koele droge plaats. In de komende winter zijn ze ideaal voedsel voor de vogels.

5. WINTERHARDE EENJARIGEN

Uitgebloeide bloemen van eenjarigen zoals Calendula, Eschscholzia, Nigella, Atriplex laat je best staan. Deze kunnen zich zelf uitzaaien en kunnen reeds voor de winter ontkiemen. Bij een niet te strenge winter overleven de plantjes. Meestal echter blijft het zaad liggen en ontkiemt het in het voorjaar bij de eerste echt zonnige lentedagen..

6. NIEUW GAZON

In september is de grond nog voldoende warm en vochtig om een nieuw gazon in te zaaien. In deze maand groeit het onkruid ook minder snel. Voor je een gazon inzaait moet je uiteraard het perceel op voorhand goed voorbereiden: spitten, organische mest of bodemverbeteraar onderwerken. Zware grond kan je verlichten door zand in te werken. Zaai steeds bij windstil weer. Na het zaaien het perceel goed vochtig houden.

Met de droge augustus kunnen er misschien ook kale plekken in een bestaand gazon ontstaan zijn. Ook deze kan je nu inzaaien. Er bestaan speciale mengsels die de eigenschap hebben om snel te kiemen.

7. BLOEMENWEIDE

De nazomer en het vroege najaar zijn geschikte periodes voor het inzaaien van een bloemenweide. MEER INFO

8. VIJVER

Zijn de zuurstofplanten te sterk uitgegroeid dan mag je die uitdunnen. Verwijder ook uitgebloeide bloemen en afgestorven bladeren van de waterlelies en de moerasplanten.

9. GRASSEN:

In september staan grassen volop in de belangstelling.

10. JAPANS MAANFEEST

Op vrijdag 4 september 2009 is het volle maan. Japanners vieren dan het maanfeest. Dit feest neemt een heel belangrijke plaats in binnen de Japanse cultuur. Zij danken de goden voor de goede oogst. In Arboretum Kalmthout is er een heus maanfeest met een wandeling in de avondtuin, Japanse muziek en afsluitende drankjes.

Tijdens de wandeling in de arboretumtuin kom je meer te weten over de vele Japanse bomen, bloemen en planten die er groeien. Door de jarenlange samenwerking met Japanse botanische tuinen en de goede klimatologische omstandigheden groeien er veel Japanse soorten in Arboretum Kalmthout. Mogelijk tonen de eerste Japanse esdoorns al hun prachtige herfstkleuren.

Na de wandeling is er een optreden van Karin De Fleyt. Zij brengt een programma van klassieke en hedendaagse Japanse muziek op shakuhachi, Japanse fluit. Dit intimistisch concert past perfect bij de sfeer van de arboretumtuin die door de volle maan verlicht wordt. De shakuhachi fluiten zijn eenvoudig van structuur en gemaakt uit bamboestengels die kort bij de wortelstok worden afgesneden. Het erg typische en bijzondere geluid van de shakuhachi geeft een zeer natuurlijk gevoel en wordt door zen boeddhisten gebruikt bij meditaties.

Afsluitend kun je je verwarmen aan sake (rijstwijn) en groene thee. MEER INFO


•  De moestuin deze maand.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen