MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : september02

915 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Dinsdag 1 September 2009 Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - SEPTEMBER 2009 WEEK 37


deze_week_37.jpg

September is een smeltkroes met stukjes van zowel de zomer als de herfst. Het is ook de maand waarin de siergrassen hun piek beleven. In deze overgangsperiode moeten we stilaan de balans opmaken en de tuin nog even in kaart brengen en door een kritische bril bekijken.

1. LAATBLOEIERS In deze periode zijn het niet enkel de dahlia's en canna's die voor kleur zorgen. Blijkbaar ontdekken meer en meer mensen het gebruik van laatbloeiende vaste planten zoals asters, anemonen, helenium, cimicifuga, eupatorium.  En dan vergeten we nog de decoratieve grassen. Met asters, chrysanten en sedums in potten breng je nu nog kleur op het terras. LEES MEER

2.SNOEIEN Hagen en snoeivormen (buxus, taxus...) krijgen nu best nog een snoeibeurt. Zo gaan ze mooi 'in vorm' de winter door. Ook coniferenhagen kunnen nu voor de tweede maal worden gesnoeid.

Liaanrozen moeten deze maand zeker gesnoeid worden. Indien er veel jonge scheuten uit de grond komen, dan kunt u gerust alle oude scheuten wegknippen. Is dat niet het geval, dan knipt u alleen de oude scheuten weg die zwak en/of ziek zijn. Bind de nieuwe en oude scheuten opnieuw vast aan het steunmateriaal.

3.EENJARIGEN Indien u volgend jaar wilt genieten van éénjarigen zoals Calendula, Alyssum, Coreopsis, Nigella, Papaver, Korenbloem, Clarkia, Limnanthus enz. dan moeten ze nu ter plaatse gezaaid worden. Zaai ze zo dun mogelijk. Meng het zaad eventueel met droog zand. Na het zaaien moet de grond tijdens de eerste dag vochtig worden gehouden. Je kan eventueel vochtige jutezakken op het perceel leggen. Een maand na het zaaien kunnen de plantjes worden verspeend en uitgeplant worden op een beschutte plaats of in potjes.

 
4.DELEN EN SCHEUREN Hoewel september een gunstige periode is om vaste planten te delen of te scheuren, zijn er enkele soorten die best met rust worden gelaten en, als het nodig is, in het voorjaar worden gedeeld of gescheurd: Monarda (bergamotplant), Eupatorium (koninginnekruid), Aconitum (monnikskap), Achillea (duizendblad), Acanthus, Phlomis. -Soorten die helemaal niet kunnen worden gescheurd of gedeeld : Gypsophilia (gipskruid), Gaura lindheimeri, Lavatera, Euphorbia-soorten. LEES MEER
5. VERPLANTEN September is de beste periode om pioenen te (ver)planten. Pioenen hebben een lichte, vrij zonnige plek nodig en voedzame, goed gedraineerde maar wel vochthoudende grond. Plant vooral niet te diep, de wortelhals mag maar met enkele centimeters grond bedekt worden. Spreid indien mogelijk elke herfst stalmest tussen de planten uit.

6. VASTE PLAATS Tweejarige en doorlevende planten die uit zaad gekweekt werden, kunnen nu uitgeplant worden op hun definitieve standplaats. De grond waar ze worden uitgeplant mag niet recent bemest zijn. Tweejarigen zoals vingerhoedskruid, campanula, duizendschoon, judaspenning, muurbloemen, kaardebol, stokroos, toortsen enz. kunnen nu nog in potjes worden gezaaid.

7. KUIPPLANTEN Kuipplanten hoeven geen voedsel meer te krijgen, omdat nieuwe groei niet mag gestimuleerd worden. Langzaamwerkende meststoffen hebben nu geen zin meer maar ook kunstmest mag niet meer. Controleer de planten ook regelmatig op schimmel of luizenaantastingen.

8. POMPOENEN Pompoenen, kalebassen en sierfruit zijn er in verschillende soorten, kleuren en vormen. Decoreren met deze vruchten is echt geen kunst. Je legt ze gewoon neer op de terrastafel of een bank en je hebt een kleurrijk stilleven. Je kan ze bewonderen maar voor de rest hoef je er niet meer naar om te kijken.

 

•  De moestuin deze maand.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen