MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : september03

527 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Dinsdag 1 September 2009 Volg Eddy G.

De tuin heeft nog heel wat variatie in petto. Stilaan gaan planten wisselen van kleur. Het verval begint en dat gaat vaak nog gepaard met mooie kleurschakeringen. We hebben het bijna weer gehad en dus wordt het stilaan tijd om eens alles op een rijtje te zetten in en om de tuin.

Deze week in de tuin - SEPTEMBER 2009 - WEEK 38


grasmaaier_490.jpg

 

1. GAZONREPARATIE

In deze periode kunnen nog reparaties aan het gazon worden uitgevoerd zoals kale plekken inzaaien, verticuteren, kanten bijwerken. Wil je een bestaand gazon nog meststof geven dan gebruik je best een aangepaste najaarsmeststof die rijk is aan kalium. LEES MEER

2. SCHEUREN EN DELEN

Vaste planten zoals hosta's die een flinke pol hebben gevormd kunnen nu uit de grond gehaald worden en gesplitst of gedeeld. De aparte planten kunnen opnieuw geplant worden. 

3. ROTSPLANTEN

Bij Alpenplantenkwekerij Cathy Portier in St Kruis Brugge wordt u ondermeer een ruim assortiment rotsplanten en bijzondere bollen en knollen aangeboden.

 

4. APARTE PLANTEN EN GROENTEN

Elk jaar, in het tweede weekend van september trekken liefhebbers van aparte planten, rozen en groenten en kruiden naar het Kasteel van Hex in Heers (Limburg) voor de Tuindagen van Hex. LEES MEER

5. GEHEUGENSTEUNTJE

n september kan het nuttig zijn om de borders en/of andere aanplantingen eens te overlopen en te zien of planten wel op de juiste plaats staan: passen de kleuren bij elkaar, zijn ze niet te klein of te groot om vooraan of achteraan in de border te staan? Alles zit nu nog goed in het geheugen en bij fouten kan er nu aangepast en verplant worden. Om te vermijden dat je in het voorjaar ver in het geheugen moet graven kun je eventueel foto's nemen als geheugensteuntje.

6. BLOEMBOLLEN

Kale plekken in de border en in perken kunnen opgevuld worden met bloembollen. Tulpen, narcissen, bolirissen, moeten in september en ten laatste in oktober in de grond. Met tulpen en hyacinten kan je eventueel nog wachten tot eind oktober, begin november, maar vooral narcissen zullen je dankbaar zijn als ze nu geplant worden. Plant de bollen best in een vruchtbare goed doorlatende grond. Wintervocht is nefast voor bollen. Plant de bollen steeds met de neus naar boven. Een goede vuistregel voor de diepte, is de bol ongeveer twee à driemaal zo diep te planten als de hoogte van de bol.

  • September is de beste maand om leliebollen te planten. Doe dat op goed gedraineerde, goed losgemaakte grond. Plant ze ongeveer viermaal zo diep als de bol hoog is.
  • Sneeuwklokjes, scilla, Chionodoxa (sneeuwroem) worden best in flinke groepjes aangeplant en kunnen verschillende jaren op dezelfde plaats blijven staan. Na verloop van tijd als ze zich te sterk hebben uitgebreid kunnen ze na de bloei uit de grond worden gehaald en gesplitst.
  • Tulpen maken elk jaar nieuwe bollen en de oorspronkelijke bol verdwijnt. Hoe meer nieuwe bollen er worden gevormd, hoe kleiner ze zijn en hoe minder bloei het volgende jaar. Zet tulpen niet twee keer na elkaar op dezelfde plaats om bodemziektes te voorkomen.
  • Alliums of sieruien worden best niet te vroeg geplant. Ze kunnen anders voor de winter al bovenkomen en het vroege blad kan bevriezen. In Januari kunnen ze ook nog geplant worden.

 

7. SNOEIEN

Bij sommige bomen zoals esdoorn, berk, noten komt de sapstroom snel op gang en daarom kunnen ze nu beter gesnoeid worden dan in de winter. Te laat snoeien bij deze bomen geeft aanleiding tot bloeden.

 
8. GRASSEN:
In september staan grassen volop in de belangstelling.

 

 
De moestuin deze maand.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen