MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : september

443 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Dinsdag 1 September 2009 Volg Eddy G.

Er hangt dit weekend nog niet echt herfst in de lucht, maar toch komt hij nu 'officieel' in zicht. Op dinsdag 22 september om 23u18 begint hij, want de zon staat dan precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren.

Deze week in de tuin - SEPTEMBER 2009 WEEK 39


 

1. OP DE SIERTOER

Benieuwd hoe het er op een Vlaams sierteeltbedrijf aan toe gaat? Zondag 20 september zetten diverse Vlaamse sierteeltbedrijven en onderzoekscentra hun deuren open voor het brede publiek. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met de sierteelt, in al haar geuren en kleuren. LEES MEER

2. DAG VAN DE LANDBOUW

Zondag 20 september is er het jaarlijkse evenement 'Dag van de Landbouw'. Zowat 40 bedrijven zetten hun deuren open! Wil je weten waar je een bedrijf kan bezoeken? LEES MEER

3. HAGEN

Binnenkort zijn de haagplanten weer volop verkrijgbaar. Wie denkt aan een haag, kan nu alvast starten met het voorbereiden van de grond. Op lichte grond verbeter je de structuur door compost of bodemverbeterende middelen zoals gedroogde koemest onder te werken. Een haag staat lange tijd in dezelfde grond en het is dus noodzakelijk dat deze voldoende voedzaam is. LEES MEER

 

4. ONGEDIERTE

Ongedierte zoals muizen, woelmuizen, mollen verschijnen opnieuw in de tuin. Voor woelmuizen (-ratten) en mollen zijn klemmen nog steeds het meest doeltreffend. Gebruik handschoenen bij het plaatsen om te vermijden dat de klemmen in contact komen met je lichaamsgeur. Deze zal namelijk de dieren afstoten. De woelrat is een planteneter die aan de zachte ondergrondse plantendelen knaagt van bijvoorbeeld groenten, vruchtenbomen en ook bloembollen. LEES MEER

Als je bloembollen plant kan je ze best in plantmandjes zetten om dit te voorkomen. Daarenboven zijn de mandjes ook handig om de bloembollen uit de grond te halen.

5. KAMERPLANTEN

Kamerplanten die deze zomer op het terras stonden kun je nu maar best terug naar binnen halen. De nachten worden te koud.

6. OPRUIMEN

Maak alvast de tuinkas/ serre klaar om de niet winterharde planten binnenkort in onder te brengen. Eventueel vliesdoek of noppenfolie aanschaffen.

7. HOP

Hopbellen zijn sierlijk en decoratief. Ze zijn zeer geschikt om te drogen en te verwerken in decoraties. U kan de ranken tot enkele centimeters boven de grond afsnijden en drogen. Let op en draag handschoenen want de ranken kunnen huidwondjes veroorzaken.

8. KUSTPLANTEN

Bij kwekerij Aquabotanica in Veurne kan je terecht voor opendeurdagen. Aquabotanica is specialist in kustplanten maar je kan er ook terecht voor workshops bloemschikken.  

9. GRASSEN:
• In september staan grassen volop in de belangstelling.
 

De moestuin deze maand

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen