MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin - april03

585 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - APRIL 2010 - WEEK 15


magnolia_meise.jpg 

  Plantentuin Meise (Foto: Hilde Degraen)                     Tot 30 april kan je nog de uitzonderlijke magnoliacollectie bewonderen   in de Plantentuin te Meise.  

grond_nb.jpg
1. ZANDGROND VERBETEREN
Om te genieten van gezonde groenten en fruit, mooie planten of een prachtig gazon, heb je een gezonde bodem nodig. Een gezonde en evenwichtig bemeste bodem voorziet de tuinplanten namelijk van de nodige voedingsstoffen, water en lucht. Een bodemstaal kan je eventueel uitsluitsel geven over de soort bodem waarop je tuiniert en de conditie van die bodem.

MEER INFO

hommel_nb.jpg
2. HOMMELS

Hommels zijn relatief grote bijen met een stevige lichaamsbouw. Ze maken behoorlijk wat geluid als ze door de tuin zoemen, maar schrik hoef je niet te hebben voor hommels: ze steken niet.

MEER INFO

  

bamboe2_nb.jpg

3. BAMBOE IN TOOM HOUDEN

Bamboe is een schitterende plant met veel mogelijkheden. Toch schrikt hij veel mensen af omdat bepaalde soorten in toom gehouden moeten worden om te vermijden dat ze gaan  'wandelen' door de tuin.

LEES MEER

  
rugsproeier.jpg
4. RECEPTEN VOOR ALTERNATIEVE BESTRIJDING

Onkruid schiet de grond uit. Gooi het niet direct in de GFT-bak maar verzamel brandnetels, heermoes en smeerwortel. Laat ze trekken in een grote ton met water om later als voeding of bestrijdingsmiddel te gebruiken in de tuin. Zet dit soepje echter niet te dicht bij het terras want het verspreidt een sterke, onfrisse geur.

LEES MEER

border_nb.jpg
5. OPKNAPBEURT VOOR DE BORDER
Het kost moeite en kennis om een border evenwichtig samen te stellen. Zo'n border blijft maar mooi als hij na verloop van tijd wordt verjongd.

LEES MEER

rozenboog_nb.jpg
6. VERTICAAL TUINIEREN
De meeste tuinliefhebbers beschikken niet over een tuin met parkachtige afmetingen. Klimplanten kunnen in alle tuinen worden toegepast, maar vooral wie op een beperkte ruimte tuiniert, heeft er alle baat bij om ook de verticale ruimte te gaan benutten. De meeste klimplanten hebben steun nodig. Rozenbogen, klimrekken, pergola's zijn ideale hulpmiddelen.  LEES MEER 
floraliesnb.jpg
7. BLOEMBOLLEN KIJKEN

In Nederland hebben ze De Keukenhof maar bij ons in België kennen ze er in Groot-Bijgaarden ook wat van. Op het 14 ha groot park van het Kasteel van Groot-Bijgaarden werden meer dan 1 miljoenen bloembollen geplant. MEER INFO


• TUINIEREN MET DE KIDS!

Het is nog vakantie. Betrek de kinderen bij de tuin door RUCOLA te zaaien. Deze groente kan de laatste jaren op een stevige populariteit rekenen!. Rucola wordt als sla gebruikt maar is wel nauw verwant aan radijs. Dat wil ondermeer zeggen dat ze groeit onder koele omstandigheden. Rucola kiemt bij lage temperaturen en kan dus al vroeg worden gezaaid. LEES MEER

WAT TE DOEN IN DE MOESTUIN?   LEES MEER

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

06 april

Laatste kwartier Maan in klimmende knoop

09 april

Apogeum

14 april

Nieuwe maan

20 april

Maan in dalende knoop

21 april

Eerste kwartier

24 april

Perigeum

28 april

Volle maan

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

KLIK HIER  voor een meer uitgebreide zaai-, plant- en oogstkalender


• MEER TUINTIPS

blanco_80(1).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen