MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin - april04

476 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - APRIL 2010 - WEEK 16


 
grasrollen.jpg

                    Het is nog steeds volop planttijd. Hou er wel rekening mee om de  nieuwe aanplant regelmatig water te geven want het blijft nog even  droog.  

floralien(1).jpg
1. FLORALIËN
Het wordt weer drummen in Gent (Flanders Expo) want het is weer tijd voor een editie van de vijfjaarlijkse Floraliën. Om te blijven boeien en om de rol van trendsetter te vervullen, blijft men mee evolueren met de bestaande en de komende tuinbouwtendensen. In deze editie maakt Vlaco van de Floraliën één grote kringlooptuin. De traditionele turflaag tussen de planten wordt ook vervangen door compost. 

MEER INFO 

kids_130.jpg
2. TUINIEREN MET DE KIDS: COURGETTES

De teelt van courgettes geeft je het zalige gevoel dat het met die groene vingers toch wel goed zit. De zaden ontkiemen snel en al vlug heb je een gezonde, volwassen plant met eerst mooie bloemen die al vlug veranderen in gezonde vruchten. Tenminste als je met een aantal teelteisen rekening houdt.

MEER INFO

  

rugsproeier.jpg

3. ONKRUID AANPAKKEN

Om de bodem voor een lange periode onkruidvrij te houden was er vroeger CASORON.  Dit product is echter uit de handel genomen en uit de winkelrekken verdwenen. Er is nu een vervanger op de markt: BUTISAN® S. Dit is een middel dat uit de professionele land- en tuinbouw komt en je kan het toepassen in de sier-, fruit- en moestuin.

LEES MEER

  
hydrokorrel_nb.jpg
4. BLOEMBAKKEN VULLEN

Bij het vullen van bloembakken en potten maak je maar best gebruik van een kwalitatieve potgrond. Om de drainage te verbeteren leg je onderaan een laagje hydrokorrels. Een goede drainage is immers belangrijk voor het evenwicht tussen vocht en lucht in de potgrond en voor gezonde wortels. Je kan de hydrokorrels ook gebruiken als decoratief afdekmateriaal. Een laagje hydrokorrels bovenop de potgrond oogt niet alleen mooier maar verhindert ook het opspatten van potgrond bij het water geven en zorgt ervoor dat water en voedingsstoffen gelijkmatig verdeeld worden over het potoppervlak. Bovendien voorkomt een laagje hydrokorrels op de pot een te snelle uitdroging van de potgrond. LEES MEER

afleggen_nb(1).jpg
5. VERMEERDEREN DOOR AFLEGGEN
Een eenvoudige manier om bepaalde planten te vermeerderen is door afleggen. Een paar tips om de kans op succes te verhogen.

LEES MEER

bloemenweide_nb.jpg
6. GRAS OF BLOEMEN?

April blijft de grasmaand, en wie denkt aan een nieuw gazon kan nu inzaaien of grasrollen leggen. Voor wie zijn tuin een wat natuurlijke uitstraling wenst te geven en nog een stukje braakliggende grond heeft, kan een bloemenweide een optie zijn. In de handel zijn bloemenweidemengsels verkrijgbaar. De meeste zijn samengesteld uit zowel éénjarige als meerjarige bloeiende planten. Hou er rekening mee dat zo’n bloemenweide best tot ontwikkeling komt op een eerder arme grond. Het heeft dus niet veel zin om op die plek organisch materiaal te gaan onderwerken of de grond sterk te gaan verbeteren. In een rijke  bodem kunnen onkruidzaden zich namelijk sterk ontwikkelen en sterke concurrentie vormen voor de zaden uit het bloemenweidemengsel. Zaai niet bij te lage bodemtemperatuur. Na het zaaien lichtjes inharken.  LEES MEER 

floraliesnb.jpg
7.

Er is meer dan de Floraliën:
• De Koninklijke Serres in Laken staan open voor het grote publiek. WEBSITE
• In La Feuillerie te Celles kan je terecht voor zeldzame planten.WEBSITE
• Plantendag op 18 april in het Arboretum van Kalmthout. WEBSITE
• Open kruidentuindagen bij Loca Labora te Beernem. WEBSITE


• WAT TE DOEN IN DE MOESTUIN?
   LEES MEER

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

06 april

Laatste kwartier Maan in klimmende knoop

09 april

Apogeum

14 april

Nieuwe maan

20 april

Maan in dalende knoop

21 april

Eerste kwartier

24 april

Perigeum

28 april

Volle maan

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

KLIK HIER  voor een meer uitgebreide zaai-, plant- en oogstkalender


• MEER TUINTIPS

blanco_80(1).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen