MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin - augustus

362 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Afvinklijst - GAZON

 1. regelmatig maaien, maai niet te kort, vooral niet tijdens droge perioden
 2. het grasmaaisel kan je tussen de planten in de border leggen, om uitdroging van de bodem te voorkomen. Maak de bodem goed vochtig vooraleer het maaisel uit te strooien.
 3. regelmatig besproeien tijdens droge perioden
 4. wie van plan is om een nieuw gazon aan te leggen, kan nu starten met het voorbereiden van de bodem
 5. graskanten bijwerken
   

Afvinklijst - KRUIDEN

 1. om kruiden vers te gebruiken kan je de ganse zomer het blad plukken. Om het blad te drogen wordt het echter beter vóór de bloei geoogst
 2. de bloemen knip je best af als ze nog niet volledig geopend zijn. Eenmaal geopend zijn ze snel over hun hoogtepunt
 3. kruiden droog je best op een donkere en goed geventileerde plaats. Hang de afgeknipte bloemstengels samen in bundels die bij elkaar gebonden zij door middel van elastiekjes.
 4. Je kan bloemen en bladeren ook drogen door ze in de microgolfoven op een lage stand te plaatsen voor een korte periode.
 5. kruiden oogsten en bewaren  MEER INFO
   

Afvinklijst - DIVERSEN

 1. SNOEIEN  MEER INFO
 2. MOESTUIN  MEER INFO
 3. VIJVER  MEER INFO
 4. FOUTEN CORRIGEREN in de border. Bemerk je nog lege plekken of moeten er nog correcties gebeuren? Neem foto's zodat je volgend voorjaar nog precies ziet wat er fout was.
 5. TERRASPLANTEN, BLOEMBAKKEN: Planten blijven aandacht vragen: in droge periodes regelmatig water geven en uitgebloeide bloemen wegsnoeien. Hou snelgroeiende planten ook in toom door terug te snoeien. Naar het einde van de maand toe hebben de planten geen behoefte meer aan meststoffen. Als je nog meststof wil geven gebruik dan snelwerkende (vloeibare) soorten.
 6. ZADEN BEWAREN​Enkele tips voor wie zaden van zijn lievelingsplanten wil bewaren:

 • laat de afgeknipte zaaddozen enkele dagen nadrogen op een droge, zonnige plaats.
 • verwijder alle andere plantendelen dmv een zeef zodat je enkel de zaden overhoudt. Die andere delen kunnen ziektekiemen bevatten.
 • bewaar de zaden droog en koel. Je kan hiervoor oude filmrolletjes gebruiken of omslagen. Zorg voor een vrij constante temperatuur (tussen 12°-17°C).
 • vergeet niet de verpakking van een etiket te voorzien waarop je de naam en de datum vermeld.
 • bewaar geen zaden van F-1 hybriden.

   

Lees ook deze aansluitende artikels

 

 

stokroos nb.jpg

 

TWEEJARIGEN ZAAIEN

Zaai nu nog tweejarigen, zodat ze voor de winter nog blad aanmaken.  LEES MEER

   

caryopteris clandonensisnb.jpg

CARYOPTERIS

Caryopteris is een kleine, lage heester met talrijke mooie, hemelsblauwe bloemen. Ideaal voor een plaatsje vooraan in de border.

LEES MEER

   

droogte.jpg

SCHOFFELEN

Wanneer de bodem met rust wordt gelaten tijdens een warme, droge periode, vormt zich een harde droge korst op de bovenste laag die bij het watergeven geen of weinig water doorlaat. (Zowel in volle grond als bij potten). Zo kan het zijn dat, ondanks dat je de planten water geeft, de bladeren toch slap gaan hangen.  Het is dus noodzakelijk om met een hark of cultivator die droge laag regelmatig te breken zodat het water en eventueel daaraan toegevoegde voedingsstoffen in de bodem kan dringen en door de plantenwortels kan worden opgenomen.

   

kurkeik.jpg

GOED OM WETEN: KURK
Tijdens de zomer, thuis of op vakantie, is een fles wijn nooit ver weg. Tegenwoordig kan je op wijnflessen ook schroefdoppen vinden, maar kurk is eigenlijk al honderden jaren hét middel om een wijnfles af te sluiten. Zo’n kurk is een echt natuurproduct, gesneden uit de bast van de kurkeik. Een kurkeik moet 25 jaar oud zijn vóór zijn bast voor het eerst gebruikt kan worden. Daarna doet hij er telkens negen jaar over om een nieuwe bruikbare bast te kweken.

aloe vera nb.jpg

 

ADEMBENEMENDE ALOË

Alsof je een stukje oertijd in huis haalt. De majestueuze Aloë is het soort kamerplant dat indruk maakt met kracht, eenvoud en uitstraling. En in de zomer kan hij perfect op het terras zijn mannetje staan. LEES MEER

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen