MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin - februari01

504 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - FEBRUARI 2010 - WEEK 5


galanthus_500.jpg

                    Februari komt in zicht en we kunnen alvast ‘vieren’ dat de dagen langer worden. Langer maar nog niet warmer! Op 2 februari, 40 dagen na Kerstmis, is Maria Lichtmis het feest van het licht en de komst van het voorjaar. Goed nieuws dus voor wie lijdt onder een winterdepressie, want het blijkt dat lichttherapie een prima behandeling is voor zo’n depressie. Trek dus naar buiten en geniet van het daglicht dat beetje bij beetje langer wordt.

   

Galanthus_nivalis_130.jpg
1. SNEEUWKLOKJES
Velen raakten al in de ban van de lieflijke bloempjes van de sneeuwklokjes. Het zijn dan ook het soort bloempjes waar je blij en vrolijk van wordt. Er breken heerlijke tijden aan voor de galanthofielen of sneeuwklokjesfanaten.
• Sneeuwklokjeswandelingen in de kwekerij van Cathy Portier te St-Kruis Brugge WEBSITE.
• Opendeur bij Koen Van Poucke te Sint Niklaas  WEBSITE
helleborus_candy_love_130.jpg
2. HELLEBORUS

Februari is traditiegetrouw de helleborusmaand. Diverse gespecialiseerde kwekerijen zetten hun deuren open en allerlei activiteiten worden georganiseerd. Ondermeer bij kwekerij Het Wilgenbroek, waar je als groennet-bezoeker ook kan genieten van een extra korting.

LEES MEER

  

vogels_voeren_en_beloeren_nb.jpg

3. VOGELS VOEREN EN BELOEREN

Natuurpunt organiseert opnieuw de Nationale Vogelteldagen op 6 en 7 februari.

LEES MEER

  
ajuin_130.jpg
4. PLANTAJUIN

Om plantajuin (of sjalotten) buiten in volle grond te planten is het nog iets te vroeg maar je kan ze wel al voortrekken in potjes. Als je kinderen bij de moestuin wilt betrekken dan zijn plantajuinen een heel goede en eenvoudige start. LEES MEER

  
koude_bak_130.jpg
5. KOUDE BAK

Die koude bak is een ideaal hulpmiddel en een heel goed alternatief voor de tuinliefhebber die niet de ruimte en/of het budget heeft om een serre te plaatsen. De koude bak of kweekbak kan in principe gedurende het ganse jaar worden gebruikt voor het kweken van allerlei groenten. Tijdens de winter kan je hem gebruiken om planten af te schermen van de koude, om vroeg te zaaien (voorzaaien om daarna verder op te kweken in potjes, bakken… ) of voor het zaaien en opkweken van Alpiene planten en rotsplanten of voor het beschermen van houtige stekken. LEES MEER

  
mol_nb(1).jpg
6. MOLLEN VANGEN
Mollen zijn weer behoorlijk actief en maken het bont. De traditionele mollenklem blijft het meest doeltreffende middel om deze dieren uit je gazon te verwijderen.

LEES MEER  

  
corylopsis_pauciflora_130.jpg
7. GROEN EN GEEL
Heesters en vaste planten die in de winter en vroege lente bloeien, zijn uiterst welkom in de tuin. Het is een select gezelschap en als ze ook nog geuren zijn ze absoluut onmisbaar.

LEES MEER

  


WAT TE DOEN IN DE MOESTUIN?

    LEES MEER

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

29 jan

Maan in dalende knoop

30 jan

Volle maan Perigeum

  5 feb

Laatste kwartier

11 feb

Maan in klimmende knoop

13 feb

Apogeum

14 feb

Nieuwe maan

22 feb

Eerste kwartier

25 feb

Maan in dalende knoop

27 feb

Perigeum

28 feb

Volle maan

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

KLIK HIER  voor een meer uitgebreide zaai-, plant- en oogstkalender


• MEER TUINTIPS

blanco_80(1).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen