MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin - januari04

378 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

JANUARI 2012 - WEEK 4


week4jan09.jpg

Het buitenseizoen trekt zich stilaan op gang, maar januari blijft een maand vol dilemma's. Na een periode van binnenzitten, plannen maken en nadenken over eventuele aanpassingen in de tuin kunnen we opnieuw stilaan aan de praktijk denken. Toch is het nog wat voorbarig om alles meteen uit de kast te halen want de winter geeft zich nog niet gewonnen.

uitgebloeid.jpg1. OPRUIMEN

Afgestorven plantendelen van vaste planten hebben hun beste tijde gehad. U kan ze nu opruimen en composteren of fijnhakselen.
gardenia130.jpg2. GEURENDE KAMERPLANTEN

Sommige planten zijn niet alleen mooi maar verspreiden daarnaast ook nog eens een heerlijke geur. Lees meer
  

moestuinfebnb(4).jpg

3. MOESTUIN KALKEN

Een juiste zuurtegraad van de grond is nodig voor een vlotte opname van de voedingselementen en een goede groei.

LEES MEER

.

  
snoeien_nb.jpg
4. SNOEIEN

-Als het niet vriest kunnen de bessenstruiken gesnoeid worden. -Verjongingssnoei bij bladverliezende heesters door één of meerdere oudere takken tot bij de basis weg te snoeien. -Lei- en dakvormen bij bomen bijsnoeien door storende zijscheuten weg te  snoeien of in te korten. -Wat ook vaak vergeten wordt is dat je bij bontbladige struiken de takken met groene bladeren moet weghalen. Doe je dit niet dan muteert de plant opnieuw naar zijn oorspronkelijke groene bladvorm.

  
spitten(1).jpg
5. MOESTUIN SPITTEN

Op zware grond (klei) kan de moestuin nu best in winterbedden worden gelegd. Spit de grond om en werk goed verteerde compostgrond onder of ander organisch materiaal. Tijdens vorstperiodes zullen de grove kluiten gebroken worden. over dat spitten bestaan grote meningsverschillen. Voor de ene groep is het volledig taboe terwijl anderen het elk jaar (met succes) opnieuw toepassen. Spitten kan vooral nuttig zijn om bodemverbeterende middelen (stalmest, compost) onder te werken of om een harde laag in de bodem te breken. Organisch bodemverbeterende middelen in korrelvorm (gedroogde koemestkorrels) kunnen ook met een schoffel of cultivator ingewerkt worden.

  
catalogi_nb.jpg
6. ZADEN BESTELLEN
De zadencatalogi zijn er weer. Ook via het internet kan je zaden bestellen. Een overzicht van enkele sites waar je online kan bestellen. KLIK HIER Ook via groen.net kan je zaden bestellen. BIOZADEN.  KLIK HIER     
  
witten_van_fruitbomen.jpg
7. WITTEN VAN FRUITBOMEN
Het witten van fruitbomen is een oude traditie die wat in onbruik is geraakt. Toch heeft het tal van voordelen, en is het zinvol om deze techniek terug in ere te herstellen.

LEES MEER

  


• WAT TE DOEN IN DE MOESTUIN?

    LEES MEER

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

17 jan

Apogeum

23 jan

Eerste kwartier

29 jan

Maan in dalende knoop

30 jan

Volle maan Perigeum

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

KLIK HIER  voor een meer uitgebreide zaai-, plant- en oogstkalender


• MEER TUINTIPS

blanco_80(1).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen