MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin - juli02

432 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - JULI 2010 - WEEK 28


 

week_28.jpg

     Het blijft zomer met opnieuw enkele tropische dagen.   De droogte begint nu toch wel zijn tol te eisen in de tuin die er   in deze periode op zijn best zou kunnen uitzien.  

waterlelies.jpg

1. WATERLELIES

In juli schitteren de waterlelies in de vijver. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen weg om nieuwe bloei te stimuleren. Controleer de bladeren ook regelmatig op aantasting van de leliekever.

LEES MEER

Monarda__Cherokee 130.jpg

 

2. MONARDA - PHLOX - STOKROZEN

Het zijn maar enkele van de planten die momenteel voor kleur in de tuin zorgen. Helaas zijn het ook niet geheel 'probleemloze' planten. Bij Monarda en Phlox is het vooral meeldauw. Bij stokrozen is roest de boosdoener.

  

Spiraea_japonica_Anthony_Waterer.jpg

3. SPIRAEA

Spiraea is een vrij uitgebreide familie waarvan er vele soorten van de Spiraea japonica ook prima geschikt zijn voor een kleinere tuin. Een overzicht.

LEES MEER

  

courgettebeloem 130.jpg

 

4. COURGETTES

Courgettes moet je oogsten als ze nog jong en mals zijn. Dan hebben ze de meeste smaak. Naast het oogsten van allerlei groenten uit eigen tuin kan je nu ook nog diverse groenten en kruiden zaaien.

LEES MEER 

blauweregen_130.jpg

5. BLAUWREGEN SNOEIEN

In de zomermaanden maakt de blauweregen talrijke, sterk en wild uitgroeiende zijtakken. Deze mag je inkorten of tot bij de stam wegsnoeien (al naargelang de uiteindelijke vorm die je de Wisteria wenst te geven). Hiermee stimuleer je de vorming van bloemknoppen voor het volgende jaar. Blauweregen kan je ook tot een kleine boom op stam vormen. LEES MEER

iris.jpg

6. IRISSEN DELEN

Na enkele jaren kan de bloei bij irissen terugvallen. Dat is het signaal om de wortelstokken na de bloei te rooien en te verjongen door ze te delen.

LEES MEER

uitstap_130.jpg
7.


• Zomerwandelingen in het Arboretum Kalmthout. WEBSITE


• Bessendagen bij Kruisbessen 'Proeftuin' in Zomergem  10-11 juli WEBSITE


• Lavendel liefhebbersdagen bij kwekerij Bastin in Aalbeek (Nl) 10-11 juli WEBSITE


• De gehele maand juli kan men elke vrijdag en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur terecht in Espel, Rutten en Creil voor een heerlijk dagje uit in een bijzondere tuin en op twee prachtige kwekerijen. Met een speciaal weekend op vrijdag 09, zaterdag 10 en zondag 11 juli. Tijdens dit weekend zijn er op zaterdag en zondag in de tuin en op de kwekerijen diverse standhouders aanwezig. MEER INFO


OOK DIT NOG!

Afvinklijst Handige lijst om nog enkele kleine karweien te memoriseren  1. vergeet geen vogelbadje voor de vogels tijdens de zomer
 2. regelmatig uitgebloeide bloemen wegknippen bij de perk- en              potplanten
 3. kruiden oogsten en verwerken MEER INFO
 4. klimplanten tegen een gevel regelmatig water geven.
 5. de tomaten regelmatig dieven en controleren op ziektes.              geef ze ook speciale tomatenmeststof die rijk is aan kalium.
 6. rozen en (gesnoeide) hagen extra meststof geven.              Geef daarna flink water 
 7. vang bij regenbuien zoveel mogelijk het water op.
 8. de lavendelbloemen bereiken hun hoogtepunt. Tijd om te               oogsten en te drogen  MEER INFO

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

04 juli

Laatste kwartier

11 juli

Nieuwe maan Maan in dalende knoop

13 juli

Perigeum

18 juli

Eerste kwartier

24 juli

Maan in klimmende knoop

26 juli

Volle maan

28 juli

Apogeum

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

KLIK HIER  voor een meer uitgebreide zaai-, plant- en oogstkalender


• MEER TUINTIPS

blanco_80(1).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen