Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Deze week in de tuin - maart02

Deze week in de tuin - MAART 2010 - WEEK 10


tuin_maart09.jpg

                     Een nieuwe winterprik komt alweer de pret bederven.    

hosta_undulata_albomarginata_nb.jpg
1. IN DE SCHADUW
In de tuinen beginnen de knoppen van de Magnolia's te ontluiken. Hoewel de omvang van deze 'kleine bomen' nog meevalt zijn ze wel niet geschikt voor elke tuin. Gelukkig zijn er ook een aantal kleinere cultivars verkrijgbaar die wel in kleinere tuinen toepasbaar zijn. LEES MEER Vaak is het moeilijk om planten te vinden die onder forse of grotere heesters willen groeien. Die lege plekken die meestal weinig zonlicht krijgen zijn ideaal voor bodembedekkers zoals PachysandraVinca minorTellima. Maar ook hoger groeiende planten zoals Geitenbaard (Aruncus dioicus), Kirengeshoma en Rodgersia (Schout-bij-nacht) een schitterende bladplant met ook nog luchtige bloempluimen, voelen zich prima in de schaduw van hoge heesters of kleine bomen.  

LEES MEER

tagetes3nb(1).jpg
2. ROZEN EN EENJARIGEN

Wie rozen in de tuin heeft staan en deze op een natuurlijke manier gezond wil houden kan ze eventueel bestuiven met basaltmeel. Dit verhoogt de weerstand tegen ziekten en plagen. LEES MEER Een andere mogelijkheid is om Tagetes (Afrikaantjes) in de buurt van rozen te planten. Afrikaantjes vermijden bodemziektes die worden veroorzaakt door bodemaaltjes. Om de juiste soorten te hebben kan je best zelf zaaien.

LEES MEER

  

bacsac.jpg

3. TUINIEREN IN POTTEN

Niet iedereen beschikt over een grote tuin. Dat is ook niet nodig om toch te genieten van groen! Door enkele potten of bloembakken te beplanten heb je al direct een stukje groen in de buurt. Vele plantensoorten doen het goed in potten: vaste planten, bloembollen, kruiden zelfs groenten... Ook de keuze aan potten is groot: terracotta, hout, plastic, glasvezel, zink... Op het Interieur, Tuin en Zwembadevenement SFEER in Flanders Expo kan je ondermeer kennismaken met BACSAC. In deze zakken van extra sterk geotextiel, kan je tuinieren op een heel beperkte ruimte. WEBSITE

  
verticuteren_nb.jpg
4. VERTICUTEREN

In het voorjaar is het gazon zowat het eerste waar aandacht aan besteedt wordt. Verticuteren is een karwei die voor de eerste maaibeurt wordt afgehandeld. Al of niet verticuteren is dan echter de meest gestelde vraag. Hoewel het nog door velen jaarlijks wordt toegepast, wordt het nut ervan door anderen betwist. Het is inderdaad de snelste oplossing om mos en dood gras te verwijderen. Tegenstanders beweren dat je daarmee het mos wel wegneemt maar de oorzaak niet. Na et verticuteren zal het mos terugkomen of komt er onkruid in de plaats. Ook de humusvoorraad in de bodem daalt waardoor het gras minder goed groeit en  mos zich opnieuw beter kan ontwikkelen. Wie twijfelt kan uiteraard gebruik maken van alternatieve middelen zoals de combinatie van kalk strooien en organische meststoffen waaraan antimosproducten zijn toegevoegd zoals bijvoorbeeld micro-organismen die het mos omzetten in vruchtbare humus.

LEES MEER

erwtenjong_nb.jpg
5. ERWTEN ZAAIEN
Nu het buiten nog niet wil lukken, kunnen we binnen starten met het  voorzaaien van erwten in potjes. Week de zaden op voorhand en dek de potjes na het planten af met een fijnmazig net of iets dergelijks om ze te beschermen tegen muizen.

LEES MEER

slak130nb(1).jpg
6. SLAKKEN
Het vochtige weer zorgt ervoor dat slakken behoorlijk actief worden. Jonge scheuten van planten zijn vaak het slachtoffer omdat er verder nog niet veel voor handen is. Enkele preventieve maatregelen: -schoffel regelmatig in de tuin, hierdoor droogt de bovenste grondlaag uit waardoor slakken zich moeilijker kunnen verplaatsen. -slakken schuilen zich graag op ruige, donkere, vochtige plekjes en in hoog gras. Vermijd dergelijke schuilplaatsen en vermijd tuinafval. -hang nestkastjes om natuurlijke vijanden aan te trekken. Merels en lijsters hebben slakken op hun menu staan. -maak gebruik van stekelig en ruw materiaal rond de planten, basaltmeel bijvoorbeeld of lavagruis of sparrennaalden. Ook een laag cacaodoppen aanbrengen is een aanrader. Slakken vinden het akelig om over de scherpe randjes van de doppen te manoeuvreren. Naast een bodembedekker zijn cacaodoppen ook een echte bodemverbeteraar. Ze bevatten veel organische stikstof en sporenelementen zoals boor die aan de plantenwortels wordt doorgegeven. -ook kippen en eenden lusten slakken. -lok slakken in een hinderlaag en vang ze weg door bijvoorbeeld onder een dakpan stukjes appel, pompoen of ander fruit te leggen. Met de gevangen slakken zou je een gier kunnen maken door de slakken in water te koken en dit mengsel in de tuin te spuiten. De geur zou slakken weghouden. -potjes met bier ingraven. -een andere natuurlijke vijand van slakken is het aaltje (nematode) Phasmarhabditis hermophrodita, dit aaltje werkt best als de bodemtemperatuur zo’n 15°C bedraagt. -Escar-go is een slakkenbestrijdingsmiddel dat niet giftig is voor huisdieren, egels en vogels.  -Hetzelfde geldt voor Bio-slak In de handel zijn producten verkrijgbaar die werken op het principe van ‘lokaas’ Edialux heeft in zijn assortiment 2 slakkenlokazen: het standaardproduct Slakkendood en het professionele middel Skipper. Beide lokazen zijn regenbestendig en bevatten een afweermiddel, zodat de korreltjes niet opgegeten worden door huisdieren. Vermelden we nog dat Slakkendood, mits uitgelegd in vallen, ook kan gebruikt worden in de biologische teelt. Een vroege bestrijding is essentieel om te voorkomen dat slakken zich massaal zouden vermenigvuldigen. Strooi daarom reeds een eerste maal Slakkendood of Skipper uit in maart. Zo belet u de afleg van eitjes door slakken die de winter hebben overleefd. Leg de korrels niet op hoopjes want dit bevordert geenszins een goede werking. Gelijkmatig uitstrooien is de boodschap.
bodem.jpg
7. BODEM EN BEMESTING

De basis van een mooie tuin met gezonde planten en groenten blijft de bodem. De bodemkundige dienst van België organiseert een workshop rond bodem en bemesting. De cursus is verspreid over twee dagen.

LEES MEER


*TUINEXPO. Dit weekend kan je in Kortrijk terecht voor deze tuinbeurs. MEER INFO *EENJARIGEN ZAAIEN.  Elke zaterdag van de maand maart (om 10u en 14u) demonstratie eenjarigen zaaien bij Kwekerij Silene/ Buggenhout  WEBSITE *OPENDEUR. Kruidenkwekerij Duizendblad. Sint Katherina Lombeek op 5-6 maart WEBSITE *INFOAVOND KIWIBES.  Tuinbouwschool Melle 17 maart Inschrijven verplicht.  tel 09/210 45 44


• Erwten planten...
WAT TE DOEN IN DE MOESTUIN?    LEES MEER

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

  7 maart

Laatste kwartier

10 maart

Maan in klimmende knoop

12 maart

Apogeum

15 maart

Nieuwe maan

23 maart

Eerste kwartier

24 maart

Maan in dalende knoop

28 maart

Perigeum

30 maart

Volle maan

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

KLIK HIER  voor een meer uitgebreide zaai-, plant- en oogstkalender


• MEER TUINTIPS

blanco_80(1).jpg


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen