Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Deze week in de tuin - maart03

Deze week in de tuin - MAART 2010 - WEEK 11


violen.jpg

                     WAAR BLIJFT DE LENTE ?????    Er hangt van alles in de lucht behalve voorjaar en lente.    

graskanten_1.jpg
1. MOOIE KANTEN
Om het gazon mooi af te lijnen kan je best uitgegroeide randen netjes afsteken met een graskantensteker of een spade. Let op dat de rand niet teveel lager komt te liggen dan het gazon zelf want dit geeft problemen bij het maaien. Daarom wordt vaak ook een afboording met klinkers of grind/dolomiet toegepast. Hierdoor wordt de rand opgevuld en komt hij op hetzelfde niveau als het gazon te liggen. Dit maakt het gemakkelijk om er met de wielen van de grasmaaier op te rijden. DEMO GRASKANTENSTEKER
sfeer_2010_nb.jpg
2. INSPIRATIE OP SFEER

Heel wat inspiratie voor binnen én buiten kan je halen op SFEER in Flanders Expo te Gent. SFEER staat zoals steeds garant voor een overvloed aan creatieve ideeën van jonge groenontwerpers, bevlogen designers... Je kan er ondermeer kennismaken met de nieuwste tuinmeubelen maar ook met de ontwerpen van drie jonge tuinontwerpers die dit jaar werkten rodnhet thema 'De Eetbare Tuin'.

WEBSITE

  

 hagennb43(1)(2).jpg

3. HAGEN PLANTEN

Het is er misschien nog niet van gekomen maar het kan nu nog in maart: hagen aanplanten. Haagplanten met blote wortel zijn nog steeds beschikbaar. De volgende maanden zijn ze waarschijnlijk in pot ook nog verkrijgbaar maar die planten zijn een stuk duurder!.

LEES MEER

  
konijnenhok_b.jpg
4. TUINIEREN MET KINDEREN

Kinderen houden van dieren in de tuin. Konijnen kan je een leuk en eenvoudig onderkomen geven op het gazon. Wat heb je nodig?  Twee of drie (voor een dubbel hok) oude fietswielen waarover je een gaas spant. Door te bewegen, zullen de konijnen zelf het hok verplaatsen.

vijvernb(2).jpg
5. EEN WATERPARTIJ
Wie denkt aan een vijver kan nu alvast beginnen met de voorbereidingen. Bezoek gespecialiseerde vijvercentra en vraag informatie. Een vijver die in de lente wordt aangelegd geeft het snelst en het best resultaat doordat in het voorjaar de waterplanten beschikbaar zijn in de vijvercentra en je in deze periode het snelst een biologische evenwicht bekomt.

Bij een bestaande vijver kan de sliblaag een probleem vormen. Slib is namelijk een laag organisch materiaal die zuurstof onttrekt aan het water. In de handel zijn producten verkrijgbaar om die sliblaag op te lossen of te reduceren (bijvoorbeeld met algenkalk van coccolieten).

planten_splitsen_b.jpg
6. PLANTEN SPLITSEN EN VERJONGEN
Het voorjaar of vroege lente is een goeie periode om je vaste planten en grassen te vermeerderen. Door te delen vermeerder je niet enkel de planten maar ze krijgen ook een verjongingskuur en blijven zo gezond en gaan beter bloeien.

LEES MEER

regenton_b.jpg
7. SCHOONMAAK

We krijgen wat regen en dan kan je best als vooruitziend tuinliefhebber de nodige stappen ondernemen om het hemelwater op te vangen: goten (bladeren verwijderen) en regentonnen reinigen. In de afvoergaten van de goten kan je 'spinnen' plaatsen die het vuil tegen houden. Over de afvoerpijp kan je een oude panty plaatsen om te voorkomen dat vuil in het regenwater terecht komt. *Verwijder de resterende plantendelen bij vaste planten en grassen. *Terras reinigen.


*SFEER. 13-14-15 en 19-20-21 maart in Flanders Expo te Gent MEER INFO *EENJARIGEN ZAAIEN.  Elke zaterdag van de maand maart (om 10u en 14u) demonstratie eenjarigen zaaien bij Kwekerij Silene/ Buggenhout  WEBSITE *OPEN SERRE DAGEN. 12-13-14 maart De nachtwaker/ Moorslede  WEBSITE *INFOAVOND KIWIBES.  Tuinbouwschool Melle 17 maart Inschrijven verplicht.  tel 09/210 45 44


• Erwten planten, spinazie zaaien...
WAT TE DOEN IN DE MOESTUIN?    LEES MEER

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

  7 maart

Laatste kwartier

10 maart

Maan in klimmende knoop

12 maart

Apogeum

15 maart

Nieuwe maan

23 maart

Eerste kwartier

24 maart

Maan in dalende knoop

28 maart

Perigeum

30 maart

Volle maan

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

KLIK HIER  voor een meer uitgebreide zaai-, plant- en oogstkalender


• MEER TUINTIPS

blanco_80(1).jpg


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen