MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin - maart

797 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - MAART 2010 - WEEK 11


violen.jpg

WAAR BLIJFT DE LENTE ?????

Er hangt van alles in de lucht behalve voorjaar en lente.    

graskanten_1.jpg
1. MOOIE KANTEN
Om het gazon mooi af te lijnen kan je best uitgegroeide randen netjes afsteken met een graskantensteker of een spade. Let op dat de rand niet teveel lager komt te liggen dan het gazon zelf want dit geeft problemen bij het maaien. Daarom wordt vaak ook een afboording met klinkers of grind/dolomiet toegepast. Hierdoor wordt de rand opgevuld en komt hij op hetzelfde niveau als het gazon te liggen. Dit maakt het gemakkelijk om er met de wielen van de grasmaaier op te rijden. DEMO GRASKANTENSTEKER
   
sfeer_2010_nb.jpg
2. INSPIRATIE OP SFEER

Heel wat inspiratie voor binnen én buiten kan je halen op SFEER in Flanders Expo te Gent. SFEER staat zoals steeds garant voor een overvloed aan creatieve ideeën van jonge groenontwerpers, bevlogen designers... Je kan er ondermeer kennismaken met de nieuwste tuinmeubelen maar ook met de ontwerpen van drie jonge tuinontwerpers die dit jaar werkten rodnhet thema 'De Eetbare Tuin'.

WEBSITE

   

 hagennb43(1)(2).jpg

3. HAGEN PLANTEN

Het is er misschien nog niet van gekomen maar het kan nu nog in maart: hagen aanplanten. Haagplanten met blote wortel zijn nog steeds beschikbaar. De volgende maanden zijn ze waarschijnlijk in pot ook nog verkrijgbaar maar die planten zijn een stuk duurder!.

LEES MEER

   
konijnenhok_b.jpg
4. TUINIEREN MET KINDEREN

Kinderen houden van dieren in de tuin. Konijnen kan je een leuk en eenvoudig onderkomen geven op het gazon. Wat heb je nodig?  Twee of drie (voor een dubbel hok) oude fietswielen waarover je een gaas spant. Door te bewegen, zullen de konijnen zelf het hok verplaatsen.

   
vijvernb(2).jpg
5. EEN WATERPARTIJ
Wie denkt aan een vijver kan nu alvast beginnen met de voorbereidingen. Bezoek gespecialiseerde vijvercentra en vraag informatie. Een vijver die in de lente wordt aangelegd geeft het snelst en het best resultaat doordat in het voorjaar de waterplanten beschikbaar zijn in de vijvercentra en je in deze periode het snelst een biologische evenwicht bekomt.

Bij een bestaande vijver kan de sliblaag een probleem vormen. Slib is namelijk een laag organisch materiaal die zuurstof onttrekt aan het water. In de handel zijn producten verkrijgbaar om die sliblaag op te lossen of te reduceren (bijvoorbeeld met algenkalk van coccolieten).

   
planten_splitsen_b.jpg
6. PLANTEN SPLITSEN EN VERJONGEN
Het voorjaar of vroege lente is een goeie periode om je vaste planten en grassen te vermeerderen. Door te delen vermeerder je niet enkel de planten maar ze krijgen ook een verjongingskuur en blijven zo gezond en gaan beter bloeien.

LEES MEER

   
regenton_b.jpg
7. SCHOONMAAK

We krijgen wat regen en dan kan je best als vooruitziend tuinliefhebber de nodige stappen ondernemen om het hemelwater op te vangen: goten (bladeren verwijderen) en regentonnen reinigen. In de afvoergaten van de goten kan je 'spinnen' plaatsen die het vuil tegen houden. Over de afvoerpijp kan je een oude panty plaatsen om te voorkomen dat vuil in het regenwater terecht komt. *Verwijder de resterende plantendelen bij vaste planten en grassen. *Terras reinigen.

 

  • SFEER. 13-14-15 en 19-20-21 maart in Flanders Expo te Gent MEER INFO
  • EENJARIGEN ZAAIEN.  Elke zaterdag van de maand maart (om 10u en 14u) demonstratie eenjarigen zaaien bij Kwekerij Silene/ Buggenhout  WEBSITE
  • OPEN SERRE DAGEN. 12-13-14 maart De nachtwaker/ Moorslede  WEBSITE
  • INFOAVOND KIWIBES.  Tuinbouwschool Melle 17 maart Inschrijven verplicht.  tel 09/210 45 44
  • Erwten planten, spinazie zaaien...

 

WAT TE DOEN IN DE MOESTUIN?    LEES MEER

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen