MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin - maart

496 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

sfeerbeeld_1.jpg

Zaterdag 20 maart begint de astronomische lente en eindelijk gaan we  dat ook effectief voelen.  Wist je dat het  bijna vier maanden geleden is ( sinds 21 november)  dat de temperatuur nog boven de 15° kwam?  In diverse tuincentra in Vlaanderen wordt u dit weekend extra verwend!  Net zoals vorig jaar viert men ook daar het begin van de LENTE!!!  Er is vast en zeker een tuincentrum bij u in de buurt.  KLIK HIER voor de lijst met deelnemende tuincentra.      

gras.jpg
1. GROEN GRAS
De mens is een gewoontedier. Ook de doorsnee tuinmens. Daarom waarschijnlijk dat elk jaar, als er lente in de lucht hangt, het gazon als eerste de volle aandacht krijgt. Nu we eindelijk van de winterse kou verlost zijn kunnen we ook echt aan de slag: -meststoffen/kalk uitsrooien (niet als je gaat verticuteren) -verticuteren -graskanten bijwerken -eerste maaibeurt met de grasmaaier op een hoge stand (zeker als er crocussen in het gazon staan). -molshopen en oneffenheden wegwerken.
   
neuzen_bloembollen.jpg
2. NOOD AAN VOEDINGSSTOFFEN

Bloembollen voor meerjarenbeplanting en verwildering in borders en onder heesters, hebben baat bij een jaarlijkse bemesting op het moment dat de neuzen zichtbaar worden in februari/maart. Gebruik een aangepaste  bloembollenmeststof  die rijk is aan kalium. Geef deze meststof in twee keer, met een week tussentijd. Bij het gebruik van bloembollen als kuipplant in potten en bloembakken, is het van belang om de potgrond ook te verrijken met meststoffen.

   

planten.jpg

3. PLANTEN - PLANTKALENDER

Het is volop planttijd. Planten die in pot geteeld zijn, kunnen in principe het hele jaar door geplant worden. Voor alle duidelijkheid een overzicht van wanneer welke planten in het voorjaar best geplant worden. -bladverliezende heesters (blote wortel): tot eind april -bladhoudende heesters (blote wortel): tot eind april -bomen: best voor midden april. Best voordat ze blad vormen. -vaste planten: tot eind april, op het moment dat ze net uitlopen. -rozen (blote wortel): voor midden april -zomerbloembollen: tot half april -coniferen: tot eind mei.

Opgelet: tijdens periodes met droogte moeten de aangeplante planten regelmatig water krijgen. Vooral groenblijvende planten die vocht blijven verdampen.

   
afleggen_b.jpg
4. VERMEERDEREN DOOR AFLEGGEN

Buig jonge scheuten naar beneden zodat ze in contact komen met aarde; Breng een kleine verwonding aan op het punt waar de scheut de grond raakt. Zet de tak vast met een pen of gebogen draad. Wanneer er zch wortels hebben gevormd kan je de jonge scheut scheiden van de moederplant. Je kan dit met kamperfoelie, winterjasmijn, klimop, clematis. LEES MEER

   
kruiwagen.jpg
5. OPRUIMEN EN BIJMESTEN
Zijn alle afgestorven delen van de planten weggeknipt en opgeruimd in de border? Ook bij de siergrassen? Dan mag je in de borders het onkruid verwijderen en meststoffen in de bodem inwerken. Voor de siergrassen en bamboe bestaat er een aangepaste (organische) meststof die verrijkt is met extra magnesium voor mooie sterke bladeren en met extra kalium voor stevige stengels. Na het inwerken van de meststoffen kan je de bodem afdekken met een mulchlaag van cacaodoppen of sierschors.
   
nieuwsbrief46winterkwa(1).jpg
6. PROBLEEMGEVALLEN IN MAART
Als de temperatuur het toelaat kunnen de kamerplanten even naar buiten om te controleren, eventueel te verpotten... LEES MEER Controleer ook de terrasplanten die overwinteren. Nu alles in de tuin ontwaakt, worden ook de plaagdieren zich ervan bewust dat het lente wordt ... LEES MEER
   
tomaten.jpg
7. TOMATEN ZAAIEN

Verder in het seizoen zijn diverse soorten tomatenplanten verkrijgbaar. Veel mensen maken er echter een hobby van, of vinden het een uitdaging, om bijzondere soorten zelf te gaan opkweken. LEES MEER

WAT TE DOEN IN DE MOESTUIN?    LEES MEER

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen