MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin - mei

6344 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Vrijdag 7 Mei 2021 Volg Eddy G.

We wensen alvast alle mama's een fijne moederdag toe met een overvloed aan groen en bloemen! Wellicht is het nu ook gedaan met nachtvorst en koude nachten maar in het DNA van de maand mei zitten toch nog steeds de ijsheiligen.

Even voorstellen:

  • 11 mei: Sint-Mamertus (of Gangulvus)  
  • 12 mei: Sint-Pancratius  
  • 13 mei: Sint-Servatius


Meestal wordt ook nog Sint-Bonifatius op 14 mei meegerekend. Die ijsheiligen ontlenen hun naam aan het gevaar dat nog kan bestaan op koud voorjaarsweer. Veel gewassen staan nu in bloei en een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten. Na 13-14 mei is de kans gering op late nachtvorst. Hoewel we nog niet zo lang geleden (2017) konden ervaren dat het nog mogelijk is. Dat in deze periode nog dergelijke koude mogelijk is komt door het  feit dat het vasteland in deze periode al flink kan opwarmen, maar de lucht uit de poolstreken blijft nog behoorlijk koud.

 

phloxen 1. PHLOXEN
Phloxen zijn eigenlijk bijna onmisbaar in de border. Ze bloeien rijk en lang (juli- september). Het allerbelangrijkste voor deze vaste planten is dat ze de juiste standplaats krijgen. Wat hebben ze nodig: een zonnige plaats (de middagzon is een must) en een voedselrijke, niet uitdrogende grond. Dat wil zeggen dat al wie op lichte zandgrond tuiniert en toch phloxen wil toepassen, de bodem moet verrijken met veel organisch materiaal. Geef de planten een mulchlaag zodat de bodem ook niet uitdroogt. Te droge grond geeft meeldauw de kans om toe te slaan bij de verzwakte phloxen. Phloxen kun je ook toppen om de bloeiperiode te verlengen en te verlaten en om de bloei wat minder zwaar te maken. Door die 'luchtiger' bloeiwijze kan de wind er wat meer doorheen waaien en geef je ook op deze manier meeldauw minder kans. Toppen (stengels inknippen) kan vanaf begin mei tot aan de langste dag.
   
delphinium 2. PLANTEN STEUNEN
Hoger groeiende planten zoals Delphinium, Campanula lactiflora etc. hebben steun nodig. Dat steunmateriaal breng je best zo vroeg mogelijk rond de planten aan. Door planten dicht bij elkaar te planten kan je ook vermijden dat ze omvallen. Ze kunnen dan op elkaar gaan steunen. Je moet er dan wel voor zorgen dat de buitenste planten zelf voldoende stevig zijn.
   

Crocosmia_Emily_Mckenzie_nb.jpg

3. EENJARIGEN ALS GATENVULLERS
Veel planten zijn beschadigd uit de winter gekomen. Sommige zijn zelfs volledig afgestorven. Op die manier kunnen er gaten in de border of bloemperken ontstaan. De eenjarige perkplanten zijn ideaal om de gaten op te vullen. Ook zomerbloeiende bloembollen kunnen hiervoor gebruikt worden. Zo is er bijvoorbeeld de Crocosmia. Een plant met een exotische uitstraling die voor 'vuurwerk' zorgt in de border.

LEES MEER

   
terras 4. VRAGEN OVER TERRASHOUT
Welke houtsoort is het best geschikt voor een houten terras? Hoe onderhoudsvriendelijk is een houten terras?

LEES MEER

   
taksterfte_buxus_nb.jpg

5. TAKSTERFTE BIJ BUXUS
Buxus wordt de laatste jaren, naast de buxusmot en -rups, ook geplaagd door een aantal agressieve schimmels. Volutella buxi en Cylindrocladium buxicola. Volutella geeft een bruinverkleuring van het blad zonder bladverlies. Op deze bruine bladeren zijn na verloop van tijd witte tot roze schimmelpluisjes zichtbaar aan de onderzijde. Je kan ook een aangetaste tak bevochtigen en een aantal dagen bij kamertemperatuur in een afgesloten plastiek zakje bewaren. Zo zal je zien of er al dan niet schimmelpluis wordt gevormd. Bij Cylindrocladium begint de aantasting met een aantal zwarte vlekjes gevolgd door massale bladval. Op de stengel zijn dan ook zwarte streepjes zichtbaar. Schimmelziekten worden bij warm en vochtig weer snel voortgezet en nu dat het snoeiseizoen voor de deur staat dien je ook uw snoeimateriaal regelmatig te ontsmetten om gezonde planten gezond te houden. LEES MEER 

   
 waterlelies 6. WATERLELIES KIEZEN
De waterlelie wordt ook wel de koningin van de waterplanten genoemd. Het zijn inderdaad planten met fraaie bloemen maar bij aanschaf mag je je toch niet enkel laten leiden door de kleur van de bloemen. Afhankelijk van de grootte en diepte van de vijver zijn sommige soorten beter of minder geschikt. Een overzicht.  LEES MEER 
   
uitstapjes 7. UITSTAPJE
  • De Koninklijke Serres in Laken staan tijdelijk open voor het grote publiek. Reservatie is nodig. WEBSITE
     


OOK DIT NOG:


WAT TE DOEN IN DE MOESTUIN?   LEES MEER

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen