MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin - september03

805 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Woensdag 1 September 2010 Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - SEPTEMBER 2010 - WEEK 37


 

hagen2b.jpg

    De tuin heeft in deze periode nog heel wat variatie in petto.  Stilaan gaan planten wisselen van kleur. Het verval begint en dat  gaat vaak gepaard met mooie kleurschakeringen.   

gazon nb.jpg

1. GAZONREPARATIE

In deze periode kunnen nog reparaties uitgevoerd worden aan het gazon zoals kale plekken inzaaien, verticuteren, kanten bijwerken. Wil je een bestaand gazon nog meststof geven dan gebruik je best een aangepaste najaarsmeststof die rijk is aan kalium. LEES MEER

   

sempervivum nb.jpg

2. SEDUM, SEMPERVIVUM E.A.
U hoeft daarom niet direct een rotstuin te overwegen om aan de slag te gaan met rotsplanten. Deze groep planten is echt wel multi-inzetbaar in de tuin of in potten en bloembakken. Bij Alpenplantenkwekerij Cathy Portier in St. Kruis-Brugge wordt u ondermeer een ruim assortiment rotsplanten en bijzondere bollen en knollen aangeboden. U kan er terecht op 11-12 september. LEES MEER
   

hydrangeadrogen.jpg

3. HORTENSIABLOEMEN DROGEN

Er zijn maar weinig bloemen die ook in gedroogde toestand zo mooi en waardevol zijn als de hortensiabloemen. Hoe ga je te werk om ze te drogen? LEES MEER

   

haag snoeien.jpg

4. HAGEN SNOEIEN

Hagen en snoeivormen (buxus, taxus...) krijgen nu best nog een snoeibeurt. Zo gaan ze mooi 'in vorm' de winter door. Ook coniferen- en ligusterhagen kunnen voor de tweede maal gesnoeid worden.

Liaan- en klimrozen  moeten deze maand zeker gesnoeid worden. Indien er zich veel jonge scheuten hebben gevormd bij liaanrozen, dan kan u gerust alle oude scheuten wegknippen. Is dat niet het geval, dan knipt u enkel de oude scheuten weg die zwak en/of ziek zijn. Bind de nieuwe en oude scheuten opnieuw vast aan het steunmateriaal.

   

hakselen.jpg

 

5. HAKSELEN

In deze periode komt er behoorlijk wat tuinafval uit de moes- en siertuin.  Met een hakselaar versnipper je dit allemaal tot klein materiaal dat je kan gebruiken om een mulchlaag rond de planten aan te brengen.

   

hex.jpg

6. AROMATISCHE EN MEDICINALE PLANTEN

Dit weekend is het voor plantenliefhebbers weer verzamelen geblazen in de tuin van kasteel van Hex. Op 11 en 12 september kan je er ondermeer terecht voor aparte groenten, fruit, aromatische en medicinale planten.   LEES MEER

   

bloembollen_planten.jpg

7. BLOEMBOLLEN
Kale plekken in de border en in perken kunnen opgevuld worden met bloembollen. Tulpen, narcissen, bolirissen, moeten in september en ten laatste in oktober in de grond. Met tulpen en hyacinten kan je eventueel nog wachten tot eind oktober, begin november, maar vooral narcissen zullen je dankbaar zijn als ze nu geplant worden. Plant de bollen best in een vruchtbare goed doorlatende grond. Wintervocht is nefast voor bollen. Plant de bollen steeds met de neus naar boven. Een goede vuistregel voor de diepte, is de bol ongeveer twee à driemaal zo diep te planten als de hoogte van de bol.

-September is de beste maand om leliebollen te planten. Doe dat op goed gedraineerde, goed losgemaakte grond. Plant ze ongeveer viermaal zo diep als de bol hoog is.

-Sneeuwklokjes, scilla, Chionodoxa (sneeuwroem) worden best in flinke groepjes aangeplant en kunnen verschillende jaren op dezelfde plaats blijven staan. Na verloop van tijd als ze zich te sterk hebben uitgebreid kunnen ze na de bloei uit de grond worden gehaald en gesplitst.

Enkele tips voor tulpen: -Tulpen maken elk jaar nieuwe bollen en de oorspronkelijke bol verdwijnt. Hoe meer nieuwe bollen er worden gevormd, hoe kleiner ze zijn en hoe minder bloei het volgende jaar. Zet tulpen niet twee keer na elkaar op dezelfde plaats om bodemziektes te voorkomen.

-Alliums of sieruien worden best niet te vroeg geplant. Ze kunnen anders voor de winter al bovenkomen en het vroege blad kan bevriezen. In Januari kunnen ze ook nog geplant worden.


OOK DIT NOG!

Afvinklijst

Handige lijst om nog enkele kleine karweien te memoriseren

 1. Na de zomerbloeiers, kun je nu de bloembakken vullen met allerlei planten die nog voor kleur zorgen in het najaar: violen calluna, erica, aster, chrysanten, hebe, ajania...

 2. Planten zoals lavendel, rozemarijn, hysop, wijnruit, tijm, santolina, helichrysum kunnen gesnoeid worden

 3. Clematissen plant je best voor half september

 4. Klimop bijknippen              
 5. Zaden oogsten van planten
 6. Afgevallen fruit dat aangetast is door schimmels doe je best in de GFT-bak en niet op de composthoop            
 7. groenbemester zaaien op de vrije percelen in de moestuin Wat kan er nog meer in de moestuin in september   MEER INFO

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen