MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin - september04

963 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Woensdag 1 September 2010 Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - SEPTEMBER 2010 - WEEK 38


 

spinnenweb 500.jpg

    Volgens de sterrenkundige kalender begint de herfst op donderdag  23 september om 5.09 uur.  De zon staat dan precies boven de evenaar waardoor dag en nacht  dan overal op aarde even lang duren.   

SPINNENWEB NB.jpg

1. OUDEWIJVENZOMER
Een periode met mooi najaarsweer wordt ook wel oudewijvenzomer genoemd, maar over de datering van dit begrip bestaan misverstanden. Volgens oude gezegden mag alleen warmte rond 8 november zo worden genoemd, maar volgens klimatologen gaat het om warme dagen tussen 17 en 25 september. Oorspronkelijk komt het begrip uit de Noordse of Germaanse mythologie, waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden afgebeeld. Ze beeldden daarmee de menselijke levensdraden uit. De term "oudewijven" is waarschijnlijk terug te voeren op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later werd het toegeschreven aan oude breiende vrouwen en aan veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen.

(Bron : KNMI.NL)

   

Humulus_lupulus nb.jpg

2. HOP
Hopbellen zijn sierlijk en decoratief. Ze zijn zeer geschikt om te drogen en te verwerken in bloemsgtukken en tafeldecoraties. U kan de ranken tot enkele centimeters boven de grond afsnijden en drogen. Let op en draag handschoenen want de ranken kunnen huidwondjes veroorzaken. Combineer ze met rozenbottels, vlierbessen, hortensiabloemen en ander natuurlijk materiaal.... Met de ranken kan je ook kransen maken.

LEES MEER

   

studentenkamer.jpg

3. PLANTEN VOOR STUDENTENKAMERS

Om een studentenkamer sfeervol en behaaglijk te decoreren, mag je vooral de 'groene accessoires' niet uit het oog verliezen.

LEES MEER

   

hagen nb.jpg

4. HAGEN PLANTEN

Binnenkort zijn de haagplanten (met blote wortel) weer beschikbaar. Wie denkt aan een haag kan nu alvast starten met het voorbereiden van de grond. Op lichte grond verbeter je de structuur door compost of bodemverbeterende middelen (koemest...) onder te werken. Haagplanten staan lange tijd in cdezelfde grond en het is dus noodzakelijk dat deze voldoende voedzaam is.

LEES MEER

   

muis nb.jpg

5. ONGEDIERTE

Ongedierte zoals muizen, woelmuizen, mollen verschijnen opnieuw in de tuin. Voor woelmuizen, -ratten en mollen zijn klemmen nog steeds het meest doeltreffend. Gebruik handschoenen bij het plaatsen om te vermijden dat de klemmen in contact komen met je lichaamsgeur. Deze zal namelijk de dieren afstoten. De woelrat is een planteneter die aan de zachte ondergrondse plantendelen knaagt van bijvoorbeeld groenten, vruchtenbomen en ook bloembollen. LEES MEER

! Als je bloembollen plant kan je ze best in plantmandjes zetten om dit te voorkomen.

   

kweepeer nb.jpg

6. KWEEPEREN

Je komt ze waarschijnlijk niet tegen in de supermarkten. Om van kweeperen te genieten zal je dus zelf een boom moeten aanplanten. Het is een boom die beperkt blijft in grootte en daardoor ook in een kleine tuin kan worden toegepast. In kweeperen zet je niet zomaar je tanden; je hebt hitte nodig om ze te 'temmen'. RECEPTEN   LEES MEER

   

scilla_siberica nb.jpg

7. BLOEMBOL VAN HET JAAR: SCILLA SIBERICA
Scilla siberica ofwel sterhyacint is gekozen tot Bloembol van het jaar 2010. Dit bolgewasjes heeft niet alleen een vrolijke uitstraling maar is ook nog eens super gemakkelijk. De bolletjes kunnen op veel verschillende plaatsen worden geplant.

LEES MEER

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen