MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin - mei

1474 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
MEI 2015 - WEEK 19

 

 

week_19(2).jpg

We krijgen een begin van mei met een wisselvallig lang weekend.
KLIK HIER voor b(l)oeiende planten in week 19
     
phloxen_nb.jpg
1. PHLOXEN Phloxen zijn eigenlijk bijna onmisbaar in de border. Ze bloeien rijk en lang (juli- september) en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren.Belangrijk bij deze planten is dat ze de juiste standplaats krijgen. Wat hebben ze nodig: een zonnige plaats (de middagzon is een must) en een voedselrijke, niet uitdrogende grond. Dat wil zeggen dat al wie op lichte zandgrond tuiniert en toch phloxen wil toepassen, de bodem moet verrijken met veel organisch materiaal. Geef de planten een mulchlaag zodat de bodem ook niet uitdroogt. Te droge grond geeft meeldauw de kans om toe te slaan bij de verzwakte phloxen. Phloxen kun je ook toppen om de bloeiperiode te verlengen en te verlaten en om de bloei wat minder zwaar te maken. Door die 'luchtiger' bloeiwijze kan de wind er wat meer doorheen waaien en geef je ook op deze manier meeldauw minder kans. Toppen (stengels inknippen) kan vanaf begin mei tot aan de langste dag.


delphinium_nb(1).jpg
2. PLANTEN STEUNEN Hoger groeiende planten zoals Delphinium, Campanula lactiflora etc. hebben steun nodig. Dat steunmateriaal breng je best zo vroeg mogelijk rond de planten aan. Door planten dicht bij elkaar te planten kan je ook vermijden dat ze omvallen. Ze kunnen dan op elkaar gaan steunen. Je moet er dan wel voor zorgen dat de buitenste planten zelf voldoende stevig zijn.


 
3. WEEKENDKLUS - HOU DE BODEM ONKRUIDVRIJ Een natuurlijke manier om onkruidgroei onder controle te houden is door de bodem tussen de planten af te dekken met natuurlijke materialen zoals schors of snippers van kastanjehout. Lees meer


Crocosmia_Emily_Mckenzie_nb.jpg 
4. EENJARIGEN ALS GATENVULLERS Zijn er nog gaten in de border of bloemperken? De eenjarige perkplanten zijn ideaal om de gaten op te vullen. Ook zomerbloeiende bloembollen kunnen hiervoor gebruikt worden. Zo is er bijvoorbeeld de Crocosmia. Een plant met een exotische uitstraling die voor 'vuurwerk' zorgt in de border. Lees meer


waterlelies_nb.jpg 
5. WATERLELIES KIEZEN De waterlelie wordt ook wel de koningin van de waterplanten genoemd. Het zijn inderdaad planten met fraaie bloemen maar bij aanschaf mag je je toch niet enkel laten leiden door de kleur van de bloemen. Afhankelijk van de grootte en diepte van de vijver zijn sommige soorten beter of minder geschikt. Een overzicht. 


kids_130.jpg
6. TUINIEREN MET DE KIDS: ZONNEBLOEMEN Heel makkelijk te kweken. Vanaf nu kan het ook direct in volle grond. Lees meer


  7. DE MOESTUIN DEZE MAAND Het wordt een stuk drukker in de moestuin in mei. Lees meer


   

 

   
  Afvinklijst Handige To-Do lijst om nog enkele karweien te memoriseren

• Tuintips van VORIGE WEEK
 
  •   1. Mei is ideaal om grasrollen te leggen  Meer info Zaai kale plekken in het gazon opnieuw in.
 
  •   2. Bloembakken en baskets vullen met eenjarigen
 
  •   3. Vijverplanten aanplanten. Zorg voor voldoende zuurstofplanten in de vijver.
 
  •   4.  Dahlia's, canna's, gladiolen in volle grond uitplanten.
 
  •   5. Eenjarigen die werden voorgezaaid uitplanten
 
 
  •   7. Top de asters een eerste maal zodat ze meer vertakken en lager en steviger blijven. Een tweede keer toppen gebeurt eind juni.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen