MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : 25 juli

356 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin : 25 juli 

Tips voor de tuin in de laatste week van juli.

clip_image001(91).jpg

Uitgebloeid en mooi
Uitgebloeide planten vormen zaden. Die zaaddozen zijn soms net zo aantrekkelijk als de bloemen zelf. Je kan de zaden oogsten en drogen maar als dat niet nodig is laat je ze gewoon staan. Ze blijven vaak tot in het najaar of zelfs tot diep in de winter decoratief. Sommige soorten zoals Alchemilla en Astrantia zaaien zich makkelijk uit maar dat hoeft geen probleem te zijn. Je kan de jonge plantjes bij opkomst eventueel in potjes opplanten. -Bij éénjarigen in bloembakken heeft het geen zin om deze zaad te laten vormen, dit gaat namelijk ten koste van de bloei. Haal daarom bij deze planten de uitgebloeide bloemen weg.

Grassen
Wie plannen heeft om grassen toe te passen in de tuin, moet in de volgende weken eens langslopen bij gespecialiseerde kwekerijen of in goed gesorteerde tuincentra. Stilaan verschijnen bij de grassen namelijk de mooie bloeihalmen en dit is het moment om uw keuze te maken. U kan nu nog grassen toepassen in potten en ze dan in het najaar een definitieve plaats in de volle grond geven.

Bloembakken en potten
Planten worden meer en meer toegepast in potten en daar is uiteraard niets mis mee. Het stelt bijvoorbeeld mensen in de stad, die slechts over een balkonnetje beschikken, in de gelegenheid om te tuinieren. Het enige probleem hierbij is dat planten in potten toch meer aandacht en verzorging vragen. Omdat de planten hun voedsel uit een beperkt volume grond moeten halen is het eerst en vooral belangrijk om gebruik te maken van een kwalitatieve potgrond en daarnaast ook regelmatig wat voedsel aan het water toe te voegen. Vooral bij bloeiende planten. Naast voeding hebben de planten ook regelmatig water nodig. De planten nemen niet alleen water op, er verdampt ook water uit de bovenste aardelaag.

Om dit te voorkomen kan je best de grond afdekken. Hiervoor kan je gebruik maken van diverse materialen, naargelang je eigen smaak: boomschors, houtsnippers, cacaodoppen, fijn grind, hydrokorrels…

Groenten en kruiden
Er kunnen volop groenten (sla, radijs, courgettes, wortelen…) geoogst worden. Als het loof van uien gaat liggen wordt het tijd om ze te oogsten. Doe dit vooral op een droge dag. Haal de uien uit de grond en laat ze liggen om te drogen. Gebruik kruiden voor ze gaan bloeien. Bieslook kan je tot bij de basis afknippen. Als je lavendelbloemen wilt knippen doe je dat best ’s morgens vroeg. Dan zijn de bloemen het geurigst.

Opletten

Floksen (Phlox) worden makkelijk aangetast door meeldauw. Makkelijk herkenbaar door het witte schimmelpoeder op de bladeren. Behandel de planten met een fungicide. Wil je niet spuiten, knip ze dan tot tegen de grond terug. Gooi de stengels niet op de composthoop maar doe ze in de gft-bak. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen