MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin. Begin juli

1753 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Zoals elk jaar is de zomer het object van voorspellingen en speculatie. We gaan er ons zelf niet aan wagen maar de zomer heeft in ieder geval zijn start niet gemist. Nogmaals wordt het duidelijk hoe belangrijk het is om het regenwater, als het valt, op te vangen.

clip_image001(41).jpg

Praktische tuintips

Nog wat voeding ... De voorbije droge periode heeft u waarschijnlijk nog geen meststoffen kunnen geven aan de borders of aan hagen. Nu het weer wat wisselvalliger wordt kun je best wat meststoffen onderwerken. Vooral na het snoeien van de hagen maar ook bijvoorbeeld pioenen die uitgebloeid zijn kunnen nu wat voedsel gebruiken.

*Na het bloeien komt het snoeien

Er zijn een aantal planten waarvan de bloei nog moet starten. Daarnaast zijn er echter veel planten die reeds over hun hoogtepunt zijn.

 • Knip uitgebloeide bloemen van akelei en vrouwenmantel (Alchemilla mollis) om te voorkomen dat ze zaad vormen en zich overal uitzaaien, tenzij dat natuurlijk precies de bedoeling is.
 • Blijf uitgebloeide rozen afknippen om herbloei te stimuleren. Knip met de snoeischaar de uitgebloeide bloemen weg tot aan het eerste takje met 5 blaadjes. Uiteraard geldt dit niet voor rozen die slechts één keer bloeien en wanneer u vooral uit bent op de rozebottels. Bij droog weer moet u de rozen geregeld gieten en ook een extra-mestgift na de eerste bloei kan geen kwaad.
 • Pronkerwten moeten direct na de bloei verwijderd worden omdat de plant stopt met bloeien zodra hij zaad moet vormen.
 • Delphiniums zullen een tweede keer bloeien indien u de vroegst bloeiende takken terugsnoeit zodra ze zijn uitgebloeid.
 • Ook terrasplanten zoals pelargoniums (die in de volksmond meestal geraniums worden genoemd), ageratum en dergelijke zullen overvloediger blijven bloeien indien u de uitgebloeide bloemen verwijdert.
 • Helianthemumsoorten (zonneroosje) worden nu best wat teruggeknipt om te voorkomen dat ze te spichtig worden.
 • Verzamel zaad van astrantia, campanula, helleborus, vingerhoedskruid, stokrozen en judaspenning om later uit te zaaien.
 • Bij rhododendrons, zeker bij jonge planten, is het aan te raden om de uitgebloeide bloemen weg te breken. Dat stimuleert de groei en bevordert de knopvorming voor bloei volgend jaar. Let er wel op dat u de jonge scheutjes die net naast de bloemen staan, en die voor de bloei van volgend jaar moeten zorgen, niet beschadigt.
 • Irissen die te oud geworden zijn en waarvan de bloei achteruit gaat kunnen na de bloei worden uitgegraven, gesplitst en opnieuw geplant.

 

Niet vergeten

 • Bind geregeld hoog opgroeiende planten vast aan hun plantensteunen
 • Indien u extra-grote dahlia's wilt, dan moet u de zwakke bloemstengels verwijderen nog voor ze in knop komen. Behoud maximaal drie à vier sterke scheuten per plant. Dahlia's zijn tuk op een extra gift kaliumrijke mest (b.v. tomatenmest).
 • Doorlevende en tweejarige planten die begin juni werden gezaaid op een zaaibed (zoals stokrozen, delphiniums, lupinen), kunnen nu verspeend worden. Doe dit best als de grond nog vochtig is na een regenbui en tijdens een bewolkte periode, of wacht tot 's avonds.
 • Eénjarige planten die snel ontkiemen, zoals Alyssum en goudsbloem, kunnen nu nog gezaaid worden en zullen normaal in de herfst bloeien.
 • Indien de groenblijvende ceanothus, die in ons klimaat niet volledig winterhard is en daarom best tegen een muur op het zuiden wordt geplant, wat te ver van de muur is weggegroeid, dan moet u de bloeiende scheuten terugknippen tot op enkele knoppen van de hoofdtakken. Ceanothus is wellicht de plant met de mooiste blauwe bloemen die er bestaat en is daarom zeker het proberen waard, ook al is hij gevoelig voor vorst.
 • Blauwe regen (Wisteria) moet twee keer per jaar gesnoeid worden. Doe de eerste snoei in juli, de tweede in februari. Kies de scheuten uit die u wil bewaren, help ze eventueel om rond hun steun te groeien. Knip de overige scheuten kort af, tot op een vijf à zestal blaadjes.
 • Herfstbloeiende bollen zoals herfsttijloos (Colchicum), herfstcrocussen (zoals C. speciosus en C. medius) en Sternbergia ('de lelie des velds' uit de bijbel), kunnen nu al geplant worden.
 • Een bloemenweide kan in de tweede helft van de maand gemaaid worden. Laat het gemaaide gras een tiental dagen liggen zodat de bloemen de tijd krijgen om zich uit te zaaien, en keer het enkele keren om zodat het goed kan drogen. Verwijder nadien al het gemaaide gras.
 • Waterplanten kunnen nog steeds aangeplant worden. Verwijder eventueel drijvende waterplanten in de vijver als ze teveel zouden woekeren en gooi ze op de composthoop.

 

Vermeerderen

Verschillende houterige planten zoals de heerlijk geurende boerenjasmijn (Philadelphus), Ceanothus, lavendel, Santolina en vele andere, kunnen nu zeer gemakkelijk gestekt worden. Kies niet bloeiende scheutjes van een 10-tal cm, verwijder de onderste blaadjes en zorg onderaan voor een klein 'voetje' (waar een blad uit het scheutje ontspringt). Dop het stekje in wat stekpoeder en plant het in losse, humusrijke grond op een beschaduwde plaats. Over een tweetal maanden zouden ze moeten wortelen en kunnen ze verplant worden.

Vijver

De vijver zal misschien moeten bijgevuld worden want behoorlijk wat water verdwijnt door verdamping. Bij waterlelies die teveel blad maken wordt het misschien tijd om een gedeelte van de bladeren weg te knippen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen