MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de derde week van december

340 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Binnen zijn de voorbereidingen volop begonnen voor de komende feestdagen en er staan nu wel andere dingen op het menu dan werken in de tuin, maar we kunnen het toch niet laten, het is sterker dan onszelf…

cappuccino_002dezeweek1206.jpg
 

 • Op de eerste dag van de winter staat de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring. Het is de kortste dag van het jaar, maar dat wil evenwel niet zeggen dat de zon het laatst opkomt en het vroegst ondergaat. Al vanaf 13 december gaat de zon later onder en pas op 30 december blijft het ’s ochtends het langst donker. Dat komt doordat de aardbaan rond de zon niet cirkelvormig is, waardoor de zon in de winter iets sneller beweegt dan in de zomer. De daglengte is ook afhankelijk van de geografische breedte. (bron KNMI) 
   
 • We zitten in een periode van boodschappen doen, van eten en drinken en van genieten. Het is opvallend hoe weinig aandacht er nu besteed wordt aan de tuin en het tuinwerk. Zelden kom je in deze periode ook nog aanbiedingen tegen van tuinmateriaal of tuinaccessoires. Blijkbaar passen snoeischaren, heggenscharen, tuinspades, grasmaaiers, hakselaars… niet onder de kerstboom. Het kan nuttig zijn om in de aanloop naar de feestdagen toe het tuinmateriaal eens te inspecteren. Misschien is één en ander aan vervanging toe en kan je enkele suggesties opperen voor een eindejaarsgeschenk. In deze periode mag het nu eenmaal allemaal iets meer kosten.
   
 • Hoewel er nu andere dingen op het menu staan dan werken in de tuin moeten we toch nog enkele zaken in het oog houden. Zo hebben veel bomen dit jaar heel lang hun blad behouden. Nu zijn de meeste toch gevallen. Blijf dus de afgevallen bladeren van het gazon verwijderen en breng ze naar de composthoop. Je kan ze versnipperen met een hakselaar of met de grasmaaier. Hou ook de dakgoten in het oog.
   
 • Controleer regelmatig de terrasplanten en de niet winterharde bloembollen in de winterberging. Verlucht de ruimte regelmatig. De planten moeten maar spaarzaam water krijgen. Rottende bloembollen verwijder je best meteen. Kijk de verwarmingstoestellen goed na. Ongedierte zoals muizen en ratten vinden al snel ook de weg naar de winterberging. In de handel zijn diverse middelen verkrijgbaar om deze te bestrijden. 
   
 • Vissen in de vijver zijn in de winter minder actief en hebben en dan ook bijna geen behoefte aan voedsel. Het is toch raadzaam om aan de vissen af en toe heel kleine hoeveelheden aangepaste wintervoeding te geven. Pompen die diep in  de vijver staan (waar ze niet kunnen bevriezen) moeten niet worden weggenomen. Andere zet je best ondergedompeld weg op een vorstvrije plaats. Wie een vijver heeft met veel vissen kan de filter op een lager debiet laten werken.
   
 • Mensen met een serre kunnen stilaan reeds voorbereidingen treffen voor het nieuwe seizoen. Bij een serre die intensief wordt gebruikt zal de bodem ook regelmatig moeten voorzien worden van de nodige voedingsstoffen. Grondverbetering kan door middel van compost of bodemverbeteraars zoals gedroogde koemestkorrels. Eénmaal per jaar kan het noodzakelijk zijn om de grond te spoelen zodat eventuele zouten (afkomstig van chemische meststoffen) worden weggespoeld. Hou ook de pH (zuurtegraad) van de bodem in de gaten.

  Hou de serre ook proper. Een slecht verzorgde serre vergroot de kans op schimmelinfecties. Daarom kan je best op een droge dag en net voor de grote kou er aankomt :

  • gebroken ruiten vervangen

  • de ruiten wassen met water. In geval de ruiten heel vuil zijn, kan eventueel wat bleekwater aan het water worden toegevoegd (1l bleekwater op 10l water). Daarna grondig afspoelen met gewoon water.

  • reinig en desinfecteer de werktafels en schappen, potten en zaaibakjes reinigen

  • onkruid verwijderen

  • goten reinigen 

 • Binnen kunnen de voorbereidingen op de feestdagen volop starten. Voor wie nog twijfels mocht hebben: door een echte kerstboom te zetten doe je de natuur geen geweld aan. De bomen worden namelijk net zoals andere planten gewoon hiervoor geteeld op kwekerijen. Let op met kerstbomen in pot!  Als de boom echt in pot gekweekt is, is er geen probleem maar meestal komen de bomen uit volle grond en worden ze pas nu in potten gestoken. Zulke bomen zijn minder lang houdbaar. Een afgezaagde boom hou je het langst in conditie door van de stam het onderste stuk schors weg te halen. Plaats de boom in water en niet in zand. Vul regelmatig het water bij want de stam neemt veel water op.
   
 • Bescherm de stam van jonge bomen in de tuin tegen wildvraat.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen