MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : de derde week van februari

443 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuintips voor de derde week van februari


Februari is altijd een dubbeltje op zijn kant. In de kortste maand verschijnen de eerste indrukken van een nieuwe lente en de tuin lonkt, maar dat alles botst soms met de weersomstandigheden. Het is op eieren lopen en alhoewel de tuin geen porseleinkast is, blijven geduld en voorzichtigheid goede deugden.

clip_image001(568).jpg


• Met Valentijn in het vooruitzicht is er een hoofdrol voor  rood en passie. Het is echter een kleur die we nog niet terugvinden bij de vroegbloeiende planten in de tuin. Met uitzondering van enkele Hamamelissoorten misschien, maar die heesters zijn te waardevol om zomaar takken uit weg te knippen voor een boeket. Wie zijn liefdesboodschap toch een rode tint wenst te geven kan altijd zijn toevlucht zoeken bij de roodbloeiende kamerplanten die makkelijker verkrijgbaar zijn: azalea’s, begonia’s, cyclamen, potroosjes, camelia’s, kamerhortensia, primula’s…vroegbloeiende bloembollen.


• De aanhoudende koele temperaturen  van de afgelopen weken hebben ervoor gezorgd dat de bloei van de toverhazelaars pas nu naar zijn hoogtepunt komt. Daarom blijft de tuin van het Arboretum van Kalmthout geopend tot en met zondag 26 februari. In het Arboretum zijn er ook de Internationale Helleborusdagen van 9 tot en met 12 februari. Je kan er terecht bij de meest gespecialiseerde kwekers.


• Beperk de werkzaamheden deze week nog tot wat voorbereidingswerk. Dat betekent bijvoorbeeld de tuin onkruidvrij houden. Het is natuurlijk makkelijk om alles op zijn beloop te laten en straks volop met de spuit en bestrijdingsmiddelen te gaan werken, maar je kan dit makkelijk vermijden door vanaf nu regelmatig in de tuin op inspectie te gaan en onkruid dat de kop opsteekt zo snel mogelijk handmatig te verwijderen. Zo hou je onkruidgroei op een eenvoudige en milieuvriendelijke manier onder controle. Als je gaat schoffelen moet je opletten voor de opstekende neuzen van de bloembollen.


• Houtwerk van pergola’s, tuinschermen en dergelijke kan nu worden gereinigd en worden gekleurd of gebeitst. Vooral palen waarlangs klimplanten worden geleid kunnen behandeld worden. Het hout is nu nog makkelijk bereikbaar.


• Snoeien kan nog steeds als het niet te hard vriest maar de voorjaarsbloeiende heesters zoals forsythia, spiraea x vanhouttei, ribes niet meer snoeien. Mocht je deze nu snoeien dan snoei je de bloeiende takken weg. Appels, peren, rode bessen, kruisbessen, frambozen moeten gesnoeid worden voor de knoppen beginnen uit te lopen.


• Indien dit nodig is kan een verwaarloosde of te breed uitgroeiende beukenhaag, of haagbeuk flink worden teruggesnoeid. Geef de haag extra meststof na het snoeien.


• Snoei klim- en heesterrozen. Voor meer info rond rozensnoei kan je volgend weekend in Kortrijk terecht. Meer info vind je in onze kalender. Of kijk eens opwww.rozenrijk.nl


• Controleer de terrasplanten in de winterberging. Sommige zijn misschien aan een verpotbeurt toe. Gebruik een degelijke potgrond.


• Afgestorven plantendelen van vaste planten en grassen haal je nu weg als dat nog niet is gebeurd. De siergrassen die  in de winter afsterven moeten in het voorjaar tot tegen de grond worden afgeknipt. Bij de wintergroene soorten moeten alleen de dode en slordige delen worden verwijderd. Doe dit voor ze beginnen uit te lopen om te vermijden dat de jonge scheuten worden beschadigd.

clip_image001(13).jpgBeeld van de week
• Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari

13 februari

Volle maan.

14 februari

Apogeum.

16 februari

Maan in dalende knoop.

21 februari

Laatste kwartier.

27 februari

Perigeum.

28 februari

Nieuwe maan.

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters                       en gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen.                               Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige                       kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten.                       Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen