MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de derde week van februari

376 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuintips voor de derde week van februari


Zacht en droog weer en enkele vrije dagen in het vooruitzicht. Tijd om de handen uit de mouwen te steken.

clip_image001(568).jpg


SCHOONMAAK Ideaal om de schoonmaak te beginnen in de tuin. Misschien het moment om het hout in de tuin (tuinschermen, pergola’s, poorten…) een nieuwe laag beits te geven. Wat beits betreft kan je kiezen uit kleurloze of met een kleur. Diverse modieuze tinten zijn tegenwoordig in beits verkrijgbaar. Terrassen moeten misschien gereinigd worden en groene aanslag verwijderen. Groene aanslag is na de winter een flink probleem. Zowel paden, terrassen, tuinmeubelen, muren als daken worden aangetast door algen en wieren. Er zijn diverse bestrijdingsmogelijkheden zoals met hogedrukreinigers, scheikundige producten en schadelijk bleekwater. Er zijn nu echter ook efficiënte milieuvriendelijke alternatieven. Green Off is zo’n product. Verkrijgbaar in flessen van 1L of bussen van5 L. Green Off is een product dat werkt op basis van enzymen en is in de meeste tuincentra verkrijgbaar.


ROZEN

Het seizoen om rozen met blote wortel te planten loopt op zijn einde. Rozen in pot kunnen uiteraard nog steeds worden geplant. Zorg bij het planten voor een goede voorbereiding van het plantgat. Maak een diep en ruim plantgat en maak de ondergrond goed los. Vul aan met compost of aangepaste aarde. Hou er rekening mee dat de oculatieplaats 5cm onder het grondoppervlak steekt. Dit voorkomt vorstschade en vermindert de vorming van wilde scheuten. Na het planten de grond met de voet stevig aandrukken. (Tip van Rudy Velle Lens-rozen). Maart is normaal gezien de beste periode om rozen te snoeien (net voor de knoppen of ogen beginnen te zwellen). Let op dit geldt enkel voor her- of doorbloeiende soorten. Eénmaal bloeiende soorten worden onmiddellijk na de bloei gesnoeid. Wil je meer te weten komen over het snoeien van rozen dan kan je nog inschrijven voor de snoeidemo’s op de kwekerijen Lens te Oudenburg. Die gaan door op 1-2-3 maart. Meer info:www.lens-roses.com De groepen worden beperkt tot 25 personen. Wees er dus snel bij!

Om voorsprong te nemen kan je nu al zomerbloeiende bloembollen oppotten en op een koele, vorstvrije plaats houden. Dahlia’s kunnen de laatste jaren opnieuw op de nodige belangstelling rekenen. Ze zijn dan ook verkrijgbaar in een uitgebreid assortiment en kleurenpallet.


• INFO

Met de lente in aantocht gaan de deuren ook weer open van de tuin- en aanverwante beurzen: Tuinexpo Antwerpen en Batibouw in Brussel. Wie denkt aan de aanleg van een tuin en professioneel advies wil kan op beide beurzen terecht bij de BFG.  Dit is de overkoepelende organisatie van de Belgische Federatie van Groenvoorzieners.


GAZON Wie denkt aan de aanleg van een gazon kan nu alvast starten met de voorbereiding van de grond. Dit is een heel belangrijke stap in de ontwikkeling van een mooie grasmat maar soms wordt er te weinig aandacht aan besteed. Vanaf half maart kan je inzaaien maar grasrollen kunnen nu reeds uitgerold worden. Op een bestaande gazon kan je een laag compostaarde uitstrooien. Beschik je niet over compost dan kan je gebruik maken van bodemverbeterende aarde zoals Vivimus® of Fumelite®.


VOEDSEL Binnenkort komen de vaste planten opnieuw tot leven. Tijdens de groeiperiode onttrekken deze planten veel voedingsstoffen aan de bodem. Daarom is regelmatig bemesten noodzakelijk. Werk nu organische meststoffen in rond de planten. Deze werken trager en geven geleidelijk hun voedingsstoffen af aan de planten. Doe dit in de border maar vergeet ook de hagen niet!!


VIJVER Een vijver aanleggen vraagt een goede voorbereiding. Informeer je in een vijvercentrum en/of tuinbeurzen.


MOESTUIN

Het zachte weer nodigt uit om volop in de sier- en moestuin aan de slag te gaan. Alhoewel de primeurgroenten een achterstand opliepen dit jaar, werden op Valentijn de eerste aubergines geveild op de Mechelse veiling. Die professionele teelt is uiteraard totaal iets anders dan de moestuin van de echte liefhebber. Maar ook voor de hobbytuinder trekt het seizoen zich op gang.


• Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

17 februari

Nieuwe maan

18 februari

Maan in klimmende knoop

19 februari

Perigeum.

24 februari

Eerste kwartier

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen