MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de derde week van januari

398 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuintips voor de derde week van januari

Het trio met de harde koppen komt nu op de proppen.

Januari was tot nu al behoorlijk fris maar volgens de volkswijsheid moeten we de ‘hoogdagen’ van de koude nog krijgen in deze week waarin enkele ’vriesheiligen’ hun feestdag vieren. Sint Paulus (15/1) Sint Antonius-met-zijn-varken (17/1) Sint Sebastiaan (20/1)

Dat volksgeloof belooft u dat onkruid dat op Sint Sebastiaan wordt uitgetrokken, nooit meer terugkomt. In de gaten houden dus…

clip_image001(19).png

Het trio met de harde koppen ?

 

Noteer alvast in je agenda:

 • Open-deur-dagen bij De Vranckaertshoeve in Wortegem-Petegem op 28-29-30 januari, waar je meer info kan bekomen rond de creatieve workshops rond ondermeer bloemschikken, boetseren en schilderkunst. meer info
 • 17 en 18 februari Rozen- en snoeidemonstratie in de Internationale Rozentuin te Kortrijk meer info
 • Waarschijnlijk haalt de gemeentedienst je kerstboom op maar als je over een hakselaar of versnipperaar beschikt kan je de boom versnipperen en het materiaal in de tuin gebruiken als mulchlaag rond zuurminnende planten zoals bijvoorbeeld rhododendrons, hamamelis, pieris.
 • Het is nog te vroeg voor gazonmeststoffen maar je kan de grond van je gazon verrijken door een fijn laagje goed verteerde compost of humusrijke grond heel gelijkmatig over het gazon uit te harken. Dit verrijkt de bodem en stimuleert de activiteit van micro-organismen. Deze methode kan je later ook nog toepassen, eventueel na een verticuteerbeurt. Van veel water hebben we de laatste weken nog geen last gehad maar mochten er plassen blijven staan op het gazon dan kan je best met een spitvork of riek op regelmatige afstand de bodem doorprikken. Ook al heb je geen wateroverlast, is deze manier van verluchten sowieso aan te raden.
 • Controleer regelmatig de bollen en knollen die in de winterberging zijn opgeslagen op schimmel- en insectenaantastingen. Ook door kneuzingen die ontstaan zijn bij het rooien van de knollen kunnen schimmels ontstaan op de wonden. Verwijder zulke aangetaste exemplaren.
 • Repareer zonodig pergola’s, afsluitingen, schuttingen, bogen, poortjes, tuinhuisjes en voorzie ze eventueel van een nieuwe verf- of olielaag (beits). De klimplanten  die langs pergola’s of klimrekken groeien staan er nu kaal bij en zo kan je beter het hout- of  metaalwerk bewerken.
 • Zaai je zelf je perkplantjes ? Vanaf nu kan je binnenshuis of in een verwarmde kas (eventueel met bodemwarmte) reeds leeuwenbekjes,begonia, coleus, lobelia’s, pelargonium en gazania zaaien.  Ook Lathyrus of reukerwten kan je  nu zaaien. Om de kieming te versnellen kan je de zaden van Lathyrus best een nacht weken.
 • Op vorstvrije dagen of bij lichte vorst kan je bij de sierheesters en bomen het oude en dorre hout wegsnoeien. Voorjaarsbloeiende struiken mag je nu niet meer snoeien omdat je anders de bloemen wegsnoeit. Wintersnoei toepassen bij appels en peren maar ook bij bessenstruiken zoals frambozen, rode en witte en kruisbessen.
 • Zet de composthoop om.
 • Terwijl op de Mechelse Veilingen in Sint-Katelijne-Waver deze week (woensdagochtend) de allereerste tomaten van het nieuwe seizoen werden verhandeld, is het voor de hobbytuinder nog even afwachten.
 • Wat te doen in de moestuin? De vijver in januari !

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen