MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de derde week van januari

467 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuintips voor de derde week van januari


*Het trio met de harde koppen komt nu op de proppen.*

Dat is wat er ons volgens de volkswijsheid te wachten staat. De realiteit leert ons echter dat er van alles in de lucht hangt maar voorlopig niets dat de komst van de winter doet vermoeden.

Wat die volkswijsheid betreft moeten we in ieder geval de ‘hoogdagen’ van de koude nog krijgen in deze week waarin enkele ’vriesheiligen’ hun feestdag vieren. Sint Paulus (15/1) Sint Antonius-met-zijn-varken (17/1) Sint Sebastiaan (20/1)

Dat volksgeloof belooft u ook dat onkruid dat op Sint Sebastiaan wordt uitgetrokken, nooit meer terugkomt. In de gaten houden dus…

januari_nat.jpg         

  • Zelfs de kunstsneeuw verdwijnt nu. Samen met alle andere kerstattributen. Waarschijnlijk haalt de gemeentedienst je kerstboom op of kan je hem kwijt op één of andere kerstverbranding, maar als je over een hakselaar of versnipperaar beschikt kan je de boom versnipperen en het materiaal in de tuin gebruiken als mulchlaag rond zuurminnende planten zoals bijvoorbeeld rhododendrons, hamamelis, pieris.
  • Het is nog te vroeg voor gazonmeststoffen maar je kan de grond van je gazon verrijken door een fijn laagje goed verteerde compost of humusrijke grond heel gelijkmatig over het gazon uit te harken. Dit verrijkt de bodem en stimuleert de activiteit van micro-organismen. Deze methode kan je later ook nog toepassen, eventueel na een verticuteerbeurt. Als er plassen blijven staan op het gazon, dan kan je best met een spitvork of riek op regelmatige afstand de bodem doorprikken. Ook al heb je geen wateroverlast, is deze manier van verluchten sowieso aan te raden.
  • Het is moeilijk om bij zulke temperaturen je enthousiasme te temperen en niet volop in de tuin aan de slag te gaan. Het is weer om te zaaien en te planten en bloembakken te vullen. Probleem is natuurlijk dat niemand durft te voorspellen wat er nog komen zal. Behoren winterse sfeerbeelden in januari en de elfstedentocht tot het nostalgisch verleden of is januari 2007 gewoon een uitzonderlijke maand? In ieder geval zal het tuinseizoen er compleet anders uitzien als het klimaat zo blijft veranderen.
  • Repareer zonodig pergola’s, afsluitingen, schuttingen, bogen, poortjes, tuinhuisjes en voorzie ze eventueel van een nieuwe verf- of olielaag (beits). De klimplanten  die langs pergola’s of klimrekken groeien staan er nu kaal bij en zo kan je beter het hout- of  metaalwerk bewerken.
  • Zaai je zelf je perkplantjes ? Vanaf nu kan je binnenshuis of in een verwarmde kas (eventueel met bodemwarmte) reeds leeuwenbekjes,begonia, coleus, lobelia’s, pelargonium en gazania zaaien.  Ook Lathyrus of reukerwten kan je  nu zaaien. Om de kieming te versnellen kan je de zaden van Lathyrus best een nacht weken.
  • Bloembollen kunnen last hebben van natte voeten. Zorg ervoor dat water steeds goed kan afvloeien op plaatsen waar bloembollen zijn geplant.
  • Zet de composthoop om.

    Wat te doen in de moestuin?

  • Noteer alvast in je agenda:

  • • Vanaf nu zondag kan je in het Arboretum van Kalmthout terecht voor een wandeling tussen de Hamamelissen en andere bloeiende struiken. www.arboretumkalmthout.be


    • Voor bloeiende helleborussen kun je nu reeds terecht bij Koen Van Poucke in Sint-Niklaas. www.koenvanpoucke.be


•   Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in januari.

10 januari

Apogeum

11 januari

Laatste kwartier.

19 januari

Nieuwe maan.

22 januari

Maan in klimmende knoop. Perigeum

25 januari

Eerste kwartier

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te                           zaaien of te planten.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen