MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : de derde week van juli

384 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De zomer weet nog echt niet van ophouden. Genieten dus maar uiteraard ook regelmatig de tuinslang zijn werk laten doen.

clip_image001(955).jpg

  • De periode die er nu aankomt van woensdag 19 juli tot 18 augustus is de periode die we ‘de hondsdagen’ noemen. Dit is of zou een periode moeten zijn  van heel zwoel weer en waarin regelmatig onweer mogelijk is.
  • Midden van de week is er kans op onweer. Vang zoveel mogelijk regenwater op.
  • Planten worden best regelmatig gecontroleerd op aantastingen van insecten en ziektes. Beukenhagen bijvoorbeeld kunnen aangetast worden door de beukenbladluis en spintmijten. Als planten behandeld moeten worden, hou er dan rekening mee dat de bijen nu volop actief zijn in de tuin. Veel chemische middelen kunnen schadelijk zijn voor bijen. Indien u dergelijke middelen gebruikt spuit dan zoveel mogelijk ’s avonds wanneer de bijen niet meer (of minder) actief zijn.
  • Uit de border kunnen een heleboel bloemen geplukt worden om te verwerken in verse boeketten of om te worden gedroogd. Om te drogen hang je de bloemen in bosjes te drogen op een luchtige plaats. Ook uit de moestuin kan geoogst worden om decoratieve stukken te maken: peultjes, radijs, courgettes, knoflook, kolen (koolbladeren) zijn niet alleen lekker maar kunnen ook verwerkt worden in boeketten of tafeldecoraties. En dan vergeten we de kruiden nog.
  • Die kruiden kan je nu volop gebruiken in salades, vinaigrettes, mayonaises of in kruidenthee (tisane).
  • Blijf de balkonplanten, bloembakken en planten in potten verzorgen. Regelmatig water geven en uitgebloeide bloemen wegknippen om de bloeiperiode te verlengen.
  • TIP: neem foto’s van de bloemen en planten waarvan u straks de zaden wilt oogsten. Die foto’s kan je dan op je eigen zaadzakjes of –doosjes kleven zodat je duidelijk weet over welke plant of bloem het gaat.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen