MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de derde week van juli

456 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de derde week van juli

Dat de hondsdagen er aankomen zullen we blijkbaar dit weekend al merken. Het leek er de laatste weken even op alsof de kans op een dag zonder regen al even hoog was als het winnen van een belspelletje. Maar nu komt er dus een zomerprik en is de tijd misschien wel rijp voor een BBQ of buitenfeest.

clip_image001(955).jpg

  • De periode die er nu aankomt van donderdag 19 juli tot 18 augustus is de periode die we dus ‘de hondsdagen’ noemen. Dit is of zou een periode moeten zijn  van heel zwoel weer en waarin regelmatig onweer mogelijk is.
  • De Gentse feesten staan voor de deur. In de rand van al dat feestgedruis kan je in de Plantentuin van de Gentse Universiteit een tentoonstelling rond Orchideeën meepikken. MEER INFO
  • In het Caermersklooster loopt dan weer de tentoonstelling 'Het abc van de volkstuin'. MEER INFO
  • Nog enkele interessante opendeurdagen: -Kruisbessen Proeftuin in Zomergem. KLIK HIER -De Nachtwaker, Fuchsiakwekerij op 14 en 22 juli  KLIK HIER -Lavendelweekend bij kwekerij Bastin in Aalbeek  KLIK HIER -Opendeurdagen Ferdinandushof - Overslag   KLIK HIER -Salviadagen Tuingoed Foltz - Meeden   KLIK HIER
  • Uit de border kunnen een heleboel bloemen geplukt worden om te verwerken in verse boeketten of om te worden gedroogd. Om te drogen hang je de bloemen in bosjes te drogen op een luchtige plaats. Ook uit de moestuin kan geoogst worden om decoratieve stukken te maken: peultjes, radijs, courgettes, knoflook, kolen (koolbladeren) zijn niet alleen lekker maar kunnen ook verwerkt worden in boeketten of tafeldecoraties. En dan vergeten we de kruiden nog.
  • Die kruiden kan je nu volop gebruiken in salades, vinaigrettes, mayonaises of in kruidenthee (tisane).
  • Blijf de balkonplanten, bloembakken en planten in potten verzorgen. Regelmatig water geven en uitgebloeide bloemen wegknippen om de bloeiperiode te verlengen. TIP: neem foto’s van de bloemen en planten waarvan u straks de zaden wilt oogsten. Die foto’s kan je dan op je eigen zaadzakjes of –doosjes kleven zodat je duidelijk weet over welke plant of bloem het gaat.
  • Planten worden best regelmatig gecontroleerd op aantastingen van insecten en ziektes. Beukenhagen bijvoorbeeld kunnen aangetast worden door de beukenbladluis en spintmijten. Als planten behandeld moeten worden, hou er dan rekening mee dat de bijen nu volop actief zijn in de tuin. Veel chemische middelen kunnen schadelijk zijn voor bijen. Indien u dergelijke middelen gebruikt spuit dan zoveel mogelijk ’s avonds wanneer de bijen niet meer (of minder) actief zijn.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen