MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de derde week van juni

442 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

Hoewel we al een 'hittegolf' te verwerken kregen, begint de echte zomer dit jaar pas op woensdag 21 juni. 

clip_image001(918).jpg


• Traditioneel eindigt ook het aspergeseizoen. Na Sint Jan (24 juni) worden geen asperges meer gestoken om de plant niet uit te putten. Ze moeten nu kunnen doorschieten. Ook rabarber kunt u beter niet meer oogsten.  

 


• De voorbije zonnige droge periode zorgde ervoor dat de bovenste laag van de bodem een harde korst wordt die moeilijk water doorlaat. Doorbreek deze laag met een schoffel of cultivator.


• Wie nog wat plaats overheeft op het terras kan gerust een aantal van de kamerplanten naar buiten brengen.


• Lavendel is een veelzijdige plant die in veel tuinen wordt toegepast zowel in volle grond als in potten. Veel soorten beginnen nu reeds in bloei te komen. Tijd dus om gebruik te maken van de geurige bloemen die vers kunnen gebruikt worden of gedroogd in geurzakjes of potpourri's. Bloemen en blaadjes kun je ook in de keuken gebruiken.


• Bladeren van kruiden voor culinair gebruik pluk je best net voor de planten gaan bloeien, dan hebben ze nog de volste en beste smaak. Pluk steeds kleine hoeveelheden die je vers verwerkt. Bepaalde kruiden hebben zo’n sterke smaak dat je er maar heel weinig van nodig hebt. Pluk ’s morgens voor de zon teveel warmte geeft.


• Haal uitgebloeide bloemen weg in de bloembakken. Dit stimuleert de bloei. Ook vaste planten die zijn uitgebloeid kunnen weggeknipt worden. Tenminste als u van deze planten geen zaden wilt oogsten. Ook bij planten die bekend staan om hun sierlijke zaaddozen en hun mooie wintersilhouet laat je best de uitgebloeide bloemen staan.


• Als je lang wilt genieten van rozen in een vaas moet je alle bladeren die onder water staan verwijderen. Hou de rozen ook uit de buurt van rijpend fruit. Daarbij komt ethyleengas vrij, dat het verouderingsproces van de rozen versnelt.


• Voor de langste dag wordt best ook het snoeiwerk van buxus, taxus en andere hagen afgerond. Bij zonnige periodes kan je best de gesnoeide buxus afdekken met bijvoorbeeld schaduwdoek. Die kan je in elk tuincentrum of doe-het-zelf-zaak bekomen. Ook de wisteria kan je best na de bloei snoeien.


• Bij zonnige, droge periodes maai je het gazon best niet te kort. Verzorg de kanten en zorg voor mooi afgewerkte boorden. Hou er rekening mee dat speeltuigen die langdurig op dezelfde plaats in het gazon staan, het gazon ook zullen vernietigen en voor kale plekken zullen zorgen. (zwembaden…)


• Als je teveel planten hebt van smeerwortel, kamille en duizendblad, dan kan je deze gewoon op de composthoop kwijt. Deze planten zijn natuurlijke compostversnellers en zorgen ervoor dat het rottingsproces wordt versneld. Juni compostmaand.


• Eind juni is het ideale moment om lentebloeiende irissen te splitsen en te verplanten, zodat ze nog voor de winter nieuwe wortels kunnen maken. Irissen worden best om de vier à vijf jaar gesplitst en opnieuw geplant zodat de kluit van binnen niet kaal wordt. Neem ze voorzichtig op met een spitvork en snij de wortels in stukken van ongeveer een 10 cm. Gebruik bij voorkeur de buitenste worteldelen. Plant ze in vruchtbare grond en bedek de wortels slechts zeer oppervlakkig.


• Verschillende heesters en vaste planten kunnen eind juni gemakkelijk zelf gestekt worden. Neem daarvoor jonge takjes en ga precies te werk zoals bij buxus. Dit is bijvoorbeeld het geval met de vlinderstruik (Buddleia), camellia, ceanothus, dwergkwee (Chaenomeles), Choisya, peperboompje (Daphne), bruidsbloem (Deutzia), hebe, hortensia, Lavatera, boerenjasmijn (Philadelphus), Weigela en met vaste planten zoals lavendel en heiligenbloem (Santolina).


• In de moestuin moet je de tomaten in het oog houden en regelmatig dieven. Meer daarover lees je in onze aparte moestuinrubriek. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen