MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de derde week van maart

376 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de derde week van maart


De dagen beginnen nu toch behoorlijk te lengen en langzaam maar zeker verdwijnt de winter en de koude. De hoogdagen voor de tuinliefhebber zijn in aantocht. De vogels zien het in ieder geval postief in en starten volop hun fluitconcerten.

clip_image001(644).jpg


• Waarschijnlijk zal de eerste aandacht van de meeste tuinliefhebbers in de komende dagen naar het gazon gaan. Na de winter en nu de groei stilaan op gang komt is dat ook wel noodzakelijk. Mosvorming is het meest voorkomende probleem in de meeste gazons en is meestal te wijten aan : -slechte ligging : teveel schaduw -te zure bodem en gebrek aan kalk -te natte bodem of na een natte winter. In het gamma van gazonmeststoffen zitten bepaalde samenstellingen waaraan een anti-mos product is toegevoegd.


• Borders, perken en hagen mogen nu reeds een eerste bemesting krijgen. Organische meststoffen werken langzaam en geven hun voedingsstoffen pas geleidelijk aan vrij. Beschik je over een lichte zandgrond dan is het best nuttig om compost onder te werken of bodemverbeteraars in te werken zoals gedroogde koemestkorrels en/of  fumelite. Meststoffen kunnen alleen door planten worden opgenomen in opgeloste vorm. Als je meststoffen strooit is het dus belangrijk dat de grond vochtig is.


• Het is belangrijk om tijdig te starten met het gevecht tegen onkruid. Ongewenste planten hebben steeds een voorsprong op andere planten wat de ontwikkeling en groei betreft. Werk nu nog niet met bestrijdingsmiddelen maar zet de aanval in met de schoffel en hark of door te wieden. Wacht nog even met het aanbrengen van een mulchlaag want de bodem is nog te koud. Als je nu de grond afdekt kan de grond niet voldoende opwarmen en blijft hij langer kil.


• Denkt u aan een bloemenborder of een pluktuin dan is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Niet alleen de grond maar ook de plannen zelf vragen een goede voorbereiding. Zet al uw wensen op papier. Maak een beplantingslijst. Welke planten u gebruikt blijft een persoonlijke keuze maar hou toch rekening met de standplaats (zon/schaduw), de uiteindelijke hoogte en breedte van de plant, de kleur en vorm van bloemen en bladeren.


• Maart is een goede periode om rozen te planten. Rozen houden van een voedselrijke grond. Zet rozen niet op een plaats waar vroeger reeds rozen hebben gestaan. Als het niet anders kan dan moet je het plantgat voorzien van voldoende nieuwe grond en/of voedingsstoffen. Nu de vorst stilaan verdwijnt is het ook tijd om rozen te gaan snoeien. Zowel de bodembedekkende, grootbloemige, tros, mini en David Austin rozen. Geef na het snoeien de planten wat extra rozenmeststof. Deze meststof bevatten veelal extra kalium en magnesium.


• Te groot geworden vaste planten kunnen gesplitst en/of gedeeld worden. Ook sneeuwklokjes kunnen na een aantal jaren zo uitgegroeid zijn dat ze te dicht bij elkaar staan. Dit geeft wel een mooi bossig effect maar het gaat ten koste van de bloei. Dan wordt het tijd om ze te scheuren. Eigenlijk doe je dit het best als het loof is afgestorven maar dan zijn de plantjes moeilijk te vinden. Daarom kan het ook tijdens of na de bloei. Haal de pol voorzichtig uit de grond met een spitvork en trek hem uit elkaar. De bolletjes onmiddellijk terug planten, minstens 6 cm diep, zodat de witte scheut aan de basis volledig onder de grond zit. Het is mogelijk dat het loof de eerste dagen slap hangt. Dit vormt echter geen probleem, de plantjes zullen zich snel herpakken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen