MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de derde week van maart

425 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de derde week van maart


De tuin ontploft. De takken komen volop tot leven en de knoppen bij een aantal bomen en heesters staan op barsten, als dat niet al is gebeurd. Magnolia’s bijvoorbeeld staan nu al te schitteren. Jammer voor al wat bloeit krijgen we in de aanloop naar de astronomische lente een periode met guur weer en maartse buien.

PICT0123klein.jpg

EQUINOX We konden de voorbije week al genieten van echt lenteweer maar de astronomische lente begint pas op woensdag 21 maart (1.05u). Op dat moment staat de zon precies boven de evenaar (dat noemt men equinox of lentepunt). Op die eerste dag van de lente (maar ook op de eerste dag van de herfst) duren dag en nacht overal even lang. Hoewel we aannemen dat de lente steeds op 21 maart begint, is dat niet zo en de volgende decennia begint het seizoen vrijwel ieder jaar op 20 maart. Vanaf 2044 komt zelfs de 19de maart als begindatum in de tabellen voor. (meer info hierrond kan je op www.knmi.nl  lezen).

Helaas zal de lente de komende dag ver te zoeken zijn. Ideaal om ideeën op te snuiven op twee beurzen die dit weekend plaatsvinden: Tuin & Trends in Mechelen en Sfeer 2007 in Flanders Expo Gent.

PLANTEN STEUNEN Er zijn een aantal planten die in de loop van hun groeiseizoen wat steun nodig hebben. Het zijn vooral soorten die wat hoger groeien, maar ook soorten met zwakke, kwetsbare twijgen die last kunnen hebben van windstoten of een zomerse stortbui. je kan jezelf behelpen met snoeihout, bamboestokken of kippengaas of je kan beroep doen op materiaal dat in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar is in de handel. Leuk is dat je voor materiaal kiest dat ‘vergroeit’ met de planten en dus niet opvalt. Tenslotte zijn de planten en bloemen de blikvangers in de tuin. Degelijk materiaal dat jarenlang meegaat omdat het ijzer een coating heeft gekregen zijn de pinnups van Peacock. Verstelbaar in de hoogte waardoor ze meegroeien met je planten. Voor meer info moet je maar eens op hun website kijken:www.peacock.nl


• Planten die wat steun kunnen gebruiken: Aconitum / monnikskap Aster/ hoge soorten Herfstanemonen Eupatorium / leverkruid Delphinium / ridderspoor Helenium / zonnekruid Helianthus / zonnebloem, vaste planten Lavatera Lythrum / kattenstaart Macleaya / pluimpapaver Monarda : bergamotplant Malva / kaasjeskruid Phlox / vlambloem Sanguisorba / pimpernel Thamictrum / ruit Veronica / ereprijs (hoge soorten)

ARME GROND Als we willen genieten van een mooi gazon, gezonde groenten, rijkbloeiende planten in de borders en potten en decoratieve hagen, zullen we de planten van het nodige voedsel moeten voorzien. Planten hebben namelijk voedsel nodig en dat halen ze uit de bodem. Logisch dat die bodem armer wordt als er niet op tijd voedingsstoffen worden aangevuld. In de handel zijn diverse meststoffen verkrijgbaar met een specifieke samenstelling al naargelang de planten en functie. Kies voor organische meststoffen. Strooi de meststoffen best op een eerder bewolkte dag of als er lichte regen voorspeld wordt.

LAVENDEL SNOEIEN Stel niet meer uit om de lavendel wat bij te snoeien om de vorm te behouden. Lavendel bloeit op het jonge hout en als je te lang met snoeien wacht zal je de bloei wegsnoeien.

EEN WATERPARTIJ Wie denkt aan een vijver kan nu alvast beginnen met de voorbereidingen. Bezoek gespecialiseerde vijvercentra en vraag informatie. Een vijver die in de lente wordt aangelegd geeft het snelst en het best resultaat doordat in het voorjaar de waterplanten beschikbaar zijn in de vijvercentra en je in deze periode het snelst een biologische evenwicht bekomt.

Bij een bestaande vijver kan de sliblaag een probleem vormen. Slib is namelijk een laag organisch materiaal die zuurstof onttrekt aan het water. In de handel zijn producten verkrijgbaar om die sliblaag op te lossen of te reduceren (bijvoorbeeld met algenkalk van coccolieten).

ARBORETUM KALMTHOUT Vanaf donderdag 15 maart is Arboretum Kalmthout traditiegetrouw opnieuw open voor bezoek. Dit jaar hebben we uitzonderlijk mooi en zacht lenteweer. In de tuin levert dat bijzondere plaatjes op. Terwijl de laatste toverhazelaars nog bloeien, tonen ook vele magnolia's zich al met zuiver wit of tinten roze. Tientallen kerselaars en sierkwees bloeien als nooit tevoren. O p de grond zijn er speenkruid, madeliefjes, Japans hoefblad en vele andere zonnekloppers onder de bodembedekkers. Iedere dag is een bezoek aan de arboretumtuin puur genieten en ontspannend tot rust komen in de natuur. Je bent er elke dag welkom van 10 tot 17 uur.

Dieprode dahlia bloembol van het jaar.


Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

18 maart

Maan in dalende knoop

19 maart

Nieuwe maan Perigeum

31 maart

Maan in dalende knoop

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen