MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de derde week van mei

409 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Nog op zoek naar een geschikt cadeautje voor moederdag? Bezoek dit weekend de Tuindagen van Beervelde. Nog steeds blijft deze beurs een buitenfeest met gespecialiseerde kwekerijen en decoraties voor binnen en buiten. Het enige nadeel is dat je er zo hebberig van wordt en moeilijk aan de verleidingen kan weerstaan. Vergeet zeker ook niet één van onze mooie E-cards te versturen voor moederdag.

clip_image001(835).jpg

 

  • Het wordt tijd om aan het snoeiwerk te beginnen. Meer bepaald wintergroene hagen van buxus en taxus bijvoorbeeld. Dat snoeiwerk gebeurt best op een bewolkte dag en dat zal de eerste dagen niet echt een probleem vormen. Buxushaagjes kan je recht snoeien of rond. Om een mooie rechte lijn te bekomen, span je best eerst een touw. Na het snoeien geef je de planten wat extra meststof of kalk. Ook voorjaarsbloeiende heesters die zijn uitgebloeid kunnen nu worden gesnoeid.
  • Wie denkt aan de aanleg van een vijver of waterpartij kan de graafwerken starten. Laat je goed informeren en vraag de ervaring en raad van mensen die reeds een vijver hebben.
  • Ook op een terras kan je een waterpartij of waterspektakel voorzien. In kuipen of tonnen kan je werken met een paar goed uitgekozen waterplanten (er zijn ook dwergwaterlelies verkrijgbaar) die niet te sterk groeien of woekeren. Zorg ook voor wat meer schaduw of afkoeling, want een kleine hoeveelheid water kan sneller opwarmen.
  • Vergeet niet het regenwater regelmatig op te vangen. Het kan nog van pas komen.
  • Wie klimplanten aan een muur wil planten, houdt er best rekening mee dat het aan de voet van een muur meestal vrij droog kan zijn. Geef daarom regelmatig water. Zorg voor een voldoende ruim plantgat en voorzie dat van humusrijke grond of flink wat compost. Bij Clematis is het noodzakelijk dat je de basis van de plant afschermt. Dat kan door er bijvoorbeeld lage plant rond te zetten.
  • Beukenhagen kunnen problemen vertonen door de beukenbladluis (Phyllaphis fagi). Dit zijn witte melige luizen met een wollige wasafscheiding die zich aan de onderzijde van het blad en op de scheuttoppen bevindt. Bij sterke aantasting ontstaat er scheutmisvorming en bladval en bevuiling door honingdauw met roetdauw.
  • Van hortensia’s kan je nu stekken nemen. Snijd aan de bovenkant van een tak een stuk van 15 cm af en haal de onderste bladeren weg. Zet de stekken een dag in een glas met water en plant ze dan uit op een beschaduwde plek in een bak.
  • Het gazon blijft mooi als je het regelmatig blijft maaien en tot in het najaar geregeld wat mest geeft. Kale plekken kan je opnieuw inzaaien met een speciaal graszaadmengsel.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen