Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Deze week in de tuin: de derde week van oktober

261 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuintips voor deze week


 Mooi weer rond half oktober wordt in  Vlaanderen ook wel eens het Sint-  Gummaruszomertje genoemd, naar de  feestdag van St-Gummanus op 11  oktober. Een andere naam is het  treezekenszomerke, naar de naamdag  van de H. Theresa op 15 oktober.  Oneerbiediger spreken we ook wel van  'Oude Wijven zomer'. De Zweden spreken  van Brittazomer, de Fransen kennen rond  deze tijd l'été de Saint-Denis en de  Engelsen Saint Luke's little summer.  Geniet alvast van de (waarschijnlijk)  laatste mooie nazomerdagen in de eerste  helft van de week.

clip_image001(236).jpg

  • IN SCHOONHEID EINDIGEN Veel tuinliefhebbers houden nu stilaan grote kuis in de tuin. Alle afgestorven of uitgebloeide plantendelen worden weggeknipt. Uiteraard is hier niets mis mee, maar het is niet noodzakelijk. Je kan de boel de boel laten en dan merk je dat sommige planten ook in deze periode decoratief zijn omwille van de uitgebloeide bloemen, de zaaddozen en de vruchten. Vooral ’s ochtends kan dit feeërieke beelden geven want spinnen gebruiken deze plantenresten om hun webben tussen te weven. Veel dieren, zoals insecten, vogels, egels…, voelen zich trouwens goed in een tuin die niet tot in de puntjes is opgekuist en ‘gestofzuigt’. Opruimen kan ook in het voorjaar nog. Wat wel altijd kan is onkruid opruimen en de gazonboorden nog even bijwerken.
  • PLAATS MAKEN Als dat nog niet gebeurd is kan u nu best de voorbereidingen treffen om de winterberging in orde te maken voor de overwintering van de terrasplanten. Wie over een serre beschikt kan stilaan de laatste tomaten, paprika’s en andere groenten oogsten zodat er ruimte vrijkomt. Zorg alvast dat een bepaald gedeelte goed geïsoleerd is (met noppenfolie bijvoorbeeld) om de planten extra te beschermen tegen vrieskoude.
  • BEHAAGLIJK Haagplanten die in pot worden gekweekt zijn jaarrond verkrijgbaar maar deze die nog met ‘blote wortel’ verkocht worden, zijn pas in november beschikbaar. Wie denkt aan een haag, kan nu alvast starten met het voorbereiden van de bodem. De structuur van lichte grond verbeter je door compost of bodemverbeterende middelen zoals gedroogde koemestkorrels onder te werken. Hou er rekening mee dat een haag lange tijd op dezelfde plaats blijft staan en zijn voeding dus steeds uit dezelfde grond moet halen. Daarom is het noodzakelijk dat deze voldoende voedselrijk is.
  • ZURE GROND Voedsel hoef je niet meer te strooien in de siertuin maar het kan wel nodig zijn om bijvoorbeeld het gazon een kalkbeurt te geven. In de loop van de seizoenen verzuurt de bodem en daarom kan het nodig zijn om jaarlijks te kalken. Dit heeft alles te maken met de zuurtegraad van de bodem. Om hierover correcte informatie te krijgen is het misschien aangewezen om de bodem eens te laten onderzoeken en bodemstalen te nemen. Kalk is verkrijgbaar in korrelvorm of poeder (zeewierkalk). De korrel heeft het voordeel dat hij makkelijk uitstrooibaar is. Het poeder strooit iets moeilijker maar dringt sneller in de bodem. De ideale zuurgraad voor een gazon ligt tussen de 6.0 en 7.0. Opgelet: strooi geen kalk in de nabijheid van zuurminnende planten zoals rhododendron, skimmia, hamamelis, hortensia.
  • Het is volop (ver)planttijd: sierheesters, rozen, bomen, vaste planten, bloembollen kunnen nu de grond in. Bij het planten zorg je steeds voor een voldoende ruim plantgat. Vermeng de uitgegraven grond met compost of humusrijke aarde.
      
 Met een boomlijmband kan je op een milieuvriendelijke manier de strijd         aanbinden met de wintervlinder bij fruitbomen.             IS DIT IETS VOOR U ? Zaterdag 28 oktober organiseert de stad Mortsel voor de eerste maal een plantenruilbeurs. Van 9-13u in Fort 4 in het gebouw van de infobalie, inkom aan de Fortstraat. Men is hiervoor op zoek naar tuinliefhebbers die hun zelfgekweekte planten willen ruilen of tegen een vriendenprijs willen verkopen. Geïnteresseerd? Info  Veerle Peeters  tel 03.444.18.41 De standplaats is gratis!!

TIP: Tentoonstelling Eigentijds wonen & Verrassende stadstuinen. Van vrijdag 6 tot en met zondag 15 oktober 2006- Sint Felixpakhuis- Oude Leeuwenrui 29- 2000 Antwerpen Een leuke kans om ideetjes op te doen of om gewoonweg te ontdekken hoe gezellig wonen in Antwerpen wel kan zijn.

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in maart
14 okt.Laatste kwartier
19 okt.Apogeum Maan in dalende knoop
22 okt.Nieuwe maan
29 okt.Eerste kwartier

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                     gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen