MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de derde week van september

432 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de derde week van september


De (na)zomer telt waarschijnlijk nog slechts een handvol dagen. Tijd dus om eens alles in en om de tuin op een rijtje te zetten.

Benieuwd hoe het er op een Vlaams sierteeltbedrijf aan toe gaat. Zondag 17 september zetten 50 Vlaamse sierteeltbedrijven en onderzoekscentra hun deuren open voor het brede publiek. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met de sierteelt, in al haar geuren en kleuren. meer info: www.opdesiertoer.be

Dit weekend worden ook azaleas verkocht in het kader van de actie ‘Kom op tegen kanker’.

clip_image001(163).jpg


• In september kan het nuttig zijn om de borders en/of andere aanplantingen eens te overlopen en te zien of planten wel op de juiste plaats staan: passen de kleuren bij elkaar, zijn ze niet te klein of te groot om vooraan of achteraan in de border te staan? Alles zit nu nog goed in het geheugen en bij fouten kan er nu aangepast en verplant worden. Neem eventueel foto’s als geheugensteuntje.


• Kale plekken in de border en in perken kunnen opgevuld worden met bloembollen. Tulpen, narcissen, bolirissen, moeten in september en ten laatste in oktober in de grond. Met tulpen en hyacinten kan je eventueel nog wachten tot eind oktober, begin november, maar vooral narcissen zullen je dankbaar zijn als ze nu geplant worden. Plant de bollen best in een vruchtbare goed doorlatende grond. Wintervocht is nefast voor bollen. Plant de bollen steeds met de neus naar boven. Een goede vuistregel voor de diepte, is de bol ongeveer twee à driemaal zo diep te planten als de hoogte van de bol. -September is de beste maand om leliebollen te planten.Doe dat op goed gedraineerde, goed losgemaakte grond. Plant ze ongeveer viermaal zo diep als de bol hoog is.

-Sneeuwklokjes, scilla, Chionodoxa (sneeuwroem) worden best in flinke groepjes aangeplant en kunnen verschillende jaren op dezelfde plaats blijven staan. Na verloop van tijd als ze zich te sterk hebben uitgebreid kunnen ze na de bloei uit de grond worden gehaald en gesplitst.

Enkele tips voor tulpen: -Tulpen maken elk jaar nieuwe bollen en de oorspronkelijke bol verdwijnt. Hoe meer nieuwe bollen er worden gevormd, hoe kleiner ze zijn en hoe minder bloei het volgende jaar. Zet tulpen niet twee keer na elkaar op dezelfde plaats om bodemziektes te voorkomen.

-Alliums of sieruien worden best niet te vroeg geplant. Ze kunnen anders voor de winter al bovenkomen en het vroege blad kan bevriezen. In Januari kunnen ze ook nog geplant worden.


• De siertuin hoeft nu niet meer bemest te worden. Door te mesten zou u de vorming van nieuwe jonge scheuten stimuleren en die kunnen gemakkelijk te lijden hebben van de vorst. Ook terrasplanten hoeven geen voeding meer.


• Het aanbod aan pompoenen is rond deze periode al flink groot. Ze kunnen perfect worden gebruikt als decoratie op het terras, of om hoekjes en decoratieve stillevens mee te maken. Pompoenen zijn eetbaar maar kalebassen zijn siervruchten en niet geschikt voor consumptie.


• Bij sommige bomen zoals esdoorn, berk, noten komt de sapstroom snel op gang en daarom kunnen ze nu beter gesnoeid worden dan in de winter. Te laat snoeien bij deze bomen geeft aanleiding tot bloeden.


• Bessen kunnen nu worden gestekt. Neem een gezonde sterke tak die dit jaar werd gevormd en steek de tak voor ongeveer tweederde in de grond. Overweegt u om kleinfruit aan te planten dan kan u alvast info vinden op: www.proeftuin.info
• Groenblijvende heesters (buxus, taxus…)en coniferen nu planten of verplanten.


• Buxusplantjes die onderaan te kaal zijn geworden kunnen worden verjongd door ze uit te graven en te herplanten. Snoei het bovengronds gedeelte en kort ook de wortels in. Plant ze daarna vrij diep terug.


• Als je je gazon nog wilt bemesten, gebruik dan een kaliumrijke najaarsmeststof. Deze versterkt de wortels en maakt de gazon sterker voor de winterperiode.


• Het najaar is een goede periode om kalk op het gazon te strooien. Kalk voorkomt verzuring van de grond, en zure grond is veelal de aanleiding van mosvorming.

Goed om weten: Naar aanleiding van 'op de siertoer' is er in het Plantencentrum van het Arboretum te Kalmthout een opendeurdag op 17 september. Educatieve medewerkers geven extra uitleg en nemen u mee op een kort bezoek achter de schermen van de kwekerij en serre. Het Plantencentrum van Arboretum Kalmthout is altijd al een beetje anders geweest dan een traditioneel tuin- en plantencentrum. Het sortiment is bijzonder en afwijkend en vanaf nu geven we als een van de eerste Belgische organisaties garanties. De planten worden immers door de beste kwekers vermeerderd en nadien met de grootste zorg uitgekozen. Met een gerust geweten geven we dus een soortechtheidsgarantie van 24 maanden (2 jaar) op alle planten. Op winterharde tuinplanten krijg je zelfs een hergroeigarantie wanneer de plant minimaal € 25 kost.

Aansluitend artikel:  moestuin in september

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen