MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de eerste week van december

435 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin


December wordt veelal geassocieerd met gezelligheid en sfeer. Een maand die volop in het teken van de kerstsfeer en eindejaarsdagen staat. Voor de liefhebbers zijn er uiteraard de vele kerstmarkten. In elke gemeente is er wel eentje maar de meest spectaculaire zijn toch wel deze in de grote steden zoals, Brussel, Gent, Antwerpen, Leuven, Oostende. Meer info vind je op de websites van deze steden.

clip_image001(382).jpg

 • Inpakken en uitpakken dus deze maand. Dat geldt ook voor de planten in de tuin. Pas geplante groenblijvende heesters zoals buxus, taxus, sarcococca, osmanthus kunnen erg te lijden hebben onder de combinatie van koude en wind. Daarom is het aan te raden om ze een tijdelijke bescherming te geven, tijdens periodes met vrieskou, met vliesdoek, jute of noppenfolie. Voorzie ook een mulchlaag rond deze planten.
 • Zorg ervoor dat de vijver niet dichtvriest. In de handel bestaan hiervoor handige ijsvrijhouders of beluchtingsets. Het is namelijk belangrijk dat er steeds zuurstof in de vijver kan, als de vijver is dichtgevroren kunnen zich gassen opstapelen, vooral het giftige kooldioxide kan dodelijk zijn voor de vissen. Om een gat in het ijs te maken kan je eenvoudig een pan met heet water op het ijs zetten. Hak nooit het ijs in stukken want dit veroorzaakt geluidsgolven en trillingen die ook dodelijk kunnen zijn voor vissen.
 • Verwijder mos en algen van paden. Vooral op houten tegels of planken kunnen deze voorkomen en de planken gevaarlijk glad maken. Hardhouten terrassen kan je best bestrooien met een laagje fijn zand. Dit vooral om glibberigheid te voorkomen.
 • In de moestuin wordt het nu wel echt leeg en stil. Tijd om terug te blikken op het voorbije seizoen, de balans op te maken, lessen te trekken en te beginnen met de voorbereidingen voor het volgende seizoen. Dat voorbereiden kan door het opmaken van een teeltplan. Dit teeltplan is niet meer of minder dan het ‘scenario’ voor je moestuin.
 • Ook als je tuin voorzien is van planten en heesters met vruchten en bessen, zullen deze nu wel stilaan leeggeroofd zijn en dan wordt het nuttig om de vogels bij te voederen. Vooral mensen met een kleine tuin of een stadstuin, maar ook de strakke en netjes gehouden tuinen met veel uitheemse plantensoorten kunnen nog weinig bieden aan de vogels.  Wat extra hulp in de vorm van  vetbollen, noten, vruchten, zonnebloempitten en ander lekkers voor de vogels is welkom. Meer info rond het voederen van vogels vind je op de website van Natuurpunt. www.natuurpunt.be

  Dit weekend kan je nog een bezoek brengen aan de Kersthappening in Brugge en het kookevenement Kokerello in Gent.      
  Winiefreds Tip

        clip_image001(13).jpg Beeld van de week

      
  De Tuin van Mendelejev

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen