MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de eerste week van december

341 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin


December wordt veelal geassocieerd met gezelligheid en sfeer. Een maand die volop in het teken staat van de kerstsfeer, eindejaarsdagen en winterse kou. Die sfeer en kou vind je momenteel echter enkel in de skivakantie-brochures, tijdschriften of in de kerstshows in de tuincentra's en bloemenwinkels.

clip_image001(382).jpg

  • Staan de terrasplanten reeds binnen? Verlucht regelmatig de serre, de koude bak of de opslagplaats. De combinatie van warmte en vocht kan voor problemen zorgen. Controleer regelmatig de terrasplanten. Als je de potten binnenhaalt kan je ze best reinigen en ook onderaan controleren op de aanwezigheid van pissebedden en andere insecten.

    Voor de planten in de verwarmde huiskamers is het belangrijk om de luchtvochtigheid op peil te houden. Dat kan door gebruik te maken van luchtbevochtigers, maar het helpt ook om regelmatig de planten te nevelen. Hierbij wel opletten met bloeiende planten. Niet op de bloemen nevelen.

  • Verschillende heesters uit de tuin kunnen decoratief materiaal leveren voor winterboeketten. Vooral takken met bessen of het groen van coniferen zijn dankbaar materiaal.
  • Verwijder mos en algen van paden. Vooral op houten tegels of planken kunnen deze voorkomen en de planken gevaarlijk glad maken. Hardhouten terrassen kan je best bestrooien met een laagje fijn zand. Dit vooral om glibberigheid te voorkomen.
  • In de moestuin wordt het nu wel echt leeg en stil. Tijd om terug te blikken op het voorbije seizoen, de balans op te maken, lessen te trekken en te beginnen met de voorbereidingen voor het volgende seizoen. Dat voorbereiden kan door het opmaken van een teeltplan. Dit teeltplan is niet meer of minder dan het ‘scenario’ voor je moestuin.
  • Snoeien kan nog steeds. Leibomen bijvoorbeeld zoals linde en plataan die aan een frame groeien, kunnen nu op vorm worden gesnoeid. Snoei ook appel- en perenbomen. Planten kan nog steeds met deze zachte temperaturen.

    Het wordt een regenachtig en winderig weekend. Ideaal om een bezoek te brengen aan de Kersthappening in Brugge en/of het kookevenement Kokerello in Gent. Wie op maandag Kokerello bezoekt en zich aanmeldt op de stand van Ambiance bij Winiefred krijgt een leuke attentie.

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden.

2 dec.Perigeum
5 dec.Volle maan
12 dec.Laatste kwartier Maan in dalende knoop
13 dec.Apogeum
20 dec.Nieuwe Maan
26 dec.Maan in klimmende knoop
27 dec.Eerste kwartier
28 dec.Perigeum

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen