MijnTuin.org
Community Tuininfo Lifestyle MijnTuin.TV Webshop
Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis ! Klik hier

Deze week in de tuin: de eerste week van december

528 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

December wordt veelal geassocieerd met gezelligheid en sfeer. Een maand die volop in het teken staat van de feestdagen en winterse kou. Wat sfeer betreft bakt het weer er echter niet veel van. Geen koude rillingen maar nat en winderig herfstweer. Gezellig is anders. Sfeer vind je enkel in de skivakantie-brochures, tijdschriften of in de kerstshows in de tuincentra's en bloemenwinkels.

clip_image001(382).jpg

  • Staan de terrasplanten reeds binnen? Verlucht regelmatig de serre, de koude bak of de opslagplaats. De combinatie van warmte en vocht kan voor problemen zorgen. Controleer regelmatig de terrasplanten. Als je de potten binnenhaalt kan je ze best reinigen en ook onderaan controleren op de aanwezigheid van pissebedden en andere insecten.

    Voor de planten in de verwarmde huiskamers is het belangrijk om de luchtvochtigheid op peil te houden. Dat kan door gebruik te maken van luchtbevochtigers, maar het helpt ook om regelmatig de planten te nevelen. Hierbij wel opletten met bloeiende planten. Niet op de bloemen nevelen.

  • Verschillende heesters uit de tuin kunnen decoratief materiaal leveren voor winterboeketten. Vooral takken met bessen of het groen van coniferen zijn dankbaar materiaal.
  • Verwijder mos en algen van paden. Vooral op houten tegels of planken kunnen deze voorkomen en de planken gevaarlijk glad maken. Hardhouten terrassen kan je best bestrooien met een laagje fijn zand. Dit vooral om glibberigheid te voorkomen.
  • Fruitbomen kan je eventueel een winterbehandeling geven tegen insecten en insecteneieren, met een product op basis van minerale oliën.
  • In de moestuin wordt het nu wel echt leeg en stil. Tijd om terug te blikken op het voorbije seizoen, de balans op te maken, lessen te trekken en te beginnen met de voorbereidingen voor het volgende seizoen. Dat voorbereiden kan door het opmaken van een teeltplan. Dit teeltplan is niet meer of minder dan het ‘scenario’ voor je moestuin. 
  • Snoeien kan nog steeds. Leibomen bijvoorbeeld zoals linde en plataan die aan een frame groeien, kunnen nu op vorm worden gesnoeid. Snoei ook appel- en perenbomen. Planten kan nog steeds zolang er geen vorst wordt aangekondigd.

    Het wordt een regenachtig en winderig weekend. Ideaal om een bezoek te brengen aan de Kersthappening in Brugge en/of het kookevenement Kokerello in Gent. Ook in Gent kan je zondag naar het Floral Event In 's Gravenwezel stelt antiquair Axel Vervoordt de deuren van zijn kasteel open tijdens de Winter Exhibition op 30 nov en 1 & 2 dec en ook volgende week van 7-9 dec.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen