MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de eerste week van februari

478 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de eerste week van februari

Dit weekend gaan we vogels tellen. De uiterst zachte januari heeft ervoor gezorgd dat ook de vogels al flink van zich laten horen. Bij Natuurpunt vinden ze dat dit het moment is om een balans op te maken. Als je in de tuin een voederplaats maakt zal je versteld staan van de aantallen en verscheidenheid aan vogelsoorten die op bezoek komen. Er valt heel wat te ontdekken over onze tuinvogels, zowel over de algemenere soorten zoals de merel maar ook over de zeldzamere zoals de goudvink. Natuurpunt nodigt je uit om te tellen op 3 en 4 februari 2007.

Meer info: Natuurpunt

tweedeweekfebruari.jpg


AANKLEDEN

Het is nog kaal in de tuin en daardoor is de structuur nu heel duidelijk. Als er nog iets ontbreekt in de tuin kan je nu, zolang de grond niet bevroren is,  nog bomen, heesters en vaste planten aanplanten. Ga bij het kiezen van heesters en (vooral) bomen bewust te werk. Ga na hoeveel plaats je de boom kan geven, waar hij moet komen, welke functie hij al of niet moet invullen (schaduw geven, mooie bloemen, vruchten dragen...) Vooral bij fruitbomen moet je je goed laten informeren. Sommige soorten zijn meer ziektegevoelig dan andere enz.

Wil je meer privacy in de tuin of wil je de tuin indelen in tuinkamers, dan kan je nog steeds hagen aanplanten.


BIOLOGISCHE GROENTEN

Het worden drukke tijden voor de moestuinliefhebber. De tuin moet worden voorbereid, pootaardappelen moeten worden voorgekiemd en sommige gewassen kunnen al worden voorgezaaid. Je eigen gezonde groenten telen is niet de makkelijkste keuze maar ze geeft wel de meeste voldoening. Kies je voor biologische zaden dan vind je bij Somers-zaden een uitgebreide keuze. Meer info. Verder kan je ook nog terecht bij Ecoflora in Halle en bij De Nieuwe Tuin in De Klinge. 


SNOEIEN

De snoeischaar en snoeizaag is gereedschap dat bijna altijd binnen handbereik moet liggen. Zorg ervoor dat je materiaal goed scherp is. In het straatbeeld of bij een fietstocht langs paden en wegen in het landschap zie je dat men volop bezig is met het knotten van de wilgen. Wilgen vormen een vertrouwd beeld en komen al sinds het verdwijnen van het landijs in de Lage Landen voor. Het hout is zeer buigzaam en kan daarom voor allerlei doeleinden worden gebruikt in de tuin (rijshout, afsluiting...) Ook het hout van de hazelaar is nuttig. 

Fruitbomen en ook leibomen kunnen nu gesnoeid worden. Fruitbomen snoei je best tussen januari en eind maart. Snoei best bij droog weer. Vruchtboomkanker is een schimmelziekte die zich makkelijk ontwikkeld bij vochtig weer. Let op als je bij fruitbomen zieke takken moet wegsnoeien. Als deze aangetast zijn door een schimmelziekte kan je best het snoeimateriaal ontsmetten vooraleer je andere bomen en struiken snoeit.

Pruimen, kersen en andere steenvruchten moet je in de winter met rust laten. (Gevaar voor loodglans). Bij bolacacia's mag je de takken flink inkorten. Moet je dikke takken wegsnoeien, dan gebruik je best een snoeizaag.


GRASROLLEN

Wil je snel over een gazon beschikken dan zijn grasrollen de beste optie. De voorbereiding van de grond is dezelfde als voor het inzaaien. 


VIJVER

Rond de vijver mag je de restanten van afgestorven planten verwijderen. Als dat nog niet gebeurd is mag ook het afdeknet worden weggehaald. Let op voor reigers.


ONKRUID

Blijf onkruid opruimen in de siertuin en moestuin.


TIP

Dit weekend kan je nog terecht bij Pépinière Le Try voor een kennismaking met de diverse winterbloeiende heesters. Meer info hierover en over de andere activiteiten lees je in onze kalender. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen