MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de eerste week van juni

422 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de eerste week van juni


Met de komst van juni verwacht je toch stilaan het zomergevoel maar dit jaar gaat blijkbaar niets zoals gehoopt of verwacht en loopt wisselvalligheid als een rode draad door het  voorjaar. We keren mei en de lente zo snel mogelijk de rug toe. Weerkundigen doen er dan nog een schepje bovenop en verklaren, met hese stem en snipverkouden, dat we niet kunnen mopperen over mei. Toegegeven het begin van mei was mooi maar voor de rest was het meer herfst dan lente in de voorbije dagen. En het blijft kwakkelen en onstabiel. Goed voor de studenten misschien maar als tuinliefhebber zit je net als de planten wel te wachten op zon…. Vooral met dit verlengde weekend.

clip_image001(889).jpg


• Juni is compostmaand. Wie nog niet over een composthoop beschikt kan nu starten. Composteren vraagt enige kennis en handigheid en die kan je makkelijk leren want deze maand organiseren de compostmeesters tal van activiteiten. Ga eens langs en maak kans om zelfs een gratis compost vat te winnen.


• Juni is de maand dat je als tuinliefhebber stilaan de vruchten kunt plukken van alle arbeid. Dit jaar loopt het echter anders dan normaal en de groei bij  planten en gewassen (aardappelen) heeft een achterstand opgelopen. Er is dringend nood aan zon en droger weer. Vooral nu in deze maand veel tuinliefhebbers hun tuin openstellen voor het publiek. Ik vrees dat er nog behoorlijk wat werk en manipulatie zal nodig zijn.

Dit weekend reeds loont het de moeite om af te zakken naar Hoogstraten. Daar kan je vijf tuinen bezoeken die werden ontworpen door tuinarchitect Koen Aerts (Archi Verde)


• Niet voor niets wordt juni de bloeimaand genoemd. Veel planten hebben echter niet enkel hun bloemen als troef, bepaalde soorten zijn namelijk ook geliefd omwille van de geur die ze verspreiden. Zoals de rozen uiteraard maar ook heesters zoals de boerenjasmijn, cistus, cytisus, deutzia’s,  weigela, wisteria. En dan vergeten we de vele kruiden nog zoals lavendel, tijm, salie, helichrysum, rozemarijn, santolina…


• Als het loof bij uitgebloeide bloembollen is afgestorven mag je het wegknippen. Tulpen kan je uit de grond halen. Narcissen kunnen enkele jaren ter plaatse blijven zitten.


• Stilaan zou het nu toch moeten gaan zomeren en dat betekent minder regen en zonniger dagen. Hou er daarom rekening mee om bij regenbuien zoveel mogelijk water op te vangen.


• Controleer planten regelmatig op insecten en ziektes.


• Al eens gedacht aan een kruidentuin ?


• Gebruik het opgevangen gras bij de wekelijkse maaibeurten als mulchlaag rond heesters en bomen. Zorg er eerst voor dat de plek onkruidvrij is en voldoende vochtig. Door die mulchlaag hou je de onkruidgroei tegen en bescherm je de grond tegen uitdrogen.

 


• Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in maart

3 juniEerste kwartier
4 juniApogeum
5 juniMaan in dalende knoop
11 juniVolle maan
16 juniPerigeum
18 juniLaatste kwartier Maan in dalende knoop

25 juni

Nieuwe maan

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.

Beeld van de week

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen