MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de eerste week van juni

407 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de eerste week van juni


Met de komst van juni zou toch stilaan het zomergevoel de kop mogen opsteken. We zitten echter nog niet in de laatste rechte lijn richting zomer. Het blijft kwakkelen en onstabiel. Goed voor de studenten misschien maar als tuinliefhebber zit je net als de planten wel te wachten op zon….

 week1juni07.jpg


• Juni is compostmaand. Wie nog niet over een composthoop beschikt kan nu starten. Composteren vraagt enige kennis en handigheid en die kan je makkelijk leren want deze maand organiseren de compostmeesters tal van activiteiten. Ga eens langs en maak kans om zelfs een gratis compost vat te winnen.

LEES MEER


• Juni is ook de maand dat je als tuinliefhebber stilaan de vruchten kunt plukken van alle arbeid. Met de nodige fierheid zetten dan ook veel tuinbezitters de deuren van hun tuin wagenwijd open. Tuinieren is therapie wordt wel eens gezegd, het is dan ook altijd leuk te zien welke therapie andere liefhebbers hanteren, welke planten zij verwerken in die therapie en welke leuke plantencombinaties zij hebben bedacht en wat het resultaat is uiteraard. Uiteraard is elke tuin uniek en kan je niet zomaar ideeën transponeren naar je eigen tuin, maar de ervaring leert ons dat je op zo'n tuinbezoeken soms wel je beeld moet bijstellen over bepaalde planten.

LEES MEER


• Niet voor niets wordt juni de bloeimaand genoemd. Veel planten hebben echter niet enkel hun bloemen als troef, bepaalde soorten zijn namelijk ook geliefd omwille van de geur die ze verspreiden. Zoals de rozen uiteraard maar ook heesters zoals de boerenjasmijn, cistus, cytisus, deutzia’s,  weigela, wisteria. En dan vergeten we de vele kruiden nog zoals lavendel, tijm, salie, helichrysum, rozemarijn, santolina…


• Als het loof bij uitgebloeide bloembollen is afgestorven mag je het wegknippen. Tulpen kan je uit de grond halen. Narcissen kunnen enkele jaren ter plaatse blijven zitten.


• Het wisselvallige weer levert in ieder geval prima condities om het snoeiwerk verder te zetten of te starten. Hagen kunnen nu worden gesnoeid. Laat ze onderaan steeds iets breder uitlopen dan bovenaan, zodat ze onderaan ook nog voldoende licht krijgen. Geef de planten na de snoeibeurt wat extra meststoffen.


• Controleer planten regelmatig op insecten en ziektes.


• Al eens gedacht aan een kruidentuin ?

LEES MEER


• Gebruik het opgevangen gras bij de wekelijkse maaibeurten als mulchlaag rond heesters en bomen. Zorg er eerst voor dat de plek onkruidvrij is en voldoende vochtig. Door die mulchlaag hou je de onkruidgroei tegen en bescherm je de grond tegen uitdrogen.

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

1 juniVolle maan
8 juniMaan in klimmende knoop Laatste kwartier
12 juniPerigeum
15 juniNieuwe maan
20 juniMaan in dalende knoop
22 juniEerste kwartier
24 juniApogeum
30 juni

Volle maan

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en   gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIERom de huidige maanstand te bekijken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen