MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de eerste week van maart

418 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuintips voor eind februari- begin maart


De weerkundige lente begint op 1 maart, maar echt genieten is blijkbaar toch nog een brug te ver. Terwijl de eerste tuinbeurzen hun deuren openen, de natuur stilaan tot leven komt (met als voorbode de paddentrek die stilaan op gang komt), lijkt het alsof er voor de tuinliefhebbers, net zoals bij de kippen en ander gevogelte, nog een ophokplicht komt.

clip_image001(608).jpg

 • In zulke omstandigheden bewijzen serres en/of een koude kas toch hun nut. In de volle grond van zo’n bak of serre kan je al spinazie, raapsteel, radijs, kervel en wortelen zaaien. Maar ook binnenshuis kan je alvast starten met het voorzaaien van bijvoorbeeld zomerbloeiende éénjarigen en groenten. Gebruik hiervoor aangepaste grond. In de handel is zaai- en stekgrond verkrijgbaar. Soorten die langzaam kiemen: Cleome, Heliotropium, Nicotiana, Verbena Makkelijker soorten zijn : Ageratum, Lupines, Petunia. Niet alleen planten voor bloembakken of perken komen in aanmerking. Ook terrasplanten (klimmend) zoals Plumbago en Rhodochiton kunnen worden gezaaid. Wat groenten betreft kan je erwten zaaien in potjes en ajuinen oppotten. Gebruik hiervoor turfpotjes zodat je deze straks gewoon buiten in volle grond kan uitplanten.

  Wie praktijkkennis wil opdoen rond het zaaien van éénjarigen, kan op 4 of 11 maart terecht bij Lieve Adriaensens van kwekerij Silene in Buggenhout. Meer info vind je op

  www.silene.be
 • Reinig de gebruikte potten, bloembakken en onderschotels.
 • Maart is de maand om rozen te snoeien maar ook om ze te planten. Voor informatie en demonstraties rond het snoeien van rozen kan je terecht bij Lens-roses de schitterende rozenkwekerij van Rudy en Ann Velle en dit op 2-3-4 maart. Inschrijven is wel verplicht. Info:www.lens-roses.com

  Ook bij De Tuinen van Hoegaarden kan je terecht voor info rond snoeien. 12 maart is er een snoei- opruim- en compostdag. Met ook tips rond het verjongen van een  border 18 maart snoeicursus rond sierheesters  1 april rozensnoei. Meer info: www.detuinenvanhoegaarden.be

 • Mollen en woelmuizen zijn actief. Klemmen zijn nog steeds het meest effectieve middel om ze te bestrijden.
 • Bessenstruiken worden best nu geplant. Wie reeds bessenstruiken in de tuin heeft moet nu vooral opletten voor vogelschade. Vogels hebben namelijk de slechte gewoonte om de zwellende knoppen bij bessenstruiken aan te pikken. Best kan je met netten de planten beschermen.
 • In de keuken kan je al diverse kruiden in potten voorzien: peterselie, bieslook, tijm. Je kan hiervoor nieuwe jonge planten aankopen maar je kan ook volwassen planten uit de tuin opgraven en scheuren. Van lavendel en tijm kan je nu ook nog stekken nemen.
 • Heeft u de grasmaaier nog niet laten nazien, dan wordt het de hoogste tijd. Ook de rest van het tuinmateriaal wordt best eens gecontroleerd: snoeischaren, spades, harken.
 • Zomerbloembollen kun je nu oppotten en nog even op een koele maar vorstvrije plek houden. Dahlia’s zijn weer volop in. Het zijn dan ook langbloeiende planten die ook mooie snijbloemen leveren. Het kleurgamma van de bloemen is zeer uitgebreid.

  Minder gekend als bloembol is de Eucomis, een plant uit zuidelijk Afrika. Deze werd in Nederland uitgeroepen als bloembol van het jaar.

 • Wie denkt aan de aanleg van een vijver kunnen we een bezoek aan de Wase Vijverwinkel aanraden in Sint-Niklaas. In samenwerking met Oase kan je er ook een workshop rond de aanleg van een zwemvijver bijwonen. Drie zaterdagen na elkaar leer je er de knepen van het vak. Op zaterdagen 4-11-18 maart van 10-13u of van 14-17u. Meer info:www.wasevijverwinkel.be


  • Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in maart

  1 maart

  Maan in klimmende knoop.

  6 maart

  Eerste kwartier.

  13 maart

  Apogeum.

  14 maart

  Volle maan.

  15 maart

  Maan in dalende knoop.

  22 maart

  Laatste kwartier.

  28 maart

  Perigeum.

  29 maart

  Nieuwe maan. Maan in klimmende knoop.

  Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.

  clip_image001(13).jpgBeeld van de week

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen