MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de eerste week van maart

393 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuintips voor de eerste week van maart


Na februari maken de weerkundige diensten de balans op van de voorbije winter en het blijkt dat opnieuw een warmterecord is gesneuveld. Dat hebben we ook kunnen voelen. Helaas is het voorbije weer geen maatstaf voor wat nog komen moet in het begin van de lente. Als we aan vorig jaar terugdenken merken we dat de winterse omstandigheden toen tot ongeveer 23 maart bleven aanslepen. Hebben we de maartse buien al gehad en wat kunnen we nog verwachten?

clip_image001(608).jpg

  • Laat het geen domper op de (lente-)vreugde zijn. Maart is er en dat is een maand waarin nog volop geplant en verplant kan worden. Denkt u aan de aanleg van een nieuw gazon? Wil je een bestaand gazon verbeteren? Staat er een vijver op het programma? Lijkt het telen van je eigen groenten je wel iets? Het kan nu allemaal of je kan nu alvast starten met de voorbereidingen. Binnenkort kunnen ook het terras en de vensterbanken opgevrolijkt worden met zomerbloeiers e.d. Het lijkt alvast geen slecht idee om ook hiervoor al wat voorbereidingen te nemen zoals het reinigen van potten en bloembakken. Als dat nog niet gebeurd is kan je best ook het tuinmateriaal eens controleren en reinigen. Als de grasmaaier nog geen onderhoudsbeurt heeft gekregen wordt dat dringend tijd want in het voorjaar is er veelal een lange wachttijd bij de vakman.
  • Heb je buiten nog planten in potten staan dan kan je best de onderschotels controleren. Na de vele regen van de voorbije dagen staan die waarschijnlijk wel overvol en veel planten hebben een hekel aan natte voeten.
  • Maart is de maand om rozen te snoeien maar ook om ze te planten. Voor informatie en demonstraties rond het snoeien van rozen kan je terecht bij een aantal kwekerijen. Meer info: klik hier

    Ook bij De Tuinen van Hoegaarden kan je terecht voor info rond snoeien. 17 maart is er een rozensnoeicursus. 1 april  is er een snoei-, opruim- en compostdag. Meer info: www.detuinenvanhoegaarden.be

  • Mollen en woelmuizen zijn actief. Klemmen zijn nog steeds het meest effectieve middel om ze te bestrijden.
  • Bessenstruiken worden best nu geplant. Wie reeds bessenstruiken in de tuin heeft moet nu vooral opletten voor vogelschade. Vogels hebben namelijk de slechte gewoonte om de zwellende knoppen bij bessenstruiken aan te pikken. Best kan je met netten de planten beschermen.
  • In de keuken kan je al diverse kruiden in potten voorzien: peterselie, bieslook, tijm. Je kan hiervoor nieuwe jonge planten aankopen maar je kan ook volwassen planten uit de tuin opgraven en scheuren. Van lavendel en tijm kan je nu ook nog stekken nemen.
  • Zomerbloembollen kun je nu oppotten en nog even op een koele maar vorstvrije plek houden. Dahlia’s zijn weer volop in. Het zijn dan ook langbloeiende planten die ook mooie snijbloemen leveren. Het kleurgamma van de bloemen is zeer uitgebreid.

       
• In vele gazons heeft het mos deze winter weer een veldslag gewonnen van        het gras.        Een kalkbeurt dringt zich misschien op.        Blijven er plassen op het gazon staan dan duidt dit waarschijnlijk op een        slechte ondergrond of een dichtgeslempte laag. Ga met een riek of spitvork        het gazon te lijf en prik op regelmatige afstand in het gazon.       


• Dit weekend begint een nieuwe reeks van 'Groene Vingers' bij VTM. Het programma kreeg een hele nieuwe look en invulling. Vele dames zullen graag horen dat vanaf nu Koen De Bouw de presentatie voor zijn rekening neemt. Hij noemt zichzelf een 'bosmens' die graag de handen uit de mouwen steekt dus dat belooft. Naast Koen is er ook nog Koen Aerts een jonge tuinarchitect die vroeger ook al meewerkte aan onze eigen site, en Laurence Machiels een groenjournaliste die schrijft voor Libelle, Feeling, Milo. Groene Vingers elke zaterdag om 17.55u met herhaling op zondag om 14.10u

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

03 maart

Volle Maan

04 maart

Maan in dalende knoop

07 maart

Apogeum

12 maart

Laatste kwartier

18 maart

Maan in dalende knoop

19 maart

Nieuwe maan Perigeum

31 maart

Maan in dalende knoop

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen