MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de eerste week van november

323 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin


Met de komst van november wordt het duidelijk dat we in de tuin niet veel meer moeten verwachten. Het is nu al heel vroeg donker en dat betekent dat het tuinwerk vooral in de weekends gebeurt.

nieuwsbrief3806dezeweek1.jpg


• Vorstgevoelige terrasplanten kunnen nu best naar binnen worden gebracht. Overwintert u de planten in een serre dan zorg je er best voor dat het glas gereinigd is om een optimale lichtinval te bekomen. Heb je zelf geen ruimte om te groot geworden exemplaren te overwinteren dan kan je ondermeer terecht bij Orangerie Jaeken in Reet. Meer info:www.orangeriejaeken.be


• Vele grassen schitteren nu nog in de tuin maar voor de rest zit het leefjaar van de meeste vaste planten erop. Bij vaste planten die geen mooie zaaddozen of wintersilhouet hebben kunnen de afgestorven delen boven de grond verwijderd worden. Allemaal materiaal voor de composthoop als er zich geen ziektes of insecten op bevinden.


• Niettegenstaande het feit dat veel (gecomposteerd) groenafval van goudwaarde kan zijn voor de tuin, doen de containerparken gouden zaken. Aanhangwagens vol met snoei- en tuinafval worden aangevoerd. Allemaal perfect materiaal om te composteren, maar de meeste mensen hebben waarschijnlijk niet voldoende ruimte om nog een deel van de tuin op te offeren aan een composthoop. Met een hakselaar kan u het volume van uw tuinafval reduceren tot aanvaardbare proporties. Dit materiaal is een ideale basis voor een (beperkte) composthoop. Je kan het materiaal ook als mulchlaag tussen de planten aanbrengen. Sommige planten  zoals anemonen, kniphofia en gunnera zullen je dankbaar zijn voor een beschermende winterdeken. Gunnera is een plant die van vochtige grond houdt en die veel rond vijvers wordt aangeplant. Geef de plant een bescherming want hij is niet volledig winterhard. Je kan met de grote bladeren en wat stro een jas maken voor de plant of afdekken met vliesdoek. Bescherm vooral de voet van de plant. Neem eens een ‘snipperdag’.


• Misschien heeft het gazon nog een laatste maaibeurt nodig. Zet de grasmaaier in een hogere stand want het natte gras zal makkelijk samenklitten en het is ook best om het gras niet te kort te maaien. Je kan die grasmaaier ook gebruiken om de bladeren van het gras te verwijderen.


• Onkruid heeft van de zachte oktobermaand geprofiteerd om door te groeien. Blijf het verwijderen en onder controle houden. Sommige soorten zijn echte woekeraars en verspreiden zich door ondergrondse uitlopers.


• Bladverliezende struiken, bomen, rozen, hagen en bloembollen kunnen nu nog worden geplant. Hyacintenbollen kun je in speciale hyacintenglazen in huis voortrekken. Zo heb je rond kerstmis bloeiende bloembollen in huis. In de handel zullen ze ook worden aangeboden maar zelf doen is leuker.


• Hoewel er voor- en tegenstanders zijn kan je nu zware gronden omspitten. Je kan dan best ook goed verteerde compost gaan inwerken om de grond luchtiger te maken. Een nadeel van spitten is dat  regenwormen die ervoor zorgen dat de grond luchtig en zuurstofrijk wordt, zich voor de winter diep in de grond terugtrekken. Door te gaan spitten worden de dieren weer naar boven gebracht.


• Zet kruiden zoals bieslook, tijm, peterselie, in potjes voor gebruik in de keuken. Plaats ze wel zo lang mogelijk op een koele plaats. Kruiden zoals rozemarijn, salie, lavendel in potten krijgen best een beschutte plaats uit de koude noorden of oostenwind.


• Bescherm de vijver tegen bladinval. In de handel zijn kleinmazige netten verkrijgbaar. Plaats die netten in tentvorm over de vijver zodat de bladeren niet in het midden blijven liggen van de net maar naar de zijkanten vallen.

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in maart

2 nov.Maan in klimmende knoop
3 nov.Perigeum
5 nov.Volle maan
12 nov.Laatste kwartier
15 nov.Apogeum Maan in dalende knoop
20 nov.Nieuwe maan
28 nov.Eerste kwartier
29 nov.Maan in klimmende knoop

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                     gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen