MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de eerste week van oktober

391 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

Het bos en de bomen

De herfst beweegt zich in een schemerzone. Voor sommigen sober voor anderen subtiel, voor sommigen somber voor anderen zalig. Sommigen hebben heimwee naar de zomer, anderen zitten te wachten op een frisse wind. In ieder geval is er voor elke groen- en natuurliefhebber de week van het bos. Wandelen, uitwaaien, onthaasten of gewoon genieten van het frisse najaar en de schitterende kleuren in één van de vele bossen die open zijn voor het publiek. Meer info op www.weekvanhetbos.be

Veranderen

Wie thuis blijft kan nog steeds (ver)planten. Borders aanvullen, wijzigingen aanbrengen. Investeren in de toekomst. Vooral in deze van de tuin. Verplant nu groenblijvende struiken zoals buxus, taxus, viburnum, ilex. Zorg er voor dat de planten voorzien zijn van een flinke wortelkluit. In droge periodes moet je regelmatig water geven. Bladverliezende struiken laat je nog even met rust tot ze er kaal bijstaan.

Vanzelfsprekend

Zolang er geen herfststorm door de tuin is gewaaid, is de tuin subtiel aan het kalen. De herfst zorgt voor behoorlijk wat ‘rommel’. De spelregels zijn eenvoudig: opruimen. Daarom is het noodzakelijk dat dakgoten gezuiverd worden. Afvallende bladeren kunnen de afvoer verstoppen. Bladeren en andere plantendelen van gezonde struiken en bomen kunnen gecomposteerd worden. Zieke en aangetaste exemplaren verhuizen best naar de gft-bak. Afgevallen appelen kunnen eventueel verwerkt worden in appelmoes, of je kan enkele exemplaren laten liggen voor de vogels. Zanglijsters zijn er gek op. Een gedeelte van het tuinmateriaal kan gereinigd worden en naar het tuinhok verhuizen. De tuinslang bijvoorbeeld kan worden opgeborgen.

clip_image001(209).jpg

Accenten De bloeiende planten zijn nu in de minderheid. Decoratieve kransen en bloemstukken worden nu gemaakt met herfstmateriaal zoals bessen, noten, vruchten, zaaddozen, mos . Breng potjes met keukenkruiden zoals peterselie, bieslook naar binnen. Niet als decoratie maar om ze kaal te plukken en gerechten te kruiden.

Goed gezien

Jonge planten, zaailingen of bloembollen die in potjes zijn opgeplant, kan je best voorzien van steeketiketten met de naam en (eventueel) bloemkleur. Een andere mogelijkheid is om wasknijpers te gebruiken. Wasknijpers bestaan in verschillende kleuren en het is misschien een idee om een wasknijper in de kleur van de bloem te nemen.

clip_image002(37).jpg


Boodschappenlijstje voor deze maand.
 • Het is volop planttijd en diverse kwekerijen houden een open-deur-weekend. Vergeet de bloembollen niet.
 • Bladhark: ze zijn er in diverse uitvoeringen van bamboe tot kunststof.
 • Bladruimer: Meer en meer begint deze de bladhark te vervangen. Ofwel blaas je er de bladeren mee samen, ofwel zuig je ze op en worden ze versnipperd.
 • Hakselaar: ideaal om tuinafval te reduceren tot aanvaardbare proporties, voor het naar de composthoop gaat.
 • Flinke stapschoenen of tuinlaarzen.
 • Vuurkorf om nog even bij te komen en na te genieten van het tuinwerk of een herfstwandeling bij een gezellig houtvuur.
 • Afdeknet voor de vijver tegen bladinval.

3 reacties

 • A.J v. A.J v. Waarom moet je de bladeren opruimen?
  Vrijdag 24 Juli 2020 om 17:12
 • A.J v. A.J v. Ik bedoel in de border, het is toch een goede compost?
  Vrijdag 24 Juli 2020 om 17:34
 • Erika M. Erika M. Beter is , het afgevallen blad te laten liggen en wanneer de kilte wijkt voor de warmere tijd , de overgebleven dekking weg te halen zodat het licht weer aan de planten kan .
  Dinsdag 9 Februari 2021 om 15:30

Log in om een reactie te plaatsen